Ησυχία, Τάξις και Ασφάλεια

Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας αυξανόμενης έντασης της αστυνομική βίας. Το γεγονός αυτό προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία στην κοινωνία, ιδιαίτερα όσο πλησιάζουμε προς την 17η Νοεμβρίου και την γιορτή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ήδη από τους πρώτους μήνες της στην εξουσία, κάνει ξεκάθαρο ότι για την κοινωνική ηρεμία δεν είναι αναγκαία υλικά η συναίνεση, η πρόοδος και η ευημερία, αντίθετα επαφίεται στη δύναμη των γκλοπς. Σε αντίθεση, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει να επιφέρει κοινωνική ομαλότητα χωρίς να γινόμαστε αποδέκτες όλης αυτής της βιαιότητας.
Είναι ξεκάθαρο πως αυτές οι κινήσεις αποτελούν στρατηγική, για τη συντηρητική παράταξη, η οποία στοχεύει στην ικανοποίηση πολλαπλών στόχων. Αναλυτικά, πρώτος στόχος είναι η εξυπηρέτηση της ακροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ, η οποία όπως είναι γνωστό είναι πλέον πολυπληθής με στελέχη σε εξαιρετικά σημαντικές κομματικές και κυβερνητικές θέσεις. Δεύτερος στόχος, είναι η προσέλκυση του ακροδεξιού ακροατηρίου της κοινωνίας, αφού μετά το φιάσκο της κυβέρνησης στο προσφυγικό ζήτημα και την πλήρη αναγνώριση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η κυβέρνηση χρειάζεται το αφήγημα «Ησυχία, Τάξις και Ασφάλεια» ώστε να παραμείνει στενά συνδεδεμένη με το συγκεκριμένο ακραίο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Τρίτος στόχος, είναι η συστηματική υποβάθμιση της δημόσιας Παιδείας προσπαθώντας να καλλιεργήσει στην κοινωνία την εικόνα των Πανεπιστημίων- Γιάφκες. Είναι γνωστός ο διακαής πόθος της συντηρητικής παράταξης να παραδώσει σαν «Ιφιγένεια» τη Δημόσια ανώτατη εκπαίδευση της χώρας μας στα χέρια των ιδιωτών και στα ιδιωτικά κολλέγια, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και αποκλείοντας τα παιδιά των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων από το δικαίωμα στη μόρφωση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με το υγιές κομμάτι της κοινωνίας, τη νεολαία και τις λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις, οφείλει να σταθεί εμπόδιο σε αυτή τη στρατηγική της κυβέρνησης, η οποία επιθυμεί να εισάγει εκ νέου την καταστολή και τον τρόμο στην καθημερινότητά μας.

* Ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος είναι ιατρός-καρδιολόγος, πολιτευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.