Μικροκομματικοί υπολογισμοί και κόλπα από την νυν αξιωματική αντιπολίτευση στην αναθεωρητική διαδικασία

«Η προτείνουσα Βουλή προτείνει τις διατάξεις προς αναθεώρηση, μεσολαβούν οι κρίσιμες εκλογές και η Αναθεωρητική Βουλή – με νωπή πλέον τη λαϊκή εντολή – τις επεξεργάζεται και τις διαμορφώνει» επισήμανε ο κ. Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας, στην ολομέλεια της βουλής στη συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο κ. Φωτήλας τόνισε ότι την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό δεν την επικροτούσαν καν οι βουλευτές του αφού κάποιοι από αυτούς όπως οι κ.κ. Φίλης και Κασιμάτη δεν είχαν ψηφίσει την αναθεώρηση του άρθρου 30. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι καμιά προτείνουσα Βουλή δε δεσμεύει την Αναθεωρητική για την κατεύθυνση που θα πάρει κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος. Καταλήγοντας, επισήμανε ότι ακόμη και στο τόσο σοβαρό ζήτημα της Αναθεώρησης του Συντάγματος «η Αξιωματική Αντιπολίτευση δείχνει πόσο λίγη είναι. Τα πάντα γι’ αυτήν σχετίζονται μόνο με τις μικροκομματικές της σκοπιμότητες.».

 

Δείτε το βίντεο της ομιλίας:

https://www.youtube.com/watch?v=GRcvbBuDvv8&feature=youtu.be

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Κατρούγκαλε,

Μιλήσατε το πρωί για υποκρισία και κόλπα.

Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για υποκρισία και κόλπα.

Πρώτη υποκρισία και πρώτο κόλπο:

Δώσατε συγκεκριμένη κατεύθυνση στο άρθρο 32, πιστεύοντας ότι έτσι θα δεσμεύατε την επόμενη Βουλή. Επιδείξατε, θα έλεγα, μια αλαζονική συμπεριφορά σαν να συμπεριφερόσασταν απέναντι σε μαθητές του Δημοτικού.

Και τέλος πάντων, μπορεί να μην είμαστε καθηγητές Πανεπιστημίου όλοι ή μπορεί να μην είμαστε της εμβέλειας ενός Ευάγγελου Βενιζέλου – του οποίου η απουσία γίνεται ακόμη πιο έντονη στη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια για την αναθεώρηση του Συντάγματος – αλλά σε κάθε περίπτωση δεν είμαστε μαθητές του Δημοτικού.

Σας απαντήσαμε από την πρώτη στιγμή με επιχειρήματα ότι δεν ισχύουν τα περί δεσμευτικότητας των κατευθύνσεων.

Το Σύνταγμά μας είναι ξεκάθαρο, όπως και ο Κανονισμός της Βουλής.

Η προτείνουσα Βουλή προτείνει τις διατάξεις προς αναθεώρηση, μεσολαβούν οι κρίσιμες εκλογές και η Αναθεωρητική Βουλή – με νωπή πλέον τη λαϊκή εντολή – τις επεξεργάζεται και τις διαμορφώνει. Αυτό, άλλωστε, λέει και η πλειονότητα των ειδικών. Οι κατευθύνσεις χρειάζονται για να ξέρει ο ελληνικός λαός τι πιστεύει και τι πρεσβεύει η κάθε πολιτική δύναμη, ώστε, στις εκλογές που μεσολαβούν, να αποφασίσει ποιος τον εκφράζει περισσότερο.

Εμείς ήμασταν ξεκάθαροι από την πρώτη στιγμή.

Εσείς συνεχίσατε την υποκρισία και τελικά πέσατε στην παγίδα, την οποία οι ίδιοι, μόνοι σας προσπαθήσατε να στήσετε. Και δεν σας ρίξαμε εμείς, σας έριξε το ίδιο το Σύνταγμα και οι μηχανισμοί άμυνας που διαθέτει απέναντι σε υποκριτές και κολπατζήδες, όπως του λόγου σας.

Υποκρισία και κόλπο, νούμερο δύο:

Όπως είπα, δώσατε στην πρότασή σας συγκεκριμένη κατεύθυνση, πιστεύοντας ότι μ’ αυτό τον τρόπο δήθεν θα μας εγκλωβίσετε.

