Είχαμε καλό καλοκαίρι

Η επίσκεψή του τήρησε μια ωραία παράδοση που θέλει τις συναντήσεις που γίνονται στα γραφεία της εφημερίδας μας με τους εκπροσώπους των υπηρεσιών αιχμής, να σπάνε τα όρια του εθιμοτυπικού και να παίρνουν πολύ ουσιαστικό περιεχόμενο.
Από την εμπειρία που προσλαμβάνει η τριβή μας με το ρεπορτάζ, τα γεγονότα και τα φαινόμενα, έχει μεγάλη σημασία να κατατοπίζεται με «ξενάγηση» εκ των έσω στα αντικείμενα που διαχειρίζονται οι υπηρεσίες, και που κατά κανόνα έχουν τεράστια κοινωνική σημασία. Με πρώτες τις πυρκαγιές.
Με τις πυρκαγιές, λοιπόν, ο επισκέπτης μας έχει πολύχρονη ενασχόληση. Ο ίδιος είναι σπουδαγμένος στη δασοπονία αλλά και ως πολιτικός μηχανικός. Ενεπλάκη στην Πυροσβεστική ως στέλεχος καριέρας πριν κάτι δεκαετίες και έχει φάει τη Δυτική Ελλάδα με το κουτάλι.
Μας ήρθε ανακουφισμένος: Είχε ένα πολύ καλό καλοκαίρι φέτος. Τις λιγότερες πυρκαγιές από κάθε άλλη φορά. Αυτά όμως δεν τα αφήνεις στην τύχη. Η υπηρεσία εργάστηκε πολύ στην πρόληψη, δίνοντας έμφαση στην μετεκπαίδευση των ανδρών του σώματος.
Τα μπαρουτοκαπνισμένα στελέχη της Πυροσβεστικής όπως ο ταξίαρχος Ευθ. Γεωργακόπουλος, ξέρουν το φαινόμενο της πυρκαγιάς σαν τις τσέπες τους. Ξέρουν τα μυστικά της φύσης της υπαίθρου, τα κοινωνικά ήθη, τους «αέρηδες» που φυσάνε στις τοπικές κοινωνίες, τη σημασία που έχει η παραδοσιακή οικονομική δραστηριότητα τις μικρής κλίμακας για την προστασία του δάσους ή την έκθεσή του σε κίνδυνο.
Σύμφωνα με την άποψή του, έχει καθοριστική σημασία στην αντιπυρική άμυνα να διατηρεί η ύπαιθρος μια οργανωμένη ζωή, γιατί οι συστηματικές δραστηριότητες απλώνουν αντιπυρική ομπρέλα. Και βέβαια θέλει επαγρύπνηση και αφοσίωση κατά τις επικίνδυνες ώρες.
Ο ίδιος έχει τρία κινητά τηλέφωνα μαζί. Από διακριτικότητα δεν τον ρωτάμε, αλλά θα εξηγήσει μόνος του: Θέλει να διασφαλίζει όσο γίνεται ότι μπορεί να εντοπίζεται. Αν ένα κινητό δεν έχει σήμα, μπορεί να έχει το άλλο.

Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας