Καράογλου από Thessaloniki Summit: Η Ελλάδα καλείται να κερδίσει το εθνικό της στοίχημα

Διεξάγεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη το Thessaloniki Summit 2019 με πρωτοβουλία του Συνδέσμου βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΕΒ).

Στο συνέδριο της Θεσσαλονίκης ο Θόδωρος Καράογλου

Ανατέλλει μια νέα εποχή για την Ελλάδα στην οποία μπορούμε να ατενίζουμε το αύριο με αισιοδοξία, τόνισε ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, κατά την ομιλία του στο Thessaloniki Summit 2019, που πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχή χρονιά.
Για την ελληνική οικονομία είπε ότι βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση, καθώς καλείται να αυξήσει την παραγωγικότητα της, να τονώσει τους δείκτες της ανταγωνιστικότητας, να προσελκύσει εγχώριες και διεθνείς επενδύσεις και να δημιουργήσει νέες, σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
Η Ελλάδα καλείται να κερδίσει το εθνικό της στοίχημα και σε αυτή τη φάση το Thessaloniki Summit 2019 έρχεται, ως επιτυχημένος και πολυκύμαντος θεσμός, να ορίσει την ατζέντα των εξελίξεων τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα και στη Ν.Α. Ευρώπη, επισήμανε ο κ. Καράογλου.

 

Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είπε ότι «προσπαθεί καθημερινά να χτίσει γέφυρες συνεργασίας ανάμεσα στις επιχειρήσεις και στην κοινωνία» και έχει στην προμετωπίδα τη στρατηγική που χαράσσει την ανάπτυξη μέσω των νέων επενδύσεων, ενώ μίλησε και για ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, που, όπως είπε, επιβεβαιώνεται και από τις αναβαθμίσεις από διεθνείς επενδυτικούς οίκους αξιολόγησης και ο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών.
Αναφέρθηκε στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο της κυβέρνησης με τον ελληνικό λαό και σχετικά με τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, σημείωσε: «Η Μακεδονία και η Θράκη είμαστε η «πύλη» στη βαλκανική ενδοχώρα και τη Ν.Α Ευρωπη. Μπροστά μας ανοίγεται μια τεράστια αγορά η οποία μπορεί και πρέπει να εξελιχθεί σε δυναμικό ‘πελάτη’», ενώ νωρίτερα είχε μιλήσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ο οποίος τόνισε ότι «Η επαναφορά της Ελλάδας στα Βαλκάνια είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Δήμαρχος Θεσσαλονίκης: Η ανάπτυξη το στοίχημα της εποχής
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας χαρακτήρισε το Thessaloniki Summit μείζον οικονομικό και πολιτικό γεγονός στη Β. Ελλάδα και τόνισε πως η ανάπτυξη είναι το στοίχημα της νέας εποχής, μια οικονομική ανάπτυξη, που, όπως είπε, θα συμπαρασύρει εμπόδια και παθογένειες.
«Δεν δικαιούμαστε να αποτύχουμε και ουδείς που δεν γνωρίζει τι και πως πρέπει να γίνει», παρατήρησε ο κ. Ζέρβας και για τη Θεσσαλονίκη σημείωσε πως έχει την ιδανική θέση, το ιδανικό μέγεθος και τους ιδανικούς ανθρώπους για να τα καταφέρει. Πρόσθεσε πως η Θεσσαλονίκη πρέπει να είναι μια όλη φιλόξενη και κυρίως επενδυτικός προορισμός.

Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου
Το μέλλον της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας περνάει μέσα από τη δυναμική της διαβαλκανικής συνεργασίας, τόνισε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νικόλαος Μπακατσέλος.
Επισήμανε ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα και στους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης της η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξασφάλισε ένα σταθερό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα.
Για τις ελληνοεμαρικανικές σχέσεις σημείωσε πως βρίσκονται στο ισχυρότερο επίπεδο, κερδίζουν δυναμική, υπάρχουν πλούσιες ευκαιρίες και είναι ευθύνη της Ελλάδας να εκμεταλλευθεί τις προοπτικές που δημιουργούνται.

Συμεών Τσομώκος συνδιοργανωτής του Thessaloniki Summit
Ο Συμεών Τσομώκος, πρόεδρος της Συμεών Τσομώκος Α.Ε και συνδιοργανωτής του Thessaloniki Summit 2019 είπε πως η Ελλάδα βγαίνει από μια δεκαετή βαθιά οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση και προσπαθεί να βρει τον νέο βηματισμό της στην περιοχή.
Έθεσε με τη μορφή ερωτημάτων τα διλήμματα αν η Θεσσαλονίκη θα μπορέσει να γίνει πραγματικά η μεγάλη πρωτεύουσα στη Ν.Α Ευρώπη, αν η Βόρεια Ελλάδα θα γίνει ενεργειακός κόμβος και αν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα μπορέσει να ανταγωνιστεί το λιμάνι του Πειραιά και άλλα μεγάλα λιμάνια.
Για το Thessaloniki Summit είπε ότι είναι ένα σημαντικό φόρουμ και πως στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν πάνω από 70 εξέχουσες προσωπικότητες.

Ο πρόεδρος του ΣΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης
Το Thessaloniki Summit έχει εθνική και βαλκανική εμβέλεια και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος χτίζει γέφυρες συνεργασίας ανάμεσα στις επιχειρήσεις, την πολιτική και την κοινωνία, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης.
Μίλησε για την ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και υπογράμμισε πως διαμορφώνεται μια νέα δυναμική παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης για τη Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τη Ν.Α Ευρώπη.