Φράγμα Μαραθώνα: 90 χρόνια ιστορίας σε μία ξεχωριστή έκθεση από την ΕΥΔΑΠ

Στο εμβληματικό και ιστορικό έργο του πρώτου σύγχρονου ταμιευτήρα της ελληνικής πρωτεύουσας, είναι αφιερωμένη η επετειακή έκθεση για τα 90 χρόνια από την κατασκευή του φράγματος του Μαραθώνα που διοργανώνει η ΕΥΔΑΠ και εγκαινιάστηκε στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος”.

Τοποθέτηση υδρομετρητών, περίπου 1927-1928
Τοποθέτηση υδρομετρητών, περίπου 1927-1928

Στόχος της έκθεσης στην οποία παρουσιάζονται πρώτη φορά αδημοσίευτα τεκμήρια για το έργο είναι η ανάδειξη της σημαντικότητας του, τόσο από μηχανικής όσο και από πολιτιστικής και κοινωνικής άποψης, υπογραμμίζοντας ότι η καινοτομία του παρελθόντος είναι οδηγός για την καινοτομία και την ανάπτυξη του μέλλοντος, στοιχεία στα οποία η ΕΥΔΑΠ επενδύει συστηματικά.

Συνεργείο που εργάστηκε στη διάνοιξη της Σήραγγας Μπογιατίου, σε αναμνηστική φωτογραφία
Συνεργείο που εργάστηκε στη διάνοιξη της Σήραγγας Μπογιατίου, σε αναμνηστική φωτογραφία

Την έκθεση εγκαινίασε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Το Φράγμα του Μαραθώνα είναι ένα μεγάλο έργο υποδομής που έδωσε πρακτική και άμεση λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα της καθημερινότητας της εποχής του, αλλά και άντεξε –κι αντέχει- στον χρόνο. Χαρακτηριζόταν από καινοτομία. Ήταν αποτέλεσμα άψογης συνεργασίας παραγωγικών δυνάμεων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Υλοποιήθηκε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αξιοσημείωτη ταχύτητα για τα δεδομένα του έργου και της εποχής. Δημιούργησε θέσεις εργασίας και συνετέλεσε ουσιαστικά στην ανάπτυξη της χώρας. Γι’ αυτούς τους λόγους  πρέπει να αποτελεί μέχρι σήμερα παράδειγμα προς μίμηση, φάρο για το τι σημαίνει πραγματικά να υλοποιείς μεγάλα έργα υποδομής για τον τόπο σου».

Στην ομιλία του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης αφού ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους για την παρουσία τους,  ανέφερε:

«Το φράγμα του Μαραθώνα είναι ένα θαύμα της νεότερης ιστορίας του τόπου. Έγινε πραγματικότητα επειδή όλοι ανέλαβαν τις ευθύνες τους και δούλεψαν σκληρά για να έρθει το αποτέλεσμα που επιδίωκαν. Είναι θαύμα αποφασιστικότητας και αφοσίωσης σε ένα μεγάλο, κρίσιμο έργο υποδομής.  Είναι αυτό που και τότε και σήμερα και στο μέλλον χρειαζόμαστε για να λύνουμε πραγματικά προβλήματα. Αυτό προσπαθούμε και σήμερα στην ΕΥΔΑΠ – μαζί με την πολιτική και αυτοδιοικητική ηγεσία, τους εργαζόμενους στην ΕΥΔΑΠ, και τους επενδυτές – δηλαδή, έργα υποδομής που βελτιώνουν  τη ζωή χιλιάδων πολιτών». 

Στην εκδήλωση των εγκαινίων ο Πρόεδρος των ΕΛΤΑ Πολυχρόνης Γριβέας παρουσίασε τα ειδικά συλλεκτικά φιλοτελικά προϊόντα των Ελληνικών Ταχυδρομείων «90 Χρόνια Φράγμα Μαραθώνα» και τόνισε:  «Είμαι πολύ χαρούμενος που σήμερα τιμούμε το εμβληματικό αυτό έργο και κατ’ επέκταση, φωτίζουμε και την ιστορία της ΕΥΔΑΠ, μιας εταιρείας με αδιάλειπτη λειτουργία ενενήντα τεσσάρων ετών, άρρηκτα δεμένης με την κοινωνική, οικονομική και πολιτική εξέλιξη του τόπου μας.  Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, πιστά στον ρόλο τους να αποτυπώνουν και να αναδεικνύουν τους μεγάλους σταθμούς της ελληνικής ιστορίας, κυκλοφορούν με την ευκαιρία της φετινής ενενηκοστής επετείου του Φράγματος του Μαραθώνα μια εξαιρετική και ιστορική σειρά από ειδικά συλλεκτικά προϊόντα, τα οποία αφηγούνται το γεγονός του σπουδαίου αυτού έργου». 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Καραγιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Δρ. Κώστας Αραβώσης, ο εκπρόσωπος της Αμερικανικής Πρεσβείας Chip Laitinen, καθώς και πλήθος εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και του πολιτιστικού, κοινωνικού και επιχειρηματικού κόσμου.

Η έκθεση φιλοξενείται στο  Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος), από τις 12 Νοεμβρίου 2019 έως 7 Φεβρουαρίου 2020 και η είσοδος είναι ελεύθερη στο ευρύ κοινό.

Τα εγκαίνια του Φράγματος του Μαραθώνα. Στο κέντρο απεικονίζεται ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, 1929
Τα εγκαίνια του Φράγματος του Μαραθώνα. Στο κέντρο απεικονίζεται ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, 1929

 

Άποψη του Φράγματος Μαραθώνα, π. 1930-1931
Άποψη του Φράγματος Μαραθώνα, π. 1930-1931

 

Στάδιο κατασκευής του Φράγματος Μαραθώνα, 1927
Στάδιο κατασκευής του Φράγματος Μαραθώνα, 1927