ΠΑΤΡΑ: «Θαμμένες» για καιρό συντάξεις και…κηδείες – Καταγγελίες πολιτών για την εξυπηρέτηση από τον ΟΓΑ

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ αποφάσισε να κόψει τον γόρδιο δεσμό, στο περιφερειακό τμήμα του ΟΓΑ στην Πάτρα και προχώρησε στην έκδοση απόφασης μεταφοράς αρμοδιοτήτων, σε λοιπές περιφερειακές Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στη Δυτική Ελλάδα.
Στόχος η ταχύτερη διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων και τον τερματισμό της απίστευτης ταλαιπωρίας των πολιτών.
Συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΕΦΚΑ με την υπ’ αριθ. 1094586/2019 απόφαση, η οποία είναι στο στάδιο της δημοσίευσης στο Εθνικό Τυπογραφείο, μετέφερε συνολικά 11.700 εκκρεμή αιτήματα, που αφορούν την υπαγωγή στην ασφάλιση, την απόδοση εξόδων κηδείας, τις μεταβολές στοιχείων μητρώου κ.λπ.
Για την προβληματική κατάσταση που επικρατούσε όλα αυτά τα χρόνια, στην περιφερειακή διεύθυνση του ΟΓΑ στην Πάτρα, είχε κάνει ερώτηση τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τζαβάρας.
Η απάντηση που δίνει ο σημερινός υφυπουργός Εργασίας, Παναγιώτης Μηταράκης είναι αποκαλυπτική της κατάστασης που επικρατούσε, επιβεβαιώνοντας τις μεγάλες καθυστερήσεις που υπήρχαν, ακόμα και στα πιο απλά αιτήματα πολιτών.
ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ
> Τα αιτήματα επιστροφής εξόδων κηδείας, που δεν έχουν ικανοποιηθεί ακόμα, ανέρχονται σε 4.229 για όλη τη Δυτική Ελλάδα.
> Μόλις 27 ήταν οι αποφάσεις που είχαν εκδοθεί, επί 989 εκκρεμών αιτημάτων συντάξεων και επιδομάτων αναπηρίας (!)
> Τα συνολικά αιτήματα υπαγωγής στην Ασφάλιση φτάνουν τα 3.500
> Οι μεταβολές στοιχείων Μητρώου που παραμένουν σε εκκρεμότητα είναι 500
> Οι διακοπές – διαγραφές που δεν έχουν διεκπεραιωθεί ανέρχονται σε 3.500.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των εκκρεμών συντάξεων ΕΦΚΑ μηνός Ιουλίου 2019,
υπήρχαν εκκρεμότητες:
> 669 αιτημάτων συντάξεων αναπηρίας
> 320 χορήγησης επιδομάτων κλάδου αναπηρίας και εκδόθηκαν 27 αποφάσεις
Για τον μήνα Αύγουστο 2019 οι εκκρεμότητες ήταν:
> 684 αιτήματα συντάξεων αναπηρίας
> 335 αιτήματα χορήγησης επιδομάτων κλάδου αναπηρίας και εκδόθηκαν 55 αποφάσεις
ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
Oπως αναφέρει ο υφυπουργός, από την περιφερειακή υπηρεσία ΟΓΑ Πάτρας μεταφέρθηκε:
1. Η έκδοση αποφάσεων υπαγωγής στην ασφάλιση στους Προϊσταμένους του Α΄ Περιφερειακού Τμήματος Μη Μισθωτών Ηλείας, των Α΄, Β΄ Περιφερειακών Τμημάτων Μη Μισθωτών Αιτωλοακαρνανίας και του Β΄ Περιφερειακού Τμήματος Μη Μισθωτών Αχαΐας
2. Η μεταβολή στοιχείων μητρώου στους Προϊσταμένους των Α΄ και Γ΄ Περιφερειακών Τμημάτων Μη Μισθωτών Αχαΐας
3. Η απόδοση εξόδων κηδείας στους Προϊσταμένους της Περιφερειακής Διεύθυνσης Μη Μισθωτών Αχαΐας, των Α΄ και Γ΄ Περιφερειακών Τμημάτων Μη Μισθωτών Αχαΐας, του Περιφερειακού Γραφείου Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων Αιτωλοακαρνανίας και του Περιφερειακού Τμήματος Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Δυτικής Ελλάδας
4. Η έκδοση αποφάσεων διακοπής από την ασφάλιση και διαγραφής στους Προϊσταμένους του Α΄ Τοπικού Υποκαταστήματος Μισθωτών Αχαΐας και του Τοπικού Υποκαταστήματος Μισθωτών Κεφαλληνίας – Ιθάκης.
ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΑΝ ΟΥΤΕ ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας, παρεμβαίνοντας στις καταγγελίες των πολιτών για μη ευπρεπή συμπεριφορά και ανταπόκριση των υπαλλήλων στα τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά αιτήματά τους, όρισε υπεύθυνους υπαλλήλους για τη διαχείριση των τηλεφωνικών κλήσεων και των ηλεκτρονικών μηνυμάτων για όλες τις οργανικές Μονάδες του ΕΦΚΑ.
Επιπλέον, υπενθύμισε με έγγραφα (208750/2019 & 322496/2019) στους υπαλλήλους του Φορέα ότι προτεραιότητα της Διοίκησης αποτελεί η άμεση ανταπόκριση σε κάθε είδους επικοινωνία των πολιτών με τις Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη εξυπηρέτησή τους, ενώ δόθηκαν εντολές για ανακατανομή του προσωπικού και άμεση ενημέρωση της Γενικής Διεύθυνσης Παροχών και Υγείας του ΕΦΚΑ, με πρώτιστο μέλημα τις παροχές και τις συντάξεις.
ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΗΔΕΙΕΣ
Οσον αφορά τα αιτήματα εξόδων κηδείας, τα οποία ανέρχονται σε 4.229 για όλη τη Δυτική Ελλάδα, δρομολογήθηκε η τοποθέτηση μίας υπαλλήλου αποκλειστικά για την ταχύτερη προώθηση των υποθέσεων απόδοσης εξόδων κηδείας, από τους συνολικά 20 υπηρετούντες υπαλλήλους στο Περιφερειακό Τμήμα Αγροτών Δυτικής Ελλάδας.
Ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τζαβάρας, κάνει λόγο για χάος που είχε καλλιεργηθεί στον ΟΓΑ Πατρών επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, και η άμεση ανταπόκριση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη δικαιολογημένη αγανάκτηση των αγροτών, δείχνει ένα νέο πνεύμα διακυβέρνησης που αρχίζει να εγκαθιδρύεται στην Ελλάδα, απολύτως φιλικό προς τον πολίτη.