Συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και αντιδράσεις για την παρουσία του «σουλτάνου» στις ΗΠΑ

Το κόκκινο χαλί στρώνει σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ στον «Σουλτάνο του Βοσπόρου» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διαβαίνει το κατώφλι του Λευκού Οίκου έπειτα από πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου. Ωστόσο, τον ενθουσιασμό του Τραμπ να υποδεχθεί στην Ουάσινγκτον τον Τούρκο ομόλογό του δεν συμμερίζεται κανείς άλλος στην Ουάσινγκτον, όπως σχολιάζουν τα αμερικανικά ΜΜΕ. Για το CNN, η προγραμματισμένη επίσκεψη του Ερντογάν στις ΗΠΑ προκαλεί χαμόγελα στον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο για δύο λόγους:

1ον: Ο Τραμπ αγαπάει τους ισχυρούς πολιτικούς όπως είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και,
2ον: Η επίσκεψη Ερντογάν συμπίπτει με την έναρξη των πρώτων δημόσιων ακροάσεων των μαρτύρων στην έρευνα για δίωξη και καθαίρεση του Αμερικανού προέδρου, αποπροσανατολίζοντας το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Ερντογάν και Τραμπ έχουν την ίδια κοσμοθεωρία… παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν διαταραχθεί με αφορμή το συριακό. Στην πραγματικότητα, η Τουρκία έχει πάψει να είναι στενός σύμμαχος της Αμερικής και επιδιώκει να ενισχύσει τους δεσμούς της με τη Μόσχα και να αποστασιοποιηθεί από το ΝΑΤΟ. Η Άγκυρα φαίνεται ότι ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο να απομακρύνει τους Κούρδους από τα σύνορα της Τουρκίας και να διασφαλίσει ότι δεν θα δημιουργήσουν αυτόνομο θύλακα, παρά να εξοντώσει τους τρομοκράτες του Iσλαμικού Κράτους.

 

Ο Τραμπ, όπως και ο Ερντογάν, είναι δύο αυταρχικοί ηγέτες που δείχνουν να περιφρονούν τις δημοκρατικές αξίες. Και οι δύο ηγέτες εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους από την κριτική που δέχονται από τον Τύπο και τις ελίτ.

Ο Ερντογάν με τη σύζυγό του, Εμινέ και την ακολουθία τους βρίσκονται ήδη στην Ουάσινγκτον εδώ και μερικές ώρες. Θα διαβούν το κατώφλι του Λευκού Οίκου, με τον Αμερικανό πρόεδρο και την «Πρώτη Κυρία» Μελάνια Τραμπ να τους υποδέχονται στις επτά το απόγευμα ώρα Ελλάδας. Επί 20 λεπτά, θα έχουν συνομιλίες οι δύο ηγέτες παρουσία και των συζύγων τους. Στις 7.30 μ.μ ώρα Ελλάδας θα αρχίσουν οι διμερείς συνομιλίες και στις οκτώ το απόγευμα ακολουθεί διευρυμένο γεύμα εργασίας με συμμετοχή και των συνεργατών τους. Περίπου στις δέκα το βράδυ, οι δύο πρόεδροι θα δώσουν συνέντευξη σε δημοσιογράφους.

Τα μέτρα ασφαλείας στην Ουάσινγκτον και κυρίως στο ξενοδοχείο, όπου διαμένει ο Τούρκος πρόεδρος είναι δρακόντεια. Ωστόσο, δεν έλειψαν και οι διαδηλωτές που διαφωνούν με την επίσκεψή του αναρτώντας πανό με το σύνθημα: «Ο μεγαλύτερος διώκτης των δημοσιογράφων κοιμάται εδώ». Κατά μήκος του ξενοδοχείου όπου διαμένει ο Ερντογάν τοποθετήθηκαν φορτηγά ώστε να μην μπορεί κανείς να παρκάρει ή να σταματήσει εκεί, έστω και για λίγα λεπτά.

 

Στο μενού των συνομιλιών τους είναι οι ρωσικοί πύραυλοι S-400 και το συριακό

Οι δύο ηγέτες καλούνται να διαπραγματευτούν μια δύσκολη ατζέντα θεμάτων που περιλαμβάνει την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει τους ρωσικούς S-400 και την επίθεση στις κουρδικές δυνάμεις. Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι η Τουρκία υπήρξε σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ επί δεκαετίες και ότι οι δύο χώρες έχουν αρκετά κοινά σημεία για να ξεπεράσουν τις διαφορές τους. Ωστόσο, αρκετοί στο Κογκρέσο υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν δεν θα έπρεπε να είχε προσκληθεί εξ’ αρχής στον Λευκό Οίκο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το CNN.

Τον περασμένο μήνα η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε νομοσχέδιο που προέβλεπε την επιβολή κυρώσεων σε ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους για τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Στη Γερουσία, δύο Δημοκρατικοί εισήγαγαν νομοθεσία καταγγέλλοντας την επίθεση της Αγκυρας σε δημοσιογράφους, πολιτικούς αντιπάλους, αντιφρονούντες, μειονότητες κ.α. Όπως ανέφεραν η κυβέρνηση της Άγκυρας έχει φυλακίσει περισσότερους από 80.000 Τούρκους πολίτες, έχει «φιμώσει» περισσότερες από 1.500 μη κυβερνητικές οργανώσεις κι έχει απολύσει ή θέσει σε διαθεσιμότητα τουλάχιστον 130.000 δημοσίους υπαλλήλους. «Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή ή τοποθεσία να προσφέρουμε φιλοξενία και να ανταλλάσσουμε καλοσύνες με έναν δικτάτορα», δήλωσε ο Γερουσιαστής Τζιν Σαχίν, Δημοκρατικός από το Νιού Χαμσάϊρ.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι ο Τραμπ δεν επιβραβεύει τον Ερντογάν με μία επίσκεψη στον Λευκό Οίκο, αντιθέτως επιστρατεύει τη διπλωματία. Από την πλευρά της, η εκτελεστική διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στις ΗΠΑ, Μάργκαρετ Χουάνγκ, έσπευσε να επισημάνει ότι, ο Τραμπ πρέπει να δώσει στον Ερντογάν το μήνυμα ότι η παράνομη συμπεριφορά πρέπει να σταματήσει και να βρεθούν υπόλογοι όλοι όσοι ευθύνονται για αυτή.

 

 

Τον περασμένο μήνα, η Τουρκία κατέληξε σε συμφωνία με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ να σταματήσει την εισβολή στη βόρεια Συρία αναγκάζοντας τους Κούρδους αντάρτες να οπισθοχωρήσουν από τα νοτιότερα σύνορα της Τουρκίας. Ωστόσο, ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι οι Κούρδοι δεν έχουν εγκαταλείψει τις περιοχές και αναμένεται να δώσει στον Τραμπ μια λίστα με τις επιθέσεις που έχουν διεξαχθεί από τον Μαζλούμ Αμπντι, τον επικεφαλής των συριακών κουρδικών δυνάμεων.

Ο Τραμπ από την πλευρά του θα εκφράσει και πάλι την ανησυχία του για την αγορά των S-400 που οδήγησε στην αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35. Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από τον Ερντογάν ο οποίος παρέστη το περασμένο καλοκαίρι σε αεροπορική επίδειξη στη Μόσχα και εξέφρασε ενδιαφέρον για τα ρωσικά μαχητικά Su-35.

Ο Τραμπ δεν έχει αποφασίσει μέχρι στιγμής εάν θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των S-400. Σύμφωνα με αναλυτές ο Αμερικανός πρόεδρο θα επιχειρήσει να βάλει πάλι την Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35 και να δώσει ένα τέλος στην υπόθεση με την αγωγή των ΗΠΑ κατά της τουρκικής τράπεζας «Halkbank», την οποία κατηγορεί από πέρυσι ότι παραβίασε το εμπάργκο κατά του Ιράν.