Ένα αποτεφρωτήριο στην Πάτρα δεν θα έχει καμία τύχη και καμία ελπίδα βιωσιμότητας.

Ο Δήμος της Πάτρας δεν δικαιούται να πετάξει εκατομμύρια σε ένα αποτεφρωτήριο νεκρών που όχι μόνο βρίσκει αντίθετη την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, αλλά θα είναι και μη βιώσιμο, ενώ την ίδια ώρα η πόλη έχει άλλες, πολλές και μεγάλες ανάγκες» υπογραμμίζει ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Πάτρα», Νίκος Νικολόπουλος, μετά από συνάντηση που είχε με κατοίκους της περιοχής που πρόκειται να κατασκευαστεί το αποτεφρωτήριο.

Ο κ. Νικολόπουλος τονίζει πως το ζήτημα του αποτεφρωτηρίου έχει δύο όψεις, αλλά και οι δύο συνηγορούν σε βάρος της ιδεοληπτικής βούλησης της δημοτικής Αρχής για την κατασκευή αποτεφρωτηρίου στην περιοχή του Βιοτεχνικού Πάρκου.

«Αντιδρούμε στη δημιουργία και λειτουργία αποτεφρωτηρίου, πρωτίστως ως Χριστιανοί. Για την Εκκλησία, η αποτέφρωση του σώματος δεν είναι σύμφωνη προς την πράξη και την παράδοσή της, για θεολογικούς, κανονικούς και ανθρωπολογικούς λόγους. Και αυτό γιατί, για την Εκκλησία, το ανθρώπινο σώμα αποτελεί ναό του Αγίου Πνεύματος και στοιχείο της υποστάσεως του ανθρώπου, που έχει πλασθεί κατ’ εικόνα και ομοίωση του Θεού. Η Εκκλησία αντιμετωπίζει το νεκρό σώμα με τιμή και σεβασμό και όχι ως… στερεό απόβλητο προς ανακύκλωση» σημειώνει ο κ. Νικολόπουλος, προσθέτοντας τα εξής:

«Ασφαλώς, η Εκκλησία μας, αναγνωρίζει το δικαίωμα ανθρώπων που ανήκουν σε άλλα δόγματα ή έχουν διαφορετική κοσμοθεωρία, να επιλέξουν τον τρόπο που θα διαχειριστούν τα σώματά τους και άρα, να επιλέξουν και την αποτέφρωση εφόσον το θέλουν. Ωστόσο, ακόμα και αν κάποιοι υποστήριζαν ότι μπορεί να λειτουργήσει ένα αποτεφρωτήριο στην Πάτρα, το οποίο θα εξυπηρετεί ανθρώπους άλλων δογμάτων, προκειμένου να αντλεί ο Δήμος κάποια οικονομικά οφέλη, κάτι τέτοιο πλέον δεν υφίσταται καθώς ήδη λειτουργεί το πρώτο αποτεφρωτήριο στη Ριτσώνα, ενώ στα σκαριά βρίσκεται και η δημιουργία αποτεφρωτηρίου στον Ελαιώνα Αττικής. Είναι σαφές λοιπόν, ότι ένα αποτεφρωτήριο στην Πάτρα δεν θα έχει καμία τύχη και καμία ελπίδα βιωσιμότητας. Θα αποτελεί ένα ακόμα… μνημείο ιδεοληψίας και πεταμένων χρημάτων, που κάλλιστα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλα έργα και δράσεις, με πολλαπλάσιο μάλιστα ανταποδοτικό όφελος και κέρδος, για τον Δήμο και τους πολίτες».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Νικολόπουλος δήλωσε: «Καλώ τη δημοτική Αρχή της Πάτρας να σταματήσει επιτέλους αυτό το αστείο και να πάψει να δείχνει ότι το όραμά της για την Πάτρα, από την προηγούμενη κιόλας θητεία, αρχίζει και τελειώνει στο… αποτεφρωτήριο!»