ΠΑΤΡΑ: Εντερόκοκκοι στα λύματα από τον αγωγό του ΧΥΤΑ Ξερόλακκας – Τι έδειξαν οι μετρήσεις

Η δημοτική αρχή εξέφρασε διαφορετική άποψη στον Τύπο, υποστηρίζοντας ότι το σκούρο υγρό που έρρεε στον χείμαρρο Καραβά δεν κατέληξε ποτέ στη θάλασσα ώστε να τεθεί ζήτημα κινδύνου για τους λουόμενους.
Για τα αποτελέσματα του ελέγχου ενημέρωσε, το μέλος της συντονιστικής επιτροπής των κατοίκων Γιώργος Βασιλόπουλος. Σύμφωνα με το έγγραφο του Πανεπιστημίου Πατρών που έχουμε στη διάθεσή μας, ο δείκτης των εντερόκοκκων βρέθηκε στα 1.500 ανά 100 ml, όταν το όριο στις μετρήσεις για την ποιότητα των κολυμβητικών νερών είναι 180. Τα αποτελέσματα δεν χωράνε καμία αμφισβήτηση ως προς την ρύπανση και είναι προφανές ότι πρόκειται για λύματα.
Οι κάτοικοι είναι προετοιμασμένοι να δεχτούν την αμφισβήτηση του Δήμου για τις συνθήκες που έγινε η δειγματοληψία, π.χ. το σημείο που πήραν το δείγμα ή ακόμα και εάν αυτό που προσκόμισαν στο Πανεπιστήμιο ήταν το ίδιο με αυτό που έρρεε έξω από την Ξερόλακκα. «Πήραμε το δείγμα ενώπιον δέκα ατόμων. Δεν μπορούν να μας λένε ότι δεν έπεσαν λύματα στον Καραβά…» υποστήριξε ο Γ. Βασιλόπουλος.
Είναι σαφές ότι με την τελευταία του επισήμανση, ο εκπρόσωπος των κατοίκων ήθελε να απαντήσει στη δημοτική αρχή που υποστήριξε ότι το περιστατικό με τα λύματα που ανέβλυζαν την προηγούμενη εβδομάδα δεν κατέληξε στον Πατραϊκό Κόλπο, αλλά ούτε καν εισήλθε στον Μείλιχο.
Υπενθυμίζεται ότι η δημοτική αρχή ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι η διαρροή δεν σχετίζεται με τον ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας, αλλά ένα μεμονωμένο πρόβλημα που παρουσιάστηκε. Επιπλέον, έγινε λόγος για ρωγμή σε σωλήνα και ένα κομμάτι φελιζόλ που έφραξε το «κανάλι», με αποτέλεσμα να γίνει απόφραξη και τελικά να σημειωθεί διαρροή. Σύμφωνα με τον Δήμο δεν υπήρχε θέμα συντήρησης, καθώς ο σωλήνας είχε καθαριστεί το καλοκαίρι.