Έκανε ο Τραμπ «δώρο» στον Ερντογάν το μπλόκο στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων;

Άρχισαν τα όργανα μετά την συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικάνο πρόεδρο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ λέγεται ότι είναι αποφασισμένος να προσφέρει ένα είδους δώρου στον Τούρκο ομόλογό του. Απ’ ότι φάνηκε το δώρο αυτό μεταφράζεται στην αναπάντεχη απόφαση του γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ να μπλοκάρει το ψήφισμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Δεν έμεινε απαρατήρητο το γεγονός ότι αυτό συνέβη λίγες ώρες μετά τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν και τα δημόσια παράπονα του Τούρκου προέδρου για το ζήτημα αυτό.

Με τον τρόπο αυτό μπλοκάρεται το επίμαχο ψήφισμα που είχε υπερψηφιστεί με μεγάλη διαφορά στην Βουλή των αντιπρόσωπων των ΗΠΑ.

Το επιχείρημα του Γκράχαμ είναι ότι «οι γερουσιαστές δεν μπορούν να προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία!»

Διαβολεμένη σύμπτωση αν αναλογιστεί κανείς ότι την ίδια πανομοιότυπη φράση χρησιμοποίησε και ο ίδιος ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξής Τύπου με τον Τραμπ.

Όπως ήταν φυσικό, υπήρξαν αντιδράσεις: ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ δήλωσε ότι «Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ πρέπει να αποτυπώνει μία ειλικρινή καταμέτρηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη στη γενοκτονία των Αρμενίων».

Να θυμίσουμε ότι το ψήφισμα για την αναγνώριση είχε περάσει με συντριπτική πλειοψηφία από το Κογκρέσο (405 υπέρ, 11 κατά) αλλά είχε προκαλέσει την οργή της Τουρκίας και του Ερντογάν προσωπικά.