Ο Μητσοτάκης κηρύσσει την αντικαπνιστική εκστρατεία – Αναμένονται τσουχτερά πρόστιμα Πηγή: Reporter.gr

Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η αντικαπνιστική εκστρατεία της κυβέρνησης στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), η οποία σηματοδοτείται από την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση.

Στην πρώτη ημέρα της καμπάνιας, πρόκειται να ανακοινωθεί η συστηματικοποίηση των ελέγχων, καθώς και η ενεργοποίηση του τετραψήφιο αριθμού για την υποβολή καταγγελιών. Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικιλίας, στο πλαίσιο της πλήρους υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του καπνίσματος, θα ανακοινώσει την συνέχιση και εντατικοποίηση των ελέγχων που ήδη διενεργούνται από τον περασμένο μήνα σε κλειστούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους όπου σύμφωνα με τη νομοθεσία απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα.

Επιπλέον, ενεργοποιείται και το τετραψήφιο νούμερο 1142 ώστε οι πολίτες να προβαίνουν σε επώνυμες ή και ανώνυμες καταγγελίες σε τυχόν περιπτώσεις παραβάσεων της αντικαπνιστικής νομοθεσίας. Την ενημερωτική καμπάνια θα παρουσιάσει ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το κάπνισμα, καθηγητής Πνευμονολογία, Παναγιώτης Μπεχράκης.

Τσουχτερά πρόστιμα

Από 100 μέχρι 10.000 ευρώ φτάνουν τα πρόστιμα για όσους παραβιάζουν τον αντικαπνιστικό νόμο σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ειδικότερα, από 50 ευρώ το κατώτερο πρόστιμο για τον καπνιστή διπλασιάζεται στα 100 ευρώ και ισχύει για κάθε παράβαση σε όλους τους κλειστούς χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος ανεξαρτήτως έκτασης, καθώς και σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας, σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, τα αεροδρόμια εκτός των ειδικών χώρων καπνιστών, τους δημόσιους χώρους εργασίας καθώς και αναμονής δημοσίων υπηρεσιών.

Για τις πιο πάνω περιπτώσεις το πρόστιμο για τον υπεύθυνο διαχείρισης ή προϊστάμενο (εκτός από τα καταστήματα άνω των 100 τ.μ.) παραμένει στα 500 ευρώ.

Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. το πρόστιμο είναι 2.000 ευρώ και για κάθε υποτροπή ανεβαίνει κατά 2.000 ευρώ μέχρι την πέμπτη υποτροπή οπότε και επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ και οριστική ανάκληση άδειας.

Πηγή: Reporter.gr