Ο Μητσοτάκης παίρνει πάνω του την αντικαπνιστική εκστρατεία

Την έναρξη της αντικαπνιστικής εκστρατείας θα κηρύξουν σήμερα, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Υγείας σε ειδική εκδήλωση στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στόχος της κυβέρνησης όπως έχει δεσμευτεί προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επιχειρεί να το κάνει πράξη από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας είναι να βάλει τέλος στο τσιγάρο ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ο Βασίλης Κικίλιας θα ανακοινώσει τους άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του καπνίσματος με εντατικότερους ελέγχους που ήδη έχουν ξεκινήσει θα συνεχιστεί από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε όλους τους κλειστούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους όπου σύμφωνα με τη νομοθεσία απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα.

Στη μάχη κατά του τσιγάρου θα αξιοποιηθεί και το τετραψήφιο νούμερο 1142 για τη λήψη επωνύμων καταγγελιών από τους πολίτες για τις τυχόν παραβάσεις της αντικαπνιστικής νομοθεσίας. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί ενημερωτική καμπάνια από τον πρόεδρο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το κάπνισμα, Παναγιώτη Μπεχράκη.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων
Ελέγχθηκαν 172 περίπου επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος με μέγιστο αριθμό 1650 θαμώνων.

Στο 72% των περιπτώσεων δεν βρέθηκαν καπνίζοντες στους εσωτερικούς χώρους.

Στο 45% των περιπτώσεων οι υποδειχθέντες ως εξωτερικοί χώροι (ανεξάρτητα από το εάν βρέθηκαν καπνίζοντες κατά τον έλεγχο) ενέπιπταν στον αντικαπνιστικό περιορισμό (άρθρο 16 του Ν.4633/19) καθώς ήταν στεγασμένοι και περίκλειστοι.

Στο 55% των περιπτώσεων διαπιστώθηκε είτε απουσία είτε ελλιπής σήμανση σε χώρους που εμπίπτουν στον αντικαπνιστικό περιορισμό.

Στο 60% των καταστημάτων διαπιστώθηκαν μέτρα αποτροπής καπνίσματος και ειδικότερα απουσία σταχτοδοχείων εντός των καταστημάτων.

Σε 1 στις 4 επιχειρήσεις κατεγράφησαν παρατυπίες (μη ύπαρξη ή μη θεώρηση) σχετικά με την ύπαρξη και τήρηση βιβλίου αναφοράς καπνίσματος.

Τσουχτερά τα πρόστιμα
Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση τα πρόστιμα για κάπνισμα σε κλειστούς χώρους όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ξεκινούν από τα 100 ευρώ για τον καπνιστή και 500 ευρώ για τον ιδιοκτήτη, ενώ αυξάνονται ακόμη περισσότερο και για κέντρα διασκέδασης και χώρους εστίασης άνω των 100 τ.μ και ειδικά άνω των 300 τ.μ.

Για κέντρα διασκέδασης, χώρους εστίασης, καφετέριες, μπαρ άνω των 100 τ.μ το πρόστιμο για τον υπεύθυνο διαχείρισης ξεκινά από 2.000 ευρώ και για κάθε υποτροπή ανεβαίνει κατά 2.000 ευρώ, μέχρι την πέμπτη υποτροπή που επιβάλλεται χρηματική ποινή 10.000 ευρώ και οριστική ανάκληση αδείας. Για τα νυχτερινά κέντρα και τους χώρους εστίασης άνω των 300 τ.μ τα πρόστιμα για τους υπεύθυνους καταστήματος ξεκινούν από 6..000 ευρώ και ανεβαίνουν κατά 1.000 ευρώ σε κάθε υποτροπή.

Ιδιαίτερα αυστηρά είναι τα πρόστιμα για κλειστούς και υπαίθριους χώρους που συναθροίζονται ανήλικοι, όπως παιδικούς – βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχολεία, παιδικές χαρές, χώροι αθλητικών εκδηλώσεων και αθλοπαιδιών. Το πρόστιμο για τον καπνιστή είναι στα 200 ευρώ.

Στα 1.500 ευρώ είναι το πρόστιμο για τον καπνιστή οδηγό ή επιβαίνοντα ΙΧ αυτοκινήτου στο οποίο επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Φωτό: Ευρωκίνηση (αρχείου)

thetoc.gr