Ryanair: Iσπανικό δικαστήριο δικαίωσε επιβάτη που προσέφυγε για την έξτρα χρέωση της χειραποσκευής

Έναν χρόνο αφότου η Ryanair άλλαξε την πολιτική της για τις χειραποσκευές μια απόφαση ισπανικού δικαστηρίου ήλθε να ανατρέψει τα δεδομένα κρίνοντας ως «καταχρηστική» την έξτρα χρέωση που επιβάλει η εταιρεία.

Είχε προηγηθεί καταγγελία επιβάτη για την πολιτική που εφάρμοσε πέρυσι η Ryanair χρεώνοντας επιπλέον τους επιβάτες αεροσκαφών της που παίρνουν μαζί τους στην καμπίνα περισσότερα από ένα προσωπικά αντικείμενα. Η επιβάτις ταξίδευε από τη Μαδρίτη προς τις Βρυξέλλες κατέφυγε στην ισπανική δικαιοσύνη καθώς το προσωπικό της low cost αεροπορικής εταιρείας την υποχρέωσε να πληρώσει πέραν του εισιτηρίου άλλα 20 ευρώ προκειμένου να πάρει μαζί της στην καμπίνα μια χειραποσκευή βάρους δέκα κιλών.

Το δικαστήριο διέταξε την Ryanair να επιστρέψει το ποσό συν τόκους στην επιβάτιδα, αλλά απέρριψε το αίτημα της τελευταίας για πρόσθετη αποζημίωση δέκα ευρώ για ψυχική οδύνη. Ο δικαστής έκρινε ότι η χειραποσκευή λόγω μεγέθους και βάρους μπορούσε εύκολα να μεταφερθεί στην καμπίνα, και παρέπεμψε σε κανονισμό που ισχύει στην Ισπανία και επιτρέπει στους επιβάτες να παίρνουν στην καμπίνα χειραποσκευές χωρίς πρόσθετη χρέωση. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν η απόφαση του ισπανικού δικαστηρίου μπορεί να σηματοδοτήσει αλλαγή στην πολιτική αποσκευών της Ryanair. H ίδια η εταιρεία πάντως το απέκλεισε κάνοντας λόγο για «μεμονωμένη υπόθεση, που παρερμήνευσε την εμπορική ελευθερία μας να καθορίζουμε το μέγεθος των χειραποσκευών στις καμπίνες». Ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει αν σκοπεύει να αγνοήσει την απόφαση του ισπανικού δικαστηρίου ή να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.