Το Πολυτεχνείο στο σήμερα

 Στη 17η Νοέμβρη του 1973 ήταν μια στιγμή που άλλαξε καθοριστικά το μέλλον της χώρας, για τη σημερινή ελευθερία μας, την κατοχύρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, την ελευθερία της έκφρασης και της πολιτικής άποψης. Η κατάληψη του Πολυτεχνείου από τους φοιτητές συντέλεσε καταλυτικά στο να πέσει η χούντα, η οποία τραυμάτισε τον τόπο σε οικονομικό, ιδεολογικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Η σημασία της τότε εξέγερσης είναι να θυμόμαστε σήμερα και να επικαιροποιούμε τα αιτήματα των φοιτητών του Πολυτεχνείου και των άλλων καταλήψεων όπως το Παράρτημα του Πανεπιστημίου στην Πάτρα.
«Ψωμί – παιδεία – ελευθερία»
Αίτημα επίκαιρο ως τις μέρες μας που ο λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με κυβερνήσεις που αμφισβητούν κοινωνικά αγαθά όπως το ρεύμα και το νερό, η υγεία και η παιδεία, επιθυμώντας να τα ιδιωτικοποιήσουν. Σήμερα που εκατοντάδες συνάνθρωποί μας αντιμετωπίζουν κινδύνους εξώσεων και να βρεθούν στο δρόμο για χρέη προς τράπεζες. Παράλληλα, η παιδεία βρίσκεται στο στόχαστρο από μια κυβέρνηση που θέλει να κάνει τη νεολαία να πειθαρχήσει, να είναι πειθήνια και εντατικοποιημένη στους ρυθμούς της αγοράς. Σήμερα που η ελευθερία του κόσμου αμφισβητείται συνεχώς από μια νεοφιλελεύθερη και συντηρητική κυβέρνηση που προσπαθεί με κάθε τρόπο να περιορίσει τη δημιουργική έκφραση και τη συλλογική διεκδίκηση.
«ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ – ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ»
Το αντιιμπεριαλιστικό αυτό σύνθημα ήταν γραμμένο σε περίοπτη θέση στο χώρο του Πολυτεχνείου δείχνοντας την αντίθεση του κινήματος στην επεμβατικότητα των ξένων δυνάμεων. Σήμερα η ίδια πολιτική, συνεχίζεται από τους «θεσμούς». Όπως συνεχίζεται και η πρόσδεση της χώρας μας στα ΝΑΤΟϊκά σχέδια που σπέρνουν το θάνατο στη γειτονιά μας. Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η αναβάθμιση του Αράξου και της Ανδραβίδας ως βάσεων για τα σχέδια του ΝΑΤΟ είναι υπεύθυνα για τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων.
Ο αγώνας ενάντια στην κυβέρνηση
Είναι χρέος μας σήμερα να πιάσουμε πάλι το νήμα των αγώνων ενάντια στην κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα. Στο μέτωπο των αντεργατικών ρυθμίσεων για την καθιέρωση συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στο μέτωπο της παιδείας, να αντισταθούμε στην υποχρηματοδότηση και την υποβάθμιση των Δήμων και των ΟΤΑ προς την μετάλλαξη των Δήμων σε μάνατζερ, να αντισταθούμε στην αντι-μεταναστευτική πολιτική της ΝΔ, να αντισταθούμε στην καταπάτηση κοινωνικών και δημοκρατικών ελευθεριών.
Το πολυτεχνείο στο σήμερα
Να τιμήσουμε τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου και τους αγωνιστές του λαϊκού κινήματος. Μας εμπνέει και μας οδηγεί η θυσία του Νίκου Τεμπονέρα, ενός ανθρώπου που έδειξε ότι οι αγώνες του λαού και της νεολαίας στο σήμερα μπορούν να είναι νικηφόροι. Η Ανυπότακτη Πολιτεία θα δώσει και φέτος μαζικό παρών στις εκδηλώσεις μνήμης όλου του τριημέρου στο Παράρτημα, στο χώρο που διοργανώνονται οι εκδηλώσεις μνήμης από φοιτητικούς συλλόγους, στο οποίο θα καταθέσει στεφάνι την Κυριακή 17 Νοέμβρη στις 11.00. Θα συμμετέχουμε σε όλες τις προσπάθειες συντονισμού του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος και των οργάνων του έτσι ώστε να εορταστεί μαζικά και αγωνιστικά η επέτειος της 17η Νοέμβρη. Καλούμε όλο το λαό της Πάτρας σε μια πορεία για την εκκίνηση νέων αγώνων, ελπίδας και διεκδίκησης ενός καλύτερου αύριο.
Χρήστος Πατούχας