Κυβέρνηση κατά ΣΥΡΙΖΑ: «Γυρνάει στο 3% και γίνεται ένα με τους μπαχαλάκηδες – Θα εφαρμοστεί ο νόμος στα πανεπιστήμια»

Σε μετωπική σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται η κυβέρνηση μετά τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, την ίδια ώρα που διαμηνύει πως δεν πρόκειται να υποχωρήσει ούτε στο ελάχιστο από την τήρηση του νόμου εν όψει και των εορτασμών της επετείου του Πολυτεχνείου.

Κυβερνητικά στελέχη σχολιάζουν πως το ζήτημα απλώνεται πέρα από την επέτειο της 17ης Νοέμβρη και αφορά τη βούληση της κυβέρνησης να εφαρμόσει το νόμο και να επιβάλλει την τάξη