Νομοθετική ρύθμιση κατάργησης των ενδιάμεσων εκπτώσεων

Οι ενδιάμεσες Φθινοπωρινές Εκπτώσεις από 1/11 έως 15/11 δεν έφεραν τα χαμόγελα στις εμπορικές επιχειρήσεις. Η κίνηση ήταν υποτονική και στις περισσότερες περιπτώσεις μικρότερη και από την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Σύμφωνα με έρευνα στην Αθηναϊκή Αγορά, η οποία ισχύει και για την τοπική, πάνω από το 50% των επιχειρήσεων είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται και μόνον ένα 2% είχε ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται να προστεθούν στις αρνητικές επιδόσεις της πλειοψηφίας των τοπικών επιχειρήσεων κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Τα στοιχεία δικαιώνουν την θέση του Εμπορικού Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών που από την πρώτη στιγμή αντιτάχθηκε στο μέτρο των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Είναι πλέον φανερό ότι είναι μέτρο απορύθμισης της αγοράς και όχημα για περισσότερες ανοικτές Κυριακές. Τα μέτρα αυτά δεν ευνοούν ούτε τον καταναλωτή ούτε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αποτελούν δώρο στις πολυεθνικές αλυσίδες που με νομιμοφανή πλέον τρόπο αποστραγγίζουν το συρρικνωμένο διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών.

Είναι πλέον αίτημα του συνόλου του Εμπορικού κόσμου και του 3τοβάθμιου οργάνου του της ΕΣΕΕ η κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων και των Κυριακών που τις συνοδεύουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την προαναφερθείσα έρευνα πάνω από το 93% των συναδέλφων ζητά την κατάργηση τους.

Η Κυβέρνηση αν θέλει να σταθεί στο πλάι των μικρομεσαίων Ελληνικών επιχειρήσεων πρέπει να προβεί άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση κατάργησης των ενδιάμεσων εκπτώσεων, πράγμα το οποίο είχε υποσχεθεί και δρομολογήσει αν και δεν το ολοκλήρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση.