Το σχέδιο του υπ. Εργασίας για τις εισφορές σε αγρότες και μπλοκάκια

Τη βέλτιστη λύση για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών αναζητεί ακόμη το υπουργείο Εργασίας. Ναι μεν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προχωρά σε ένα σύστημα ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικών εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους –θα είναι κατ’ ελάχιστον 220 ευρώ τον μήνα και θα αυξάνονται μόνο ύστερα από επιλογή του επαγγελματία- ωστόσο αγρότες, μισθωτοί με επιπλέον εισοδήματα από ελεύθερο επάγγελμα αλλά και όσοι αμείβονται με απόδειξη δαπάνης για μια ευκαιριακή απασχόληση περιμένουν ακόμη στο ακουστικό τους.

Για τους αγρότες, η κυβέρνηση σκέφτεται ένα μοντέλο με χαμηλή ελάχιστη εισφορά (ακόμη και κάτω από τα 114 ευρώ ανά μήνα που καταβάλλονται σήμερα) και προαιρετική καταβολή υψηλότερων αποδοχών. Για τις αποδείξεις δαπάνης (ή τίτλους κτήσης όπως λέγονται τώρα) εξετάζεται να μειωθεί αρκετά το επιτρεπόμενο όριο έκδοσης (σ.σ σήμερα είναι στα 10.000 ευρώ) αλλά είτε η έκδοση της απόδειξης να γίνεται χωρίς καθόλου ασφαλιστικές εισφορές είτε να γίνεται με ελάχιστο ασφαλιστικό κόστος.

Όσο για τους ασφαλισμένους με διπλή ιδιότητα (και μισθωτοί και επαγγελματίες) συζητείται να συνυπολογίζεται το ποσό των εισφορών που παρακρατείται από τον εργοδότη και ο ασφαλισμένος να πληρώνει επιπλέον μόνο αν δεν συγκεντρώνεται ένα όριο εισφορών που θα τεθεί (π.χ τα 220 ευρώ ανά μήνα ή και περισσότερο).

Το δαιδαλώδες σύστημα υπολογισμού των εισφορών που ισχύει σήμερα με τις εξαιρέσεις και τα ειδικά καθεστώτα, καθιστά και δυσκολότερη την ολοκλήρωση του νέου τρόπου υπολογισμού. Για τους αγρότες –για τους οποίους η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της- σήμερα, ισχύει ελάχιστη εισφορά 114 ευρώ η οποία όμως στην πράξη έχει αποδειχθεί πολύ υψηλή. Οικογένειες με τρία μέλη αγροτών φτάνουν να πληρώνουν 342 ευρώ ανά μήνα ποσό δυσβάστακτο για ένα αγροτικό νοικοκυριό. ¨Ετσι, παρατηρείται το φαινόμενο του να διαγράφονται αγρότες από τα μητρώα προκειμένου να αποφεύγουν τις εισφορές.

Έτσι, το υπουργείο Εργασίας πρέπει να σταθμίσει από τη μια την αδυναμία πληρωμών που παρατηρείται και από την άλλη το ότι δεν πρέπει να επηρεαστούν τα έσοδα του ΕΦΚΑ. Έτσι, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα τεθεί ένα ελάχιστο όριο εισφορών ενδεχομένως και χαμηλότερα από το επίπεδο των 114 ευρώ που ισχύει σήμερα και από εκεί και πέρα θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του ίδιου του αγρότη να επιλέξει αν θα δίνει το κάτι παραπάνω για να αυξήσει τη σύνταξή του. Προφανώς, με τα 100 ευρώ τον μήνα, η σύνταξη θα βγαίνει πολύ κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των 384 ευρώ.

Οι αποδείξεις δαπάνης αντιμετωπίστηκαν εχθρικά από την προηγούμενη κυβέρνηση καθώς στον φόρο του 20% και στο χαρτόσημο, προστέθηκε και η ασφαλιστική εισφορά με συντελεστή 26,95% αρχικά και 20,28% στη συνέχεια. Το όριο για την έκδοση απόδειξης δαπάνης έχει οριστεί στα 10.000 ευρώ και εκτιμήθηκε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει κερκόπορτα για εισφοροδιαφυγή (σ.σ εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ δηλώνει το 85% των αυτοαπασχολουμένων). Έτσι, μελετάται το σενάριο του να μειωθεί το επιτρεπόμενο όριο έκδοσης απόδειξης δαπάνης (σ.σ ακόμη και κάτω από τα 5000 ευρώ) ώστε το εργαλείο να απευθύνεται μόνο σε αυτούς που έχουν μια περιστασιακή απασχόληση. Και σε αυτή την περίπτωση, είτε να μην επιβάλλονται εισφορές είτε να καταλογίζεται ένα μικρό εφάπαξ ποσό.

Για τους έχοντες εισοδήματα από δύο πηγές (και μισθό και μπλοκάκι) ακόμη εξετάζεται το θέμα αν και το πιθανότερο είναι ότι θα συνυπολογίζονται οι εισφορές που πληρώνει ο επαγγελματίας από όλες τις πηγές.

Φωτο: Eurokinissi