Το πρώτο πρόστιμο για κάπνισμα στην Αθήνα – «Καμπάνα» 500 ευρώ

Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ξεκίνησε και τα πρώτα πρόστιμα έπεσαν με την πρώτη μέρα.

Η αρχή στην Αθήνα έγινε από τη Νέα Σμύρνη, όπου έγινε έλεγχος σε καφετέριες της περιοχής.

Οι έλεγχοι έγιναν το βράδυ της Τετάρτης σε τρεις περιπτώσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα.

Από 500 ευρώ θα πληρώσουν οι επιχειρηματίες και από 100 ευρώ ο κάθε πελάτης, όπως ανακοίνωσε ο Άγγελος Μπίνης, διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Όπως παρατήρησε ο κ. Μπίνης ο αριθμός αυτός επιβεβαιώνει το ποσοστό που είχε καταγραφεί πριν την έναρξη εφαρμογής του νέου νόμου σύμφωνα με το οποίο το 70% των επιχειρήσεων έχουν συμμορφωθεί.

Ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ανακοίνωσε, επίσης, ότι «αξιοποιώντας τις πληροφορίες από το 1142 εκπονουμε πρόγραμμα ελέγχων με κάλυψη σε όλη την επικράτεια έτσι ώστε να εμπεδώσουμε το αίσθημα εφαρμογής του νόμου».

Σε κάθε περίπτωση στόχος μας δεν είναι η επιβολή προστίμων τόνισε ο κ. Μπίνης και διευκρίνισε ότι «τα πρόστιμα πληρώνοντας ηλεκτρονικά μέσω ΑΑΔΕ έτσι ώστε να είναι εύκολος ο τρόπος πληρωμής».

Το πρώτο πρόστιμο που έγινε γνωστό ήταν χθες στη Λαμία σε κεντρικό καφέ στην πόλη όπου πελάτης πιάστηκε να καπνίζει και τώρα καλείται να πληρώσει 100 ευρώ ενώ ο ιδιοκτήτης που δεν φρόντισε να τηρηθεί ο νόμος θα πληρώσει πρόστιμο 500 ευρώ.

Οι πρώτες κλήσεις στο 1142

Κατά την πρώτη μέρα λειτουργίας της τηλεφωνικής γραμμής 1142 σημειώθηκαν συνολικά 235 κλήσεις. Από αυτές, 58 αφορούσαν καταγγελίες, 22 αιτήματα βοήθειας για διακοπή καπνίσματος, 66 γενικές πληροφορίες για τον αντικαπνιστικό νόμο, 58 κλήσεις δεν ολοκληρώθηκαν, 14 έκλεισαν τη γραμμή πριν συνομιλήσουν με εκπρόσωπο και 17 αφορούσαν σε άλλο ζήτημα.

Φωτο: Eurokinissi αρχείου

thetoc.gr