ΠΑΤΡΑ: Εντυπωσίασε ο αρχιμανδρίτης Αρίσταρχος Γκρέκας στη διημερίδα με θέμα «Η Θρησκεία στον Σύγχρονο Κόσμο»

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη Τζεφρι Παιατ, η διημερίδα με θέμα «Η Θρησκεία στον Σύγχρονο Κόσμο: Προκλήσεις και Προοπτικές για τον Διάλογο και την Ειρήνη», που διοργάνωσαν το περιοδικό «Foreign Affairs The Hellenic Edition» και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε μέσα από πλήθος τοποθετήσεων, η ομιλία από το βήμα του συνεδρίου, του Πατρινού αρχιμανδρίτη Αρίσταρχου Γκρέκα που είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας ΕΚΠΑ, με θέμα «Η αναγκαιότητα προάσπισης της θρησκευτικής ελευθερίας».

Ο Αρχιμανδρίτης μεταξύ άλλων επισήμανε, ότι «βασικοί παράγοντες στη πρόκληση συνθηκών που ευνοούν τις παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας, είναι οι βίαιες συγκρούσεις, η φτώχεια, η ανισότητα, οι αδύναμοι ή αυταρχικοί κρατικοί θεσμοί, η κρατική θρησκεία ή κρατικός αθεϊσμός, καθώς και ευρύτερες κουλτούρες μισαλλοδοξίας και αποκλεισμού».

«Ως εκ τούτου – υπογράμμισε – οι προσπάθειες προώθησης της θρησκευτικής ελευθερίας με μακροπρόθεσμες βελτιώσεις, είναι καλύτερα σχεδιασμένες στο πλαίσιο ευρύτερων στρατηγικών εκδημοκρατισμού, αειφόρου ανάπτυξης και οικοδόμησης της ειρήνης. Συνεπώς, απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες με την ενίσχυση συνεργειών με πρωτοβουλίες για τη διεύρυνση του πεδίου των εμπλεκόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένων κυβερνήσεων και ΜΚΟ, των κοσμικών οργανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και ευρύτερου φάσματος θρησκευτικών παραγόντων, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Οι ευρύτερες συμμαχίες μπορούν να συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη διανομή ρόλων και ευθυνών».

Τέλος επεσήμανε ότι, η πολυεπίπεδη συνεργασία προάσπισης της θρησκευτικής ελευθερίας με ευρύ χρονικό ορίζοντα, σε διεθνές και τοπικό επίπεδο, αποτελεί εγγύηση του υγιούς θρησκευτικού βιώματος και της ειρήνης.