Βουλή: Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι – Τα σύνορα φυλάσσονται

Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, τα σύνορα φυλάσσονται  είπε κατηγορηματικά στη Βουλή ο πρωθυπουργός απαντώντας στην ερώτηση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά για το προσφυγικό.
.

Το πρόβλημα έχει οβαρό κοινωνικό αντίκτυπο και πολλές αντικειμενικές δυσκολίες διαχείρισης. Δυστυχώς άστοχες αποφάσεις του πρώτου καιρού το γιγάντωσαν και οι αρχικές προσφυγικές ροές έχουν μετατραπεί σε μεταναστευτική καταιγίδα. Από την στιγμή που λήφθηκε η απόφαση να κλείσουν τα βόρεια σύνορά μας, ο πυρήνας του προβλήματος που εντοπίζεται στα ανατολικα σύνορα έχουν οδηγήσει σε έκρηξη του προβλήματος που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Δεν μπροούμε να αναλωθούμε στις ευθύνες των προηγούμενων. Εχουμε χρέος να ανταποκριθούμε στις δικές μας ευθύνες και να στηριχθούμε και στην δική σας βοήθεια.
Μου προσάψατε ότι δεν θίγω το θέμα στην ΕΕ αλλά χθές στο ΕΛΚ αφιέρωσα την ομιλία μου για την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος θέτοντας την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα από την ΕΕ και επισήμανα τις ευθύνες κομμάτων που ανήκουν στην δική μας ευρωπαϊκή οικογένεια.
Δεν γίνεται να ωφελούνται από τα ευρωπαίκά προνόμια όπως συνθήκη Σέγκεν και από την άλλη να αρνούνται τις ευθύνες και υποχρεώσεις τους.
Ο κ. Σχοινάς έχει δεσμευτεί ότι εως Φεβρουάριο θα καταθέσεις πρώτες προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.

Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό όχι διμερές με την Τουρκία. Εμείς είμαστε αντιμέτωποι όμως με το πρόβλημα. Η χώρα χρειάζεται εθνική πολιτική διαχείρισης του ζητήματος που δεν είμαστε βέβαιοι ότι θα καλυτερεύσει. Η δική μας πολιτική έχει αλλάξει από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Τα σύνορά μας φυλάσσονται και θα φυλάσσονται γιατί έχουμε σύνορα και στην ξηρά και στην θάλασσα. Ο νέος νόμος επιταχύνει την διαδικασία ασύλου. Σταδιακά τα ακριτικά νησιά ανακουφίζονται με αναλογική μεταφορά προσφύγων μεταναστών σε άλλες περιοχές. Σε διεθνές επίπεδο θα επιμένουμε στην βελτίωση πλαισίου Δουβλίνου. Η Ελλάδα έχει τις αντοχές της αλλά ξέφραγο αμπελι δεν είναι. Αυτή η εποχή τελειώσε. Αυτό σημαίνει αυστηρότερη πολιτική φύλαξης συνόρων, κλειστοί χώροι φιλοξενίας.
Αναφερθήκατε στην Σάμο, έχω απόλυτη κατανόηση του προβλήματος.΄Το πρόβλημα είναι ο άθλιος καταυλισμός στο βαθύ. Στην θέση του θα είναι νέα δομή μακρυά από την πόλη με μεγαλύτερη χωρητικότητα από αυτή που είχε η παλία. Βέλτιστη λύση δεν υπάρχει. Χαίρομαι που οι τοπικοί παράγοντες κατανοούν ότι αυτή η πρόταση είναι η καλύτερη δυνατή\
20 χιλ πρόσφυγες και μετανάστες θα απομακρυνούν. Ηδη 5 χιλ έχουν μεταφερθεί. Αυτοί που μεταφέρονται είναι πρωτίστως οικογένειες και ο τρόπος με τον οποίο κατανέμονται στην επικράτεια, δεν υπάρχει κάποιος μαγικ΄ςο αλγόριθμος, καταβάλλουμε καλύτερη δυνατή προσπάθεια να γίνει όσο πιο δίκαια γίνεται και εκεί που υπάρχουν ανθερώπινες συνθήκες. Οι αρμόδιοι υπουργοί κάνουν το καλύτερο δυνατό. Ότι καλύτερο μπορεί να γίνει γίνεται. Είμαστε πάντα ανοικτοί αν υπάρχουν ιδέες να τις συζητήσουμε.
ΦΥΛΑΞΗ ΣΥΝΟΡΩΝ: πρέπει να συγκροτήσουμε ενιαίο φορέα και χρειαζόμαστε περισσότερο κόσμο. Προσλήψεις 400 για Εβρο και 800 στα νησία. Αν χρειαστούν κι άλλοι στον Εβρο θα το κάνουμε γιατί ο Εβρος υα κλείσει
Ολοκληρωμένη θαλάσσια επιτήρηση το προχωρούμε με τις πιο επείγουσες διαδικασίες και αν χρειαστεί νομοθετική παρέμβαση θα γίνει. Είναι έργο 60 εκατ. ευρώ για να έχουμε εικόνα τι γίνεται στο Αιγαίο.
Σ΄’ημερα θα έχω την χαρά να συναντήσω την Ενωση Εφοπλιστών κατυόπιν δφικού αιτήματος./ Η Ένωση θα δωρίσει 10 να φουσκωτά. Είναι ότι πιο σύγχρονο θα διαθέτει το Λιμενικό με σύγχρονα μέσα. Εως καλοκαίρι θα έχουμε τα πρώτα πέντε και εψως τέλος επόμενου έτους τα επόμενα. Θα υπάρξουν κι άλλες ενέργειες.
ΑΣΥΛΟ – ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ: ήδη έχουν γίνει πρώτες προσλήψεις για στελέχωση ασύλου. Κληρονομήσαμε 70 χιλ εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου και μόνο 1800 επιστροφές που ήταν εθελοντικές. Επιστροφές θα γίνουν και σύντομα. Θα αποφύγω να βάλω στόχο αριθμητικό . θα γίνουν όμως σε σημαντικό αριθμό. Δεν θα λύσουμε το πρόβλημα΄μας. Συμβολικά όμως απέναντι στα άθλια κυκλώματα διακινητών και απέναντι σε όσους γνωρίζουν ότι θα μείνουν στέλνουμε ένα μήνυμα: Ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα είναι όσοι εμείς επιθυμούμε να είναι ευπρόσθεκτοι
Η Μόρια θα κλείσει. Εχει επιλεγεί νέος χώρος όπου θα γίνουν σύγρονες δομές. Στην ΒΙΑΛ Λέσβου θα κλείσει και θα αντικατασταθεί από κλείστη. Τα ίδια και στην Κω. Στο εσωτερικό θα έχουμε ανθρώπινες δομές με θέρμανση και ψύξη και χώρους λατρείας. Αυτή είναι η αντίληψή μας για την οργάνωση των κέντρων. Μεριμνούμε για την ασφάλεια των κατοίκων και τις συνθήκες των μεταναστών

Στα νησιά του  Ανατολικού Αιγαίου διατηρούνται μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.

