ΠΑΤΡΑ: Στα δικαστήρια μάνα που εμπορευόταν το παιδί της – Υπόθεση συστηματικής για επαιτεία μετά ωραρίου!

Παρέδιδε καθημερινά σε δύο άνδρες το μόλις δέκα ετών παιδί της, για να το εξαναγκάζουν πολλές φορές με την βία, να ζητιανεύει στο παρκινγκ ενός σούπερ μάρκετ στην Πάτρα.
Η υπόθεση εκδικάστηκε χθες ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου, με κατηγορούμενη μια 47χρονη υπήκοο Ρουμανίας, η οποία καταδικάστηκε για εμπορία του παιδιού της, γιατί το παρέδιδε καθημερινά σε κύκλωμα, με σκοπό την επαιτεία.
Η γυναίκα καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης έξι ετών και χρηματικό πρόστιμο 1000 ευρώ, καθώς κρίθηκε ένοχη για την κακουργηματική διάσταση του εγκλήματος.
Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί το καλοκαίρι του 2015, μετά από καταγγελίες που είχε κάνει η διεύθυνση του σούπερ μάρκετ στην αστυνομία. Σύμφωνα με τον διευθυντή του καταστήματος, δύο άνδρες εξανάγκαζαν δύο ανήλικα παιδιά σε επαιτεία, χρησιμοποιώντας ακόμα και βία.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το 10χρονο αγόρι εξαναγκαζόταν να ζητιανεύει καθημερινά, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι, για έξι μήνες.
Μάλιστα, σε παρατηρήσεις που είχαν γίνει πολλές φορές στους δύο άνδρες, η αντίδρασή τους, ήταν απειλητική, τόσο προς τους άνδρες σεκιούριτι όσο και προς την διεύθυνση του καταστήματος.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του σούπερ μάρκετ, από το κατάστημα περνούσαν καθημερινά 1000 – 2000 πελάτες. Το δικαστήριο υπέθεσε ότι, έστω από 800 πελάτες, το κύκλωμα αποσπούσε μέσω των παιδιών, ποσά 20 έως 50 λεπτά του ευρώ, οπότε τα ποσά ήταν μεγάλα.
«Οι δύο ενήλικοι έδιναν εντολές, ενώ όταν κάποιο παιδί δεν εκτελούσε σωστά την αποστολή του, το χτυπούσαν» ανέφερε ένας αστυνομικός στην κατάθεσή του.
Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών, παρακολούθησε τον χώρο για δέκα ημέρες και προχώρησε σε συλλήψεις.
Στο πρωτόδικο δικαστήριο δικάστηκαν ερήμην τους οι δύο φερόμενοι ως εγκέφαλοι του κυκλώματος, σε ποινές 20ετούς καθείρξεως, και οι δύο γονείς, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε 10ετή κάθειρξη για την παράδοση των παιδιών τους στο κύκλωμα.
Η γυναίκα επιστρέφοντας στην Ελλάδα, συνελήφθη, ενώ τους τελευταίους 21 μήνες, εκτίει την ποινή της και χθες βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Η ίδια στην απολογία της, αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι δεν γνώριζε που βρισκόταν το παιδί της, επιχείρημα που δεν έπεισε την εισαγγελέα, η οποία πρότεινε την ενοχή της και μάλιστα, στην κακουργηματική διάσταση του εγκλήματος.
Ο συνήγορος της κατηγορουμένης, δικηγόρος Σπύρος Αργυρόπουλος, τόνισε ότι το κατηγορητήριο, η πραγματική διάσταση της υπόθεσης, δεν θα έπρεπε να ξεφύγει από τα όρια της παραμέλησης ανηλίκου και της εξώθησης σε επαιτεία, που είναι πλημμέλημα, καθώς δεν αποδείχθηκε ότι η μητέρα ελάμβανε κάποιο χρηματικό αντάλλαγμα, ωστόσο το δικαστήριο δεν πείσθηκε.
Το μόνο ελαφρυντικό που αναγνώρισε το δικαστήριο, ήταν αυτό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και γι΄αυτό μείωσε την ποινή της κατηγορουμένης, η οποία οδηγήθηκε πάλι στην φυλακή.

ΠΗΓΗ: Πελοπόννησος