(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου – Συγκέντρωση στο Παράρτημα και πορεία – Τα μηνύματα για τη 17η Νοεμβρίου

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον γιορτασμό της 46ης επετείου εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβρη του 1973, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Δημοτικής Αρχής κατέθεσε σήμερα το πρωί στεφάνι στο πρώην Παράρτημα του Πανεπιστημίου.
Στη συνέχεια στο χώρο της παλιάς Ασφάλειας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Μελάς, κατέθεσε στεφάνι, τιμώντας τους αγωνιστές που βασανίστηκαν κατά τη διάρκεια της χούντας.
Στην κατάθεση στεφανιών παραβρέθηκαν, Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι, ο επικεφαλής της παράταξης «Ανυπότακτη Πολιτεία», Χρήστος Πατούχας, ενώ στεφάνι κατέθεσε, ο Δημοσθένης Σαμούρης στη μνήμη του αδελφού του, Γιώργου Σαμούρη, 22χρονου φοιτητή της Παντείου, που έχασε τη ζωή του από πυρά της αστυνομίας, στην περιοχή του Πολυτεχνείου στις 16 Νοέμβρη του ’73.
Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα και αύριο, ως εξής:
Σήμερα, Κυριακή 17 Νοέμβρη, η Δημοτική Αρχή θα συμμετέχει στην συγκέντρωση την στις 5 μ.μ., μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας και στην πορεία που θα ακολουθήσει.

 

Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Αχαΐας

 

46 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Δεν την αντιμετωπίζουμε ως μνημόσυνο, ούτε ως πανηγύρι. Δεν την βλέπουμε ως άλλον έναν αγωνιστικό εορτασμό, άλλη μια υποχρέωση. Δεν την βλέπουμε με αναπόληση, ως περασμένα μεγαλεία ενός άλλου λαού που ήξερε να αντιστέκεται. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου μας δείχνει τον δρόμο. Προετοιμαζόμαστε για τους αγώνες του σήμερα και του αύριο.

 

Στο φετινό Πολυτεχνείο βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα επίθεσης από την πλευρά της κυβέρνησης της Ν.Δ στα δικαιώματα των εργαζομένων. Χαρακτηριστικές είναι οι αλλαγές που φέρνει η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Σάρωμα των εργασιακών δικαιωμάτων, ουσιαστικά κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, ωμή παρέμβαση στις δομές των συνδικάτων, με περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία.

 

Ενάντια σε όλους αυτούς που καταδυναστεύουν τις ζωές μας, πρέπει να προτάξουμε το σύγχρονο Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία. Προτάσσουμε το δρόμο του αγώνα, την πάλη ενάντια στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, ενάντια σε νέα και παλιά μνημόνια, στην κυβέρνηση της Ν.Δ καθώς και των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενάντια στο φασισμό.

 

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου έρχεται για ακόμα μία φορά να μας θυμίσει πως μόνο με την πάλη μας μπορούμε να τα πάρουμε όλα πίσω. Χρειαζόμαστε αγώνες που θα είναι οργανωμένοι από τους ίδιους τους εργαζομένους για τους ίδιους τους εργαζομένους. Ένα εργατικό κίνημα αντάξιο των αναγκών μας, με συνελεύσεις, με οργάνωση των αγώνων, με πραγματικά μαζικές και περιφρουρημένες απεργίες, που θα μπορέσει να επιβάλλει πραγματικές νίκες.

 

Τα διδάγματα του Νοέμβρη παραμένουν πιο επίκαιρα από ποτέ. Το ψωμί, η παιδεία και η ελευθερία δεν χαρίζονται. Η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μια επίθεση στο επίπεδο των συμβόλων και των αξιών για τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Με την κατάργηση με νόμο του Πανεπιστημιακού ασύλου, με την επίθεση στις κατακτήσεις των αγώνων των εργαζομένων. Επιδιώκουν να σβήσουν από τη συλλογική μνήμη τα σύμβολα του αγώνα, της συλλογικής πάλης του λαού, της αλληλεγγύης, της πάλης για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, προκειμένου να επελάσουν οι αξίες της κερδοφορίας, της εκμετάλλευσης της εξατομίκευσης.
Για το λόγο αυτό, φέτος έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου καθώς και ο ιστορικός χώρος που συνδέεται με αυτή. Στη συλλογική μνήμη των εργαζόμενων και του λαού της Πάτρας, ο χώρος αυτός είναι το Παράρτημα, που πρέπει να αποτελέσει το κέντρο των εκδηλώσεων και η αφετηρία της πορείας. Το Παράρτημα πρέπει να αποκτήσει και πάλι ζωή και να συνδεθεί με τη δράση των συλλογικοτήτων, των Σωματείων και των Φοιτητικών Συλλόγων.
Συμμετοχή του Σωματείου μας στον τριήμερο εορτασμό και στις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου 15-16-17 Νοέμβρη στον ιστορικό χώρο του παραρτήματος.

 

Συγκέντρωση και πορεία από τον ιστορικό χώρο του Παραρτήματος 17-11-2019 στις 6 μ.μ.

 

Να γίνει ο φετινός εορτασμός του Πολυτεχνείου κόμβος ανάπτυξης ανατρεπτικών νικηφόρων αγώνων απέναντι σε κυβέρνηση-ΕΕ-Κεφάλαιο.
Το εξεγερτικό πνεύμα του Νοέμβρη μάς καλεί για μια ακόμη φορά να τιμήσουμε την ουσία του, παίρνοντας τη σκυτάλη για τα Πολυτεχνεία της νέας εποχής!
Οι φετινές εκδηλώσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου διεξάγονται σε μια νέα πολιτική φάση κλιμάκωσης της επίθεσης από πλευράς της ΝΔ, η οποία βαδίζοντας στο δρόμο που έστρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, φέρνει βαθιές αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην εργασία, την εκπαίδευση, δίνει γη και ύδωρ στους επιχειρηματίες και στο κεφαλαίο προκειμένου αυτό να ανατάξει την κερδοφορία του. Η πολιτική της, άρρηκτα συνδεδεμένη με το δόγμα «νόμος-τάξη-κέρδη», χαρακτηρίζεται από μια ευρύτερη ιδεολογική – αξιακή επίθεση ενάντια σε κάθε τι αριστερό, ριζοσπαστικό και προοδευτικό υπάρχει στην ελληνική κοινωνία.
Σε αυτό το τοπίο προχωρούν ταχύτατα οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στη περιοχή, μέσω της ενίσχυσης του άξονα Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ-Αίγυπτος, με τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων να προωθούν αποφασιστικά την κατάταξη της Ελλάδας ως «καλού στρατιώτη» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, διεκδικώντας μερίδιο από την πίτα και προωθώντας παράλληλα τη δική της ατζέντα. Αυτό δείχνει ο αναβαθμισμένος ρόλος «χωροφύλακα» στα Βαλκάνια, μετά και την συμφωνία για το Μακεδονικό, η αναβάθμιση των στρατιωτικών-νατοϊκών βάσεων μέσα από την ανανέωση στο διηνεκές της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδα-ΗΠΑ κατά την επίσκεψη Πομπέο τον Οκτώβρη, το κάλεσμα για ενίσχυση της πολεμικής εκστρατείας των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στο κόλπο του Περσικού με την αποστολή στρατευμάτων. Η βαθύτερη εμπλοκή στη πολεμική προετοιμασία φέρνει νέους κινδύνους στη περιοχή μας με το σενάριο μεταφοράς πυρηνικών όπλων στο Αραξο να επανέρχεται έντονα στο προσκήνιο.
Απέναντι στη νέα γενιά η κυβέρνηση επιδεικνύει με ιδιαίτερη πυγμή την ανάγκη να προχωρήσουν βαθίες τομές που παγιώνουν τη δυστοπία που έχει δημιουργήσει η κρίση του ολοκληρωτικού καπιταλισμού για τη νεολαία, αυτή της ανεργίας, της στέρησης των μορφωτικών της δικαιωμάτων, της μετανάστευσης και της φτώχειας. Προχωρά στη συγκρότηση ενός πανεπιστημίου που θα αναζητεί χρηματοδότηση και πόρους στα αρπακτικά των ιδιωτικών επιχειρήσεων, με παροχή αποσπασματικών γνώσεων και δεξιοτήτων και υποβάθμιση των επιστημονικών αντικειμένων, ένα πανεπιστήμιο που θα χωράει όλο και λιγότερο τη μεγάλη πλειοψηφία της νεολαίας. Αλλάζει ριζικά το χαρακτήρα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης φτιάχνοντας φτιάχνοντας ένα σχολείο-εξεταστικό κάτεργο που δεν μορφώνει αλλά εξοντώνει, με μεγάλα κενά και υποχρηματοδότηση, σχολείο που στερεί μέσω της ενίσχυσης των ταξικών φραγμών στερεί στη νεολαία τη ελεύθερη πρόσβαση στη πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Στόχος τους είναι η νέα γενιά να ταιριάξει γάντι στην «ανάπτυξη» των πετσοκομμένων μισθών, της ελαστικής-ανασφάλιστης εργασίας, να αποδεχθεί την «κανονικότητα» των μειωμένων προσδοκιών για τη ζωή της.