Στην ενδοχώρα όπου θα εγκατασταθούν πρόσφυγες και μετανάστες θα βελτιωθούν υποδομές υγείας κλπ και θα γίνουν προσλήψεις. Εχουμε ταμειο 50 εκατ. ευρώ για την στήριξη αυτών των περιοχών
Επιμένουμε ότι η πολιτική μας έχει στόχο και την αποτροπή. …
Η Τουρκία δεν φαίνεται να διδάσκεται από τα αδιέξοδα που η ίδια δημιουργεί. Πρέπει να σεβαστεί την κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας. Δεν είναι τέλεια αλλά είναι η καλύτερη που υπάρχει. Υπάρχουν υποχρεώσεις που τηρούνται από την χώρα μας και υπάρχουν υποχρεώσεις που πρέπει να τηρηθούν από την γειτονική χώρα. Είναι αλήθεια ότι φιλοξενεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελέσει μοχλό πίεσης για την Ευρώπη.
Ανοίγουμε την πόρτα της χώρας μας στους πραγματικά κατατρεγμένους. Υπήρξαμε και εμείς λαός κατατρεγμένος. Με την ίδια αποφασιστικότητα και τόλμη υποδεχόμαστε και ενσωματώνουμε όποιον το θέλοει και το επιδιώκει κα το μπορεί.
Η σημαία μας είναι πολύ μεγάλη για να αγκαλιάσει όποιον επιθυμεί να την τιμήσει . Η χώρα μας πάντα έβρισκε τρόπο να ξεπερνά τις τρικυμίες ενωμένη. Πρέπει να ξεπεράσουμε τις όποιες φωνές επιχειρούν να κάνουν σπέκουλα σε αυτό το ζήτημα,.

Η κυρία Γεννηματά επισήμανε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μπλοκάρει αποφάσεις στην ΕΕ αν χρειασθεί.

Είπε η κυρία Γεννηματά στην πρωτολογία της:

Τα νησία και όλη η κοινωνία εκπέμπουν sos. Δυστυχώς και η δική σας πολιτική δεν εκπέμπει αυτό το μηνυμα στην Ευρώπη. Ο Ερντογάν έχει την δυνατότητα να μας εκβιάζει, εμάς και την Ευρώπη. Η Ευρώπη χαίδεύει τον Ερντογάν.

Χτυπώ το καμπανάκι του κινδύνου.

Ο πληθυσμός των εγκλωβισμένων στα νησιά χθες ήταν πάνω από 38 χιλ . Εχει ξεπεραστεί κάθε όριο αντοχής.

Ο κ. Τσίπρας δέσμευσε την χώρα μας σε αυτή την περιπέτεια για καθαρά μικροκομματικούς λόγους από ιδιοτέλεια. Μετέτρεψε την χώρα μας στο κορόιδο της Ευρώπης. Εσείς τι κάνετε; Συνεχίζετε την ίδια ρότα. Είστε διατεθειμένος να συνεχίσετε χωρίς να βλέπετε τι έρχεται. Το μεταναστευτικό μπορεί να εξελιχθεί σε εθνική τραγωδία. Δεν μπορεί εμείς να φορτωνόμαστε όλο το πρόπβλλημα. Αλλάξετ τώρα ρώτα και αφήστε την επικοινωνία και ασχοληθείτε με την ουσία γιατί το αυγό του φιδιού παραμονεύει. Να θέσουμε τις δικές μας προτεραιότητες:

1. Το μεταναστευτικό προσφυγικό είναι θέμα της Ευρώπης και όχιο της Ελλάδας. Εξασφαλίστε ότι η ΕΕ και κάθε χώρα θα αναλάβουν τις ευθύνες που αναλογούν. Απόφαση ΕΕ για νέα προγράμματα μετεγκατάστασης. Αναλογική κατανομή των βαρών με μέτρα κατά χωρών όπως η Ουγγαρία που αρνούνται να εφαρμόσουν αποφάσεις. Να υπάρξουν κυρώσεις. Να αλλάξει συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για επιστροφές από ενδοχώρα. Αλλαγή συνθήκη Δουβλίνου. Δεν αρκούν μόνο οι χρηματοδοτήσεις.

