Αναθεώρηση Συντάγματος: Κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για «ιδεοληψίες» και «φιλελευθερισμό»

Με διαξιφισμούς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η πλειοψηφία σχολιάζοντας την τοποθέτηση του εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Κατρούγκαλου μιλά για «ιδεοληπτική» και μικροπολιτική προσέγγιση που δεν συνάδει με το πνεύμα της συζήτησης ενώ επισημαίνει και την απουσία του Αλέξη Τσίπρα από την έναρξη της κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για απόπειρα συνταγματοποίησης του φιλελευθερισμού και αποδόμησης του κοινωνικού κράτους από την κυβέρνηση.

ΝΔ – ΚΙΝΑΛ υπερ της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας

Πάντως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο διάλογος του εισηγητή του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέα Λοβέρδου με τον πρόεδρο της επιτροπής Αναθεώρησης και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Ευριπίδη Στυλιανίδη αναφορικά με την λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία.

Ο κ. Λοβέρδος πρότεινε την τροποποίηση του άρθρου 73 για την ενίσχυση της άμεσης δημοκρατίας με την κατοχύρωση της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας με τον κ. Στυλιανίδη να απαντά πως «είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε»

Κ. Τζαβάρας: Χάσαμε την ευκαιρία να αναθεωρήσουμε το άρθρο 16

Η συζήτηση άνοιξε με την τοποθέτηση του εισηγητή της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η διαδικασία επιχειρεί να διορθώσει ελλείψεις και αστοχίες του Συντάγματος και όχι να δημιουργήσει πεδίο επιστημονικών ή ιδεολογικών συγκρούσεων. Τόνισε πως η προηγούμενη, προτείνουσα Βουλή θα μπορούσε να είναι πιο γενναία και λιγότερο ιδεοληπτική ως προς την αναθεωρητέα ύλη συμπεριλαμβάνοντας στην συζήτηση την τροποποίηση του άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. «Χάσαμε την ευκαιρία να ορθώσουμε μεγάλο ανάχωμα στις ζημιές της κλιματικής αλλαγής» είπε.

Γ. Κατρούγκαλος: Η ΝΔ φιλελευθεροποιεί το Σύνταγμα

«Η συζήτηση για την αναθεώρηση είναι ύψιστη στιγμή στο πολίτευμα, δεν είναι πολιτικά ή ιδεολογικά ουδέτερη γιατί η αναθεώρηση τυποποιεί κανονιστικά τις πολιτικές και κοινωνικές συγκρούσεις που έχουν μεσολαβήσει» υποστήριξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι στα χρόνια που προηγήθηκαν το μείζον πολιτικό γεγονός ήταν η οικονομική κρίση, σημειώνοντας ότι εφαρμόστηκε «ένα παρασύνταγμα».

«Η ΝΔ αντέδρασε στη κρίση. Πρότεινε διατάξεις για να αναπροσαρμοστεί το Σύνταγμα, σε άλλη κατεύθυνση από μας. Πρότεινε συνταγματοποίηση του φιλελευθερισμού, υιοθέτηση κανόνων ισοσκελισμένων προϋπολογισμών που δεν θα άφηνε περιθώριο προστασίας του κοινωνικού κράτους σε αντίστοιχες περιπτώσεις» είπε. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η πλειοψηφία επιχείρησε να εργαλειοποιήσει το Σύνταγμα και πως η ΝΔ διαπνέεται από «αντίληψη υποκρισίας».

Τέλος, επανέφερε τις καταγγελίες της Κουμουνδούρου περι προσπάθειας της κυβέρνησης να ασυλοποιήσει τα εγκλήματα του «λευκού κολάρου».

ΝΔ προς ΣΥΡΙΖΑ: Να διατηρήσουμε υψηλό επίπεδο συζήτησης

Πάντως πηγές της ΚΟ της ΝΔ σχολίαζαν μετά το τέλος των τοποθετήσεων των δύο πρώτων εισηγητών πως «η ομιλία του εισηγητή της ΝΔ Κ. Τζαβάρα ήταν υπερβατική με έντομα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ενώ από την άλλη ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκε σε μια ομιλία με ιδεοληπτικά και κομματικά χαρακτηριστικά που δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η ΚΟ της ΝΔ θέλει να κρατήσει ψηλά το επίπεδο της συζήτησης που θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες για την αναθεώρηση του Συντάγματος και επισημαίνει ότι η σημασία που αποδίδει αποδεικνύεται και με την παρουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή σήμερα, αντίθετα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν παρέστη».

Αν. Λοβέρδος: Άτολμη η αναθεώρηση

Για άτολμη αναθεώρηση που δεν αφορά τηνκοινωνία με ευθύνη της προηγούμενης πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε και ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής εξήγησε «οι εργασίες της προηγούμενης και παρούσας βουλής πέρασαν κάτω από το ραντάρ! Αν δεν υπήρχε η διάταξη για την ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού κανείς δεν θα ασχολούταν»

«Το 2019 αναθεώρηση που δεν θίγει την γραφειοκρατία ή δεν ακουμπά το άρθρο 16 δεν έχει νόημα. Η επόμενη αναθεώρηση θα μπορεί να γίνει μετά από 9 χρόνια. Αρκετός χρόνος χαμένος. Το πολιτικό μας σύστημα έχει ταλέντο και έφεση στη σπατάλη του χρόνου» είπε ο κ. Λοβέρδος σε άλλο σημείο.

Γ. Γκιόκας: Υπερασπιστές αντιλαϊκών μέτρων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας υποστήριξε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να θωρακίσουν τις αντιλαϊκές πολιτικές μέσω και της Αναθεώρησης του Συντάγματος.

«Θέλετε αυταρχικό Σύνταγμα που θα θωρακίζει την εξουσία του κεφαλαίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε προτάσεις σε αντίθετη κατεύθυνση από τα κυβερνητικά του πεπραγμένα. Όπως στα εργασιακά και στις συλλογικές συμβάσεις» είπε ενώ πρότεινε να καταργηθεί πλήρως το άρθρο 86 ώστε τα ποινικά αδικήματα υπουργών να εξετάζονται από την τακτική δικαιοσύνη.

Για διεκπεραιωτή αναθεώρηση μίλησε και ο κ. Κ. Χύτας από την Ελληνική Λύση ενώ η κυρία Αγγελική Αδαμοπούλου του ΜεΡΑ25 υποστήριξε ότι από την παρούσα διαδικασία λείπει το μεταρρυθμιστικό σθένος.