Toυρκικά ΜΜΕ: Ο Ερντογάν «νίκησε» τον Τραμπ κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον

Ο Σουλτάνος του Βοσπόρου είναι ο μεγάλος νικητής από την συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον Ντόναλντ Τραμπ, γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ. Πλέκοντας το εγκώμιο στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τον Αμερικανό ομόλογό του κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, ο τουρκικός Τύπος κάνει ειδική αναφορά στη δήλωση του Ερντογάν πως, όταν επέστρεψε την επιστολή που του είχε αποστείλει ο Τραμπ σε μία προσπάθεια να τον μεταπείσει να μη επιτεθεί στη βόρεια Συρία, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είχε καμία αντίδραση.

«Αυτό δείχνει μία σαφή νίκη επί του Tραμπ», όπως σχολιάζει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Daily Sabah» επισημαίνοντας ότι ο Ερντογάν έδωσε πίσω την «σκανδαλώδη» επιστολή στον Τραμπ και εκείνος παρέμεινε σιωπηλός. «Επέστρεψα την επιστολή και δεν υπήρξε αντίδραση», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους ενώ επέστρεφε αεροπορικώς από την Ουάσινγκτον, όπως ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός NTV.

Ο Τούρκος πρόεδρος ήταν προσεκτικός στα όσα είπε στον Αμερικανό ομόλογό του στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τις επαφές που είχαν οι δύο ηγέτες, αλλά χρησιμοποίησε την πολιτική του για να επιτεθεί στους επικριτές του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», ο Τούρκος ηγέτης είχε μάλιστα συνομιλίες με τον Ρεπουμπλικανό Γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο οποίος μπλόκαρε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. «Του είπα τι χρειάζεται, έμαθε το μάθημά του», δήλωσε ο Ερντογάν. Ο Γκράχαμ ήταν ένας από τους πέντε Ρεπουμπλικανούς Γερουσιαστές που προσκλήθηκαν στη συνάντηση με τον Ερντογάν στο Οβάλ Γραφείο.

Η δήλωση του Ερντογάν ότι είχε επιστρέψει την επιστολή στον Τραμπ έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες αναφορές ότι ο Τούρκος ηγέτης την είχε πετάξει στα σκουπίδια. Υπενθυμίζεται ότι, σε μία προσπάθεια να αλλάξει τη γνώμη του Ερντογάν για επίθεση στη Βόρεια Συρία, η επιστολή του Τραμπ έγραφε μεταξύ άλλων: «Μην απογοητεύσετε τον κόσμο, μπορείτε να κάνετε μία καλή συμφωνία. Η ιστορία θα σας κοιτάξει ευνοϊκά αν το κάνετε αυτό με σωστό και ανθρώπινο τρόπο. Διαφορετικά θα σας βλέπει για πάντα ως διάβολο, αν δεν γίνουν καλά τα πράγματα. Μην είσαι σκληρός άντρας. Μην είσαι ανόητος! Θα σε καλέσω αργότερα».

Για τον Αικάν Ερντεμίρ, υψηλόβαθμο συνεργάτη του τουρκικού Ιδρύματος για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας και πρώην βουλευτή του τουρκικού κοινοβουλίου, οι δηλώσεις Ερντογάν αποσκοπούν στο να στείλουν ένα μήνυμα στην Τουρκία. «Ο Ερντογάν είναι πραγματικά ένας πολύ πονηρός πολιτικός, μιλά με έναν τρόπο που όταν γίνεται μετάφραση στα αγγλικά, τα σχόλιά του ακούγονται σαν να μην βλάπτουν κανέναν. Αλλά όταν οι πιστοί του τον ακούνε να μιλάει στη γλώσσα τους, μπορούν να ερμηνεύσουν ότι ο Ερντογάν επικρατεί έναντι του Tραμπ ή ακόμα ότι μπορεί και να τον προσβάλλει».

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι ο Τραμπ ήταν «πολύ εντυπωσιασμένος» με ένα βίντεο που παρουσίασε στο Οβάλ Γραφείο. Για τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσιαστές ήταν μία «προπαγάνδα» σε μία προσπάθεια να συνδέσει τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία με τις τρομοκρατικές ενέργειες από το PKK. «Ήταν ένα βίντεο με αρκετή προπαγάνδα», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Τζόνι Ερνστ από την Αιόβα στον ιστότοπο «Τhe Hill».

Οι πέντε γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που συμμετείχαν στην συνάντηση του Οβάλ Γραφείου εξέφρασαν έντονη κριτική για τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας. Ο Ερντογάν είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι ο Τραμπ του έδωσε την ευκαιρία να «πείσει» τους γερουσιαστές για τις τουρκικές θέσεις.

Επιπλέον, κατηγόρησε επίσης τους βουλευτές στο αμερικανικό Κογκρέσο ότι στόχος τους είναι να βλάψουν τις σχέσεις μεταξύ του ιδίου και του Αμερικανού ομολόγου του, με την έγκριση ενός ψηφίσματος που αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων κι ένα νομοσχέδιο που ζητά κυρώσεις στην Τουρκία με αφορμή την επίθεση στη Συρίας. Από την πλευρά του, ο Μοχάμεντ Φαχμί, διευθύνων σύμβουλος της εφημερίδας «Investigative Journal», υποστηρίζει ότι η εικόνα που παρουσίασαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για μια επιτυχημένη επίσκεψη του Ερντογάν στις ΗΠΑ τροφοδοτεί αντι-αμερικανικά αισθήματα στην Τουρκία ενισχύοντας παράλληλα τις θεωρίες συνωμοσίας ότι η Ουάσινγκτον στηρίζει την τρομοκρατία.

«Ο Ερντογάν συνεχίζει να τροφοδοτεί την αντι-αμερικανική ρητορική μεταξύ του τουρκικού πληθυσμού και συνεχίζει να εκμεταλλεύεται την ιδέα ότι το πραξικόπημα το 2016 ενορχηστρώθηκε από την αμερικανική ηγεσία», δήλωσε ο Φαχμί. «Αυτός είναι ο τρόπος του να επικαλεστεί το «χαρτί» του πατριωτισμού που χρησιμοποιεί καλά κατά τη διάρκεια των εκλογών για να μπορέσει να επιβιώσει». «Ο Ερντογάν δεν θα εγκαταλείψει τους ρωσικούς S-400 παρά την απειλή των αμερικανικών κυρώσεων, αλλά θα εξακολουθήσει να πιέζει για την αγορά των αμερικανικών Patriot για να ενισχύσει την αεροπορική άμυνα της Τουρκίας», δήλωσε ο Φαχμί. «Η διατήρηση μιας ισχυρής σχέσης με τον Τραμπ και, κατ’ ‘επέκταση, τις ΗΠΑ, εξασφαλίζει το πολιτικό μέλλον του Τούρκου προέδρου ενισχύοντας την υποστήριξή του για τις ενέργειές του στη Μέση Ανατολή», προσθέτει.

«Ο Τραμπ του έδωσε μια “πλατφόρμα” στον Λευκό Οίκο για να στείλει ένα σαφές μήνυμα στο κοινό του στην Τουρκία ότι εξακολουθεί να είναι η καλύτερη ελπίδα της Άγκυρας για παγκόσμια προβολή», υποστηρίζει από την πλευρά του ο Νίκολας A. Χέρας, σύμβουλος ασφάλειας στη Μέση Ανατολή σε συνεργασία με το Κέντρο για Νέα Αμερικανική Ασφάλεια.