Κάπνισμα: Η διακοπή του φέρνει τα πάνω-κάτω και στο έντερο

Τεράστιες αλλαγές στο εντερικό μικροβίωμα ενδέχεται να προκαλεί η διακοπή του καπνίσματος, με τους επιστήμονες να διερευνούν κατά πόσο αυτές είναι επωφελείς ή όχι για τον οργανισμό…
Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες αλλαγές στο εντερικό μικροβίωμα, σύμφωνα με μία νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο επιστημονικό συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης στη Φιλαδέλφεια.
Η μικρή πιλοτική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Wisconsin, έρχεται να υποστηρίξει δεδομένα προηγούμενων ερευνών που υπεδείκνυαν μία σύνδεση μεταξύ των βακτηρίων του εντέρου και της καρδιαγγειακής υγείας. Αυτή η τελευταία εργασία, λοιπόν, δείχνει ότι το κάπνισμα σχετίζεται με μείωση της ποικιλίας στους τύπους των βακτηρίων που κατοικούν στο έντερο.

Στη μελέτη εξετάστηκαν 26 άνθρωποι, οι οποίοι προσπαθούσαν να σταματήσουν το κάπνισμα, με τους ερευνητές να αναλύουν δείγματα κοπράνων στην αρχή της μελέτης, δύο εβδομάδες μετά και 12 εβδομάδες αργότερα, καταλήγοντας ότι η διακοπή του καπνίσματος αλλάζει το εντερικό μικροβίωμα.

«Έχει ήδη διατυπωθεί ότι το κάπνισμα ευθύνεται για αλλαγές του εντερικού μικροβιώματος. Η δική μας προσθήκη στις υπάρχουσες γνώσεις είναι ότι και η ίδια η διακοπή του καπνίσματος θα συνεχίσει να προκαλεί αλλαγές. Το ερώτημα που παραμένει είναι αν αυτές οι αλλαγές θα είναι καλές ή κακές», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Marcus Sublette.

Στη μελέτη παρατηρήθηκε ότι οι βελτιώσεις στη βακτηριακή ποικιλία σχετίζονταν με μειώσεις στον καρδιακό ρυθμό, τη συστολική αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, η οποία αυξάνεται ως απόκριση στη φλεγμονή. Φάνηκε, επίσης, ότι υπάρχει αύξηση στην αιμοσφαιρίνη.

«Όλες αυτές οι αλλαγές είναι έμμεσοι δείκτες μιας πιθανής βελτίωσης στην υγεία, γεγονός που στηρίζει τη θεωρία ότι το εντερικό μικροβίωμα σχετίζεται πράγματι με τις καρδιαγγειακές παθήσεις», προσθέτει ο Δρ. Sublette.

Ο ίδιος τόνισε ότι, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι άνθρωποι που σταματούν το κάπνισμα παρουσίαζαν μείωση σε βακτήρια Firmicutes και αύξηση σε βακτήρια Bacteroides, τα οποία προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι θα μπορούσαν να αποτελούν παράγοντες μέτρησης για χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη και παχυσαρκίας.

Σε καταληκτικό τους σχόλιο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μελέτη ήταν περιορισμένη λόγω του μικρού αριθμού ασθενών και του σχετικά στενού πεδίου έρευνας, με τον ίδιο τον Δρ. Sublette να σκοπεύει να πραγματοποιήσει νέα εργασία στο μέλλον για περαιτέρω διερεύνηση και εξαγωγή πιο βάσιμων συμπερασμάτων.

ygeiamou.gr