Υπάρχει κίνδυνος απελευθέρωσης ινών αμιάντου

Ερώτηση των Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας για το σημαντικό πρόβλημα των πρώτων Εργατικών Κατοικιών στη συνοικία “Άγιος Νεκτάριος” της Πάτρας και συγκεκριμένα για το ζήτημα με τις στέγες από αμίαντο κατέθεσαν η Σία Αναγνωστοπούλου και ο Κώστας Μάρκου,Προς τους κ.κ. Υπουργούς: Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας,Παιδείας και θρησκευμάτων.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

Στην Πάτρα και συγκεκριμένα στη συνοικία “Άγιος Νεκτάριος” βρίσκεται η γειτονιά των 1ων Εργατικών Κατοικιών της πόλης.

Οι εργατικές αυτές κατοικίες κατοικήθηκαν τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1960 και φιλοξενούν περίπου 120 οικογένειες, ενώ στη συνοικία “Άγιος Νεκτάριος” εγγράφονται πλέον των 6.000 πολιτών.

Λίγα χρόνια μετά την εγκατάσταση των δικαιούχων στις εργατικές κατοικίες, παρουσιάστηκαν προβλήματα από εισροή υδάτων στις στέγες αυτών και χρειάστηκε να μονωθούν. Τελικά η λύση που επιλέχθηκε ήταν αυτή της αντικατάστασης των στεγών με ένα υλικό ευρείας χρήσης κατά τα χρόνια εκείνα, με ομολογουμένως εξαιρετικές μονωτικές ιδιότητες, τον αμίαντο.

Παρότι, όμως, ο αμίαντος έχει χρησιμοποιηθεί από αρχαιοτάτων χρόνων ως δομικό στοιχείο στις κατασκευές σπιτιών, κτιρίων, τζακιών, καμινάδων, πλακιδίων, σωληνώσεων και σε πολλές άλλες εφαρμογές, με την πάροδο των ετών, η εισπνοή των ινών του έχει αποδειχθεί καρκινογόνος σε βαθμό θανατηφόρο.

Η λανθάνουσα περίοδος για τις ασθένειες αυτές είναι από 15 έως 20 χρόνια. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, 125 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι εκτεθειμένοι στον αμίαντο και πάνω από 100.000 έχουν ήδη πεθάνει από την έκθεση αυτή.

Λόγω της επικινδυνότητας αυτής, με την Οδηγία 1999/77/EC της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εμπορία και χρήση όλων των τύπων αμιάντου απαγορεύτηκε οριστικά από την 1/1/2005 στις χώρες-μέλη – και στην Ελλάδα, ο δε ήδη εγκατεστημένος αμίαντος θα πρέπει σταδιακά να απομακρυνθεί ώστε να εκλείψει κάθε κίνδυνος μόλυνσης.

Σημειώνεται ότι σε μικρή απόσταση, λίγα μόλις μέτρα από τις εργατικές κατοικίες της πυκνοδομημένης συνοικίας “Άγιος Νεκτάριος”, βρίσκονται το 55ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών και το 2ο ΓΕΛ Πατρών, αλλά και άλλες σχολικές μονάδες.

Σημειώνεται επίσης ότι το ίδιο πρόβλημα υπάρχει στις εργατικές κατοικίες του Βύρωνα στην Καβάλα, αλλά και σε εκατοντάδες κτίρια ανά την Ελληνική επικράτεια, όπως, για παράδειγμα, σε εγκαταλειμμένο κτίριο στο κέντρο της πόλης της Χίου, στην περιοχή της παλιάς Λαχαναγοράς.

Επειδή, πρέπει να γίνει άμεσα δειγματοληψία και ανάλυση των δειγμάτων από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό και με κατάλληλα όργανα (μικροσκόπιο αντίθεσης φάσης – PCM), σύμφωνα με τη μέθοδο που συνιστά η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ή σύμφωνα με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο ισοδύναμου αποτελέσματος, προκειμένου να διερευνηθεί το μέγεθος του προβλήματος στις εργατικές κατοικίες καθώς και ο βαθμός αποσάθρωσης του πιθανού αμιάντου.

Επειδή, υπάρχει κίνδυνος απελευθέρωσης ινών αμιάντου, λόγω ευθρυπτότητας του υλικού ή χαλαρής σύνδεσης της στέγης των σπιτιών.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Έχετε προβεί ήδη ή σκοπεύετε να προβείτε σε καταγραφή όλων των ακινήτων ανά την επικράτεια που φέρουν αμιαντούχα υλικά;

2. Έχετε προβεί ή σκοπεύετε να προβείτε σε καταγραφή και αξιολόγηση επικνδυνότητας, ως προς τον αμίαντο, των ακινήτων των προγραμμάτων στέγης της Εργατικής Εστίας και γενικά του Υπουργείου Εργασίας;

3. Είστε διατεθειμένοι να προβείτε σε ενέργειες έτσι ώστε να απομακρυνθεί το εξαιρετικά επιβλαβές αυτό υλικό και, αν ναι, ποιες είναι αυτές οι ενέργειες;

4. Είναι η αποδόμηση των κατασκευών αυτών η μόνη ενδεδειγμένη λύση ή έχετε μελετήσει και σχεδιάσει άλλες μεθόδους, οι οποίες με ασφάλεια μπορούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις του υλικού αυτού στην ανθρώπινη υγεία και μπορούν τεχνικά να εφαρμοστούν;

5. Έχετε σχεδιάσει ή σκοπεύετε να ανακοινώσετε κάποια κίνητρα έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η απομάκρυνση του υλικού αυτού από τις στέγες των σπιτιών με ενέργειες των κυρίων των ιδιοκτησιών;