2. Φύλαξη συνόρων ενίσχυση δυνάμεων καταστολής. Δεν μπορεί η FRONTEX να επιχειρεί αποτελεσματικά στον Βορρά και στην Ανατολή να κάνει απλά τον παρατηρητή. Με κλειστά σύνορα στον Βορρά και ανοικτά στην Ανατολή δεν υπάρχει λύση. Κοροϊδευόμαστε. Γιατί καθυστερεί το ΕΣΟΕΕ. Να αξιοποιηθεί η FRONTEX σε επίπεδο προσυνοριακού ελέγχου , δηλαδή πριν την είσοδο. Στα γειτονικά σύνορα και έδαφος Τουρκίας. Να ενισχυθεί το σύστημα θερμικών καμερών. Είναι αδιανόητο να σηκώνουν ψηλά τα χέρια οι υπουργοί. Το ζήτημα αυτό πρέπει να βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας της χώρας μας και της ΕΕ και δεν το βλέπουμε κ. Μητσοτάκη. Μην τους διευκολύνετε διαρκώς τους ευρωπαίους. Πρέπει να διεκδικήσουμε αυτό που μας ανήκει με κάθε τρόπο ακόμα και αν χρειαστεί να μπλοκάρουμε κρίσιμες αποφάσεις στην Ευρώπη και εμείς θα είμαστε δίπλα σας. Εμείς θα φωνάζουμε για το προσφυγικό γιατί έτσι βοηθάμε και εσάς και τον τόπο. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Καθαρές κουβέντες

3. Η κατάσταση στις δομές. Γύρισα από τα Διαβατά που είναι από τις πιο οργανωμένες δομές που τις λειτουργούν δημόσιοι υπάλληλοι που δεν καλούνται στις συσκέψεις. Πάνε οι ΜΚΟ που για να πάνε ρωτούν τους δημόσιους υπάλληλους. Οι κάτοικοι άντεξαν και ζούσαν αρμονικά εως τώρα. Δίπλα στην δομή μέσα στα Διαβαρτά, σε άδεια κτήρια, πιλοτές, παιδικές χαρές υπάρχουν χιλιάδες μετανάστες που δεν έχουν δηλωθεί πουθενά. Ο εφιάλτης στα Διαβατά είναι ότι 3,5 χιλ άνθρωποι το τελευταίο εξάμηνο πέρασαν άνετα τα σύνορα στον Έβρο ανενόχλητοι επι ημερών σας και δεν καταγράφηκαν πουθενά. Αυτοί οι άνθρωποι περιφέρονται στα Διαβατά και προσπαθούν να συλληφθούν, να καταγραφούν και να ζητήσουν άσυλο. Αυτοί που είναι εντός δομής θα περάσουν από εξέταση για το άσυλό τους το 2023 και συζητάμε για επιτάχυνση και εξέταση εντός 6μήνου; Πώς; Δεν είναι αυτό μια σαφής ένδειξη ότι τα ανοικτά σύνορα θα μετατρέψουν τις κλειστές δομές σε κέντρα μεταγωγών προς την ενδοχώρα. Στα Διαβατά δεν υπάρχει ούτε αστυνομικό τμήμα. Στην Σάμο ανακοινώσατε νέα δομή με αύξηση των θέσεων. Για ποια αποσυμφόρηση μιλάτε. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες Μόριες. Δεν αντέχουν άλλο οι κάτοικοι. Είναι ντροπή για την χώρα μας, για την Ευρώπη και τον πολιτισμό μας να ζουν άνθρωποι σε αυτές τις συνθήκες. Ένα μωρό 9 μηνών έχασε την ζωή του από αφυδάτωση από μια απλή γαστρεντερίτιδα. Παιδιά και γυναίκες βιάζονται. Είναι αδιανόητο δικοί σας υπουργοί ότι είναι ικανοποιημένοι από τις συνθήκες. Είναι αδιανόητο υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ να λένε ότι μια φορά το 6μηνο γίνονται βιασμοί παιδιών. Τι θα έλεγαν αν ήταν τα δικά τους παιδιά. Και αναρωτιέμαι τι θα κάναμε αν αυτή η υπόθεση αφορούσε τα δικά μας παιδιά. Πως θα γίνει η αποσυμφόρηση; Πως θα γίνει η διασπορά; Ποιος πληρώνει; Υπάρχουν τα χρήματα.