Οι πρόσφατες φοιτητικές και μαθητικές κινητοποιήσεις και τα αιτήματα της νεολαίας δείχνουν πως αρχίζει πως διαμορφώνεται ενά αγωνιστικό ρεύμα με βαθύτερα ανατρεπτικά χαρακτηριστικά που επιδιώκει να αναμετρηθεί με το σύνολο των αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση. Οι αγώνες αυτοί μπορούν να «εισβάλλουν» στο πολιτικό προσκήνιο, μπορούν και πρέπει να γίνουν ο σπασμένος κρίκος της αντιλαϊκής επίθεσης.
Ο κόμβος της 17ης Νοέμβρη δίνει τη δυνατότητα στα διάφορα αγωνιστικά ρεύματα του κινήματος να συναντηθούν, να συνενωθούν και να συνολικοποιηθούν απέναντι στην επίθεση που διεξάγει η κυβέρνηση. Αυτό είναι που φοβούνται οι κυβερνώντες που παίρνουν προληπτικά μέτρα καταστολής και καλλιεργούν κλίμα αστυνομοκρατίας μπροστά στον εορτασμό του Πολυτεχνείο, που δε δίστασαν να στείλουν τα ΜΑΤ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνών, να χτυπήσουν φοιτητές που επιχείρησαν να σπάσουν το lock-out στο χώρο του ιδρύματος. Η απάντηση που έλαβαν με τις μαζικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα ενάντια στη καταστολή είναι μόνο η αρχή!
Ο φετινός εορτασμός του Πολυτεχνείου μπορεί να λάβει μαζικά ανατρεπτικά αντικυβερνητικά και αντιπολεμικά χαρακτηριστικά εναντίωσης και σύγκρουσης με την πολιτική της κυβέρνησης της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, να αποτελέσει πεδίο συνέυρεσης και συγκρότησης των πιο πρωτοπόρων ταξικών και ανατρεπτικών δυνάμεων:
• Για να αναπτυχθούν αγώνες ανώτεροι σε περιεχόμενο και μορφές, που θα συνδέονται με μια νέα αντικαπιταλιστική πολιτική προοπτική.
• Για να κλονιστεί – ανατραπεί η κλιμακούμενη αντεργατικής – αντιλαϊκή επίθεσης διαρκείας, της μόνιμης επιτροπείας και της πολεμικής απειλής, που προωθούνται από την κυβέρνηση της ΝΔ, τις δυνάμεις του κεφαλαίου και της ΕΕ, με την στήριξη του αστικού πολιτικού τους συστήματος, από ένα ταξικά και πολιτικά ανασυγκροτημένο εργατικό -νεολαιίστικο κίνημα και μια ισχυρή αντικαπιταλιστική αριστερά.
• Για να καταδικαστεί η αστική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι σε νέες αυταπάτες της συμμαχίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα του «μετώπου κατά της δεξιάς», του «μικρότερου κακού», των «κυβερνητικών λύσεων».
• Γιατι το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλιστικός μονόδρομος, η φτώχεια, οι πόλεμοι, και η οικολογική καταστροφή. Το μέλλον μας είναι η αντικαπιταλιστική ανατροπή και η κομμουνιστική απελευθέρωση.
Η διεξαγωγή του τριήμερου εορτασμού στο παράρτημα του πανεπιστημίου, τον ιστορικό χώρο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στη Πάτρα, έχει συνδεθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια με τη ιστορική μνήμη του πατραϊκού λαού και της νεολαίας. Αποτέλεσε εφαλτήριο και χώρος συνέυρεσης όλων των αγωνιστικών ρευμάτων της νεολαίας, σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη του νεολαιίστικου κινήματος. Σε αυτή τη φασή είναι ζητούμενο η διεξαγωγή του εορτασμού του Πολυτεχνείου από το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων των Φοιτητικών Συλλόγων να λάβει πλατιά εξώστρεφα χαρακτηριστικά. Να αποτελέσει προσπάθεια ουσιαστικού και όχι τυπικού συντονισμού και προετοιμασίας του κινήματος νεολαίας για τις μάχες της επόμενης περιόδου. Για να γίνει ο χώρος του παραρτήματος μόνιμο ζωντανό πεδίο συνέυρεσης της νεολαίας και των εργαζομένων της πόλης, κέντρο αγώνα φοιτητών,εργαζομένων, μαθητών.
