Δοξιάδης: Ένας «ερασιτέχνης επαναστάτης» στο επιτελείο Μητσοτάκη

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανακοινώσει το σχέδιο του για τα ασυνόδευτα παιδιά έχοντας στο πλάι του τον Απόστολο Δοξιάδη μπορεί να προκάλεσε σε αρκετούς έκπληξη, ωστόσο τίποτα δεν έγινε τυχαία. Ο αλληλοσεβασμός ανάμεσα στους δύο άνδρες, η εκτίμηση του πρωθυπουργού για το συγγραφικό έργο και τις απόψεις του Απόστολου Δοξιάδη, αλλά και η στήριξη του τελευταίου στο όραμα που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την χώρα, ήταν ορισμένα από τα βασικά στοιχεία που τους έφεραν κοντά.

Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του τον χαρακτήρισε «υπέρμαχο του κράτους δικαίου», ενώ ο εκείνος τόνισε την σημασία της «κοινωνίας των πολιτών» και υπογράμμισε την αξία που έχουν οι συνεργασίες, ειδικά στη σημερινή εποχή.

Από τη φύση του αισιόδοξος ο Απόστολος Δοξιάδης, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις του, δεν έκρυψε ούτε αυτή την φορά τα θετικά του συναισθήματα για τον δύσκολο ρόλο που αναλαμβάνει. «Η Ελλάδα θα δώσει ένα μάθημα πολιτισμού στην Ευρώπη, γιατί πιστεύω ότι καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει συνολικά αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ασυνόδευτων με τον τρόπο που θα γίνει», είπε χαρακτηριστικά στις πρώτες του δηλώσεις.

Ο Απόστολος Δοξιάδης χαρακτηρίζει «εξαιρετικά δύσκολο» πρόβλημα το μεταναστευτικό και εκτιμά πως μόνιμη λύση μπορεί να προκύψει μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, τονίζει πως είναι έτοιμος να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στο ρόλο που δέχθηκε ο ίδιος να αναλάβει ως εθελοντής.

Η πολιτική δεν μου ταιριάζει
Η άμεση ενασχόληση του με την πολιτική δεν είναι κάτι που τον γοητεύει, αντιθέτως θα λέγαμε. Είναι άλλωστε ένας «Ερασιτέχνης Επαναστάτης», όπως είναι ο τίτλος του τελευταίου του βιβλίου, στο οποίο περιγράφει τον εαυτό του σε ηλικία 21 ετών την περίοδο της δικτατορίας και συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 1974.

Ποτέ δεν θέλησε να διεκδικήσει μια θέση στο κοινοβούλιο, αν και θα μπορούσε. Αυτός ήταν και ο λόγος που δέχθηκε να συνεργαστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς θα προσφέρει σε ένα τομέα που τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα, χωρίς να αναλάβει κάποιο δημόσιο πόστο. Είναι ενδεικτικό πως πριν από περίπου ένα μήνα σε συνέντευξη του στο «Πρώτο Θέμα» είχε πει χαρακτηριστικά: «Ως άτυπος σύμβουλος, για μια κουβέντα, μια γνώμη ή κάτι σχετικό, δεν θα είχα αντίρρηση. Αλλά σε δημόσια θέση, εκλόγιμη ή μη, όχι. Αυτό είναι γενικότερο, δεν έχει να κάνει μόνο με την παρούσα κυβέρνηση. Η πολιτική δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα μου γιατί θέλει συμβιβασμούς – είμαι σίγουρος ότι αν έκανα το λάθος και αποδεχόμουν πολιτική θέση, θα τα βροντούσα λίγους μήνες μετά. Άλλωστε δεν έχω το μεράκι, που είναι απαραίτητο για να πετύχεις σε οτιδήποτε. Αλλά δεν χάνει η Βενετιά βελόνι που δεν ασχολούμαι εγώ με την πολιτική. Υπάρχουν τόσοι και τόσοι».

Ένας αριστερός επικριτής του Τσίπρα
Ο Απόστολος Δοξιάδης, μαθηματικός στις σπουδές, ασχολήθηκε με την πολιτική «μόνο στη δικτατορία και την περίοδο της οικονομικής κρίσης» όπως λέει. Τα τελευταία χρόνια κάνει συχνές δημόσιες παρεμβάσεις, ασκώντας δριμεία κριτική στον Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα, ανέλαβε πρωτοβουλίες, όπως για την παροχή προστασίας και ασύλου στους 8 Τούρκους αξιωματικούς.

«Νομίζω ότι ύστερα από δέκα χρόνια κρίσης ο κόσμος έχει κουραστεί, θέλει ηρεμία και προκοπή. Οι επαγγελματίες της διαμαρτυρίας θα υπάρχουν πάντα, αλλά δεν πιστεύω ότι θα βρουν ανταπόκριση. Και όσο για εκείνους που βαφτίζουν “διαμαρτυρία” τη βία, ελπίζω ότι η κυβέρνηση θα τους αντιμετωπίσει όπως πρέπει: ως παραβάτες του νόμου», είχε πει σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή» λίγες μόλις ημέρες μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ.

Φωτό: Ευρωκίνηση (αρχείου)