Μας ρωτάτε «γιατί ψηφίσατε την πρότασή μας, αφού δεν συμφωνούσατε με αυτήν;». Η απάντηση είναι απλή. Γιατί δεν θέλαμε να πετάξουμε στον κάλαθο των αχρήστων άλλη μία ιστορική ευκαιρία.

Αφού ξεκαθαρίσαμε ότι για εμάς καμία κατεύθυνση δεν δεσμεύει στο ελάχιστο την επόμενη Βουλή, ψηφίσαμε την πρότασή σας μόνο ως προς την αναγκαιότητα αναθεώρησης της συγκεκριμένης διάταξης. Άλλωστε, μόνο αυτό μπορεί να κάνει η προτείνουσα Βουλή. Το κάναμε, γιατί για εμάς προείχε και προέχει η ανάγκη αναθεώρησης της διάταξης και όχι η ανάγκη για επικοινωνιακά παιχνίδια.

Όμως, ας υποθέσουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι δεχόμασταν τον δικό σας τρόπο σκέψης και καταθέταμε ξεχωριστή πρόταση, με διαφορετική κατεύθυνση.

Τι θα γινόταν; Το άρθρο δεν θα έπαιρνε εκατόν ογδόντα και μάλλον ούτε εκατόν πενήντα μία ψήφους. Και έτσι, σήμερα δεν θα ήταν καν ανάμεσα στα αναθεωρητέα άρθρα.

Θα με ρωτήσετε, πώς θα ήταν δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο. Θα σας απαντήσω «όπως ακριβώς έγινε με το άρθρο 30».

Στο δια ταύτα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, παίξατε στα ζάρια τη Συνταγματική Αναθεώρηση, αδιαφορώντας για την αναγκαιότητα αναθεώρησης της συγκεκριμένης διάταξης. Και έχετε σήμερα το θράσος να μιλάτε για συναινέσεις, κόλπα και υποκρισίες. Ντροπή σας!

Υποκρισία και κόλπο, νούμερο τρία:

Είπαμε το πρωί ότι μας εξέπληξε η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Κι αυτό γιατί από τη στιγμή που το άρθρο 30 δεν βρίσκεται ανάμεσα στα αναθεωρητέα άρθρα, οποιαδήποτε συζήτηση περιττεύει. Απαγορεύεται να μιλάμε για άμεση εκλογή, αφού δεν δύναται να αναθεωρηθεί το άρθρο 30.

Και μην μου πείτε πως η αναθεώρηση του άρθρου 30 δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να πάμε σε άμεση εκλογή στο άρθρο 32. Και τότε, γιατί φέρατε προς αναθεώρηση το άρθρο 30, αν δεν ήταν απαραίτητο να αναθεωρηθεί;

Σκοπός σας ήταν να περάσετε και τα δύο άρθρα – και το 30 και το 32 – ώστε να υποστηρίξετε στη συνέχεια το σκεπτικό σας. Όμως, μερικοί βουλευτές σας, που σήμερα ή δεν έχουν εκλεγεί ή κρύβονται, δεν σας το επέτρεψαν, καταψηφίζοντας τόσο το άρθρο 30, όσο και το άρθρο 32.

Παρά ταύτα, εσείς σήμερα συνεχίζετε να υποστηρίζετε την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, ενώ γνωρίζετε ότι αυτό δεν είναι εφικτό. Και μιλάτε για υποχρέωση της σημερινής Βουλής να τηρήσει την κατεύθυνση της προηγούμενης, τη στιγμή που η προηγούμενη Βουλή καταψήφισε την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Η απόλυτη υποκρισία.

Ας μιλήσουμε ειλικρινά. Η άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν συμβαδίζει με τη μορφή του πολιτεύματος ως Προεδρευόμενη Δημοκρατία. Και όπου υπάρχει, όπως στη Βουλγαρία για παράδειγμα, μόνο προβλήματα δημιουργεί καθημερινά.

Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι μια διαδικασία που καλό είναι να απέχει κατά το δυνατόν από κομματικούς υπολογισμούς. Σύμφωνα άλλωστε με το Σύνταγμα αλλά και με τον Κανονισμό της Βουλής στο άρθρο 140 παράγραφος 4, η εκλογή γίνεται χωρίς πολιτική συζήτηση, για να μην προσλάβει έντονο κομματικό χαρακτήρα.

Εάν τελικά πηγαίναμε σε άμεση εκλογή από τον λαό, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα προσελάμβανε αμιγώς κομματικό χαρακτήρα. Σκεφτείτε ότι θα χρειαζόταν μέχρι και ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της ισότητας των όρων μεταξύ των υποψηφίων. Ενδεχομένως, θα είχαμε τηλεοπτικές αναμετρήσεις, θα είχαμε debate, γιατί δε γίνονται βέβαια εκλογές στα βουβά.

Συνεπώς, θα είχαμε έναν κομματικό αναβρασμό σε όλη τη χώρα και θα αποκτούσαμε έναν κομματικό Πρόεδρο σε εθνικό επίπεδο, αφού η κομματική διάσταση του θέματος θα είχε ξεπεράσει τα όρια του Κοινοβουλίου. Σε περίπτωση δε που εκλεγόταν ο εκλεκτός της Αντιπολίτευσης, την επομένη κιόλας είναι δεδομένο πως η Αντιπολίτευση θα ζητούσε άμεσα την παραίτηση της Κυβέρνησης.

Ακόμα περισσότερο, σκεφτείτε τι θα συνέβαινε σε περίπτωση που ο εκλεγμένος – προτεινόμενος από την Αντιπολίτευση – Πρόεδρος διαφωνούσε σε καίρια ζητήματα με την Κυβέρνηση. Ακόμα κι αν δεν είχε την αρμοδιότητα – που δεν θα την είχε – θα είχε ένα είδος νωπής λαϊκής εντολής.

Το προβληματικό δε της ως άνω πρότασης αναγνώρισαν όχι μόνο όλες οι πολιτικές δυνάμεις της προτείνουσας Βουλής, αλλά ακόμα και βουλευτές της δικής σας παράταξης, που καταψήφισαν την αναθεώρηση και των δύο άρθρων, και του 30 και του 32.

Αναρωτιέμαι ειλικρινά, ποια είναι η θέση των βουλευτών σας που καταψήφισαν την πρόταση του κόμματός σας για αναθεώρηση των άρθρων 30 και 32; Σήμερα στηρίζουν την πρότασή σας ή την καταψηφίζουν, όπως έκαναν και στις δύο συνεδριάσεις της προτείνουσας Βουλής; Και αν σήμερα τη στηρίζουν, τι είναι αυτό που μεσολάβησε και τους έκανε να αλλάξουν άποψη;

Θα ήθελα να ακούσω για παράδειγμα τι έχει να πει για όλα αυτά ο κ. Φίλης ή η κ. Κασιμάτη που στην προτείνουσα Βουλή καταψήφισαν και τα δύο άρθρα και σήμερα είναι Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ή ο κ. Θεοχαρόπουλος, ο οποίος μάλιστα ψήφισε στη μια ψηφοφορία έτσι και στην άλλη ψήφισε «γιουβέτσι». Βέβαια, ο κ. Θεοχαρόπουλος αλλάζει απόψεις πιο συχνά κι από ότι ο κ. Κατρούγκαλος μαντηλάκια!

Βλέποντας τη λίστα των ομιλητών παρατηρώ ότι κανένας από αυτούς τους βουλευτές δεν έχει «χτυπήσει» την κάρτα του για να μιλήσει, δεν έχει δηλώσει και κρύβεται, δεν έχει εμφανιστεί.

Εσείς, κύριε Κατρούγκαλε, μήπως ξέρετε να μας πείτε ποια είναι η θέση των βουλευτών και των στελεχών σας που είχαν καταψηφίσει τις διατάξεις στην προτείνουσα Βουλή;

Συμπερασματικά, ακόμα και σ’ αυτό το καίριο ζήτημα της Αναθεώρησης του Συντάγματος, η Αξιωματική Αντιπολίτευση δείχνει πόσο λίγη είναι. Τα πάντα γι’ αυτήν σχετίζονται μόνο με τις μικροκομματικές της σκοπιμότητες.

Δεν πειράζει, θα έχετε τέσσερα χρόνια για να ξανασκεφτείτε από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, εκεί που σας έταξε ο λαός, την πολιτική τακτική και στρατηγική σας για να γίνετε πιο σοβαροί και πιο πειστικοί.

Εμείς, ωστόσο, στη Νέα Δημοκρατία συνεχίζουμε σταθερά στον δρόμο της ανάταξης της χώρας, όπως υποσχεθήκαμε στον λαό στις 7 Ιουλίου.

Σας ευχαριστώ.