Οι λογικές απομάκρυνσης των εορταστικών εκδηλώσεων από το παράρτημα ευνοούν τα διάφορα σχέδια «μουσειοποίησης» της ιστορικής μνήμης και αποσύνδεσης της σύγχρονης πάλης της εργατικής τάξης και της νεολαίας από τα ανατρεπτικά μηνύματα του Νοέμβρη του ’93. Ρίχνουν νερό στο μύλο της κυβερνητικής πολιτικής στον «πόλεμο» που έχει κηρύξει στην νεολαία και στην εργατική τάξη, στις αξίες τις συλλογικότητας, της μνήμης, του αγώνα. Μπροστά σε αυτή τη κατάσταση οι δυνάμεις της μαχόμενης αριστεράς, έχουν ευθύνη. Να συμβάλλουν στη μαζικοποίηση του εορτασμού στο παράρτημα, να επιδιώξουν την ευρύτερη δυνατή λαϊκή συμμετοχή στις εκδηλώσεις του τριημέρου και στην πορεία της 17ης Νοέμβρη.
Η λάμψη της εξέγερσης είναι παντοτινή!
Από τις λαϊκές εκρήξεις στην Χιλή, τον Λίβανο, το Εκουαδόρ, μέχρι τα πρώτα νεολαιίστικα σκιρτήματα στην Ελλάδα, φαίνεται πως διεθνώς ξεκινάει ένας νέος γύρος ταξικής αντιπαράθεσης. Οι σύγχρονοι τύραννοι δεν είναι ανίκητοι, όσους στρατιώτες και να κατεβάσουν στο δρόμο, όσους διαδηλωτές και να σκοτώσουν, όταν οι δρόμοι φουσκώνουν από την λαϊκή αγανάκτηση ο φόβος περνάει στο δικό τους στρατόπεδο.
Το απελευθερωτικό μήνυμα του Νοέμβρη θα μένει ζωντανό όσο υπάρχει αδικία, φτώχεια, ανελευθερία. Για να νικήσει όμως οριστικά, χρειάζεται να γίνει έμπνευση για νέους αγώνες, που θα βάλουν στόχο να ζήσουμε αλλιώς, σπάζοντας τις αλυσίδες μια κοινωνίας που διαλύει την ανθρώπινη ζωή και τη φύση στο βωμό του κέρδους. Οι νέες κοινωνικές αναταραχές κυοφορούν την δυνατότητα για τα απελευθερωτικά κινήματα της νέας εποχής. Για να νικήσουν όμως πρέπει να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, την υποταγή στην λογική του μικρότερου κακού, τον πάση θυσία κυβερνητισμό και συμβιβασμό με την Ε.Ε. όπως με την πολιτική πρόταση τύπου ΣΥΡΙΖΑ. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου έρχεται για ακόμα μία φορά να μας θυμίσει πως ο μόνος δρόμος επιβολής κατακτήσεων είναι αυτός του οργανωμένου, εξεγερμένου λαού! Χρειαζόμαστε αγώνες που θα πηγαίνουν ως το τέλος, που θα οργανώνονται δημοκρατικά από τους ίδιους τους συμμετέχοντες και θα έχουν εκείνα τα πολιτικά καύσιμα που θα μπλοκάρουν την επίθεση του αντιπάλου και θα αναδεικνύουν την προοπτική μιας άλλης ζωής και οργάνωσης της κοινωνίας. Χρειαζόμαστε μια σύγχρονη αντικαπιταλιστική και κομμουνιστική αριστερά, για τις νικηφόρες επαναστάσεις και τον κομμουνισμό του 21ου αιώνα. Η ιστορία δεν τελείωσε, οι εξεγέρσεις του σήμερα έρχονται από το μέλλον!
Όλοι-ες στο τριήμερο αγωνιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου στο παράρτημα και στη πορεία που καλούν οι φοιτητικοί σύλλογοι την Κυριακή 17 Νοέμβρη από το παράρτημα στις 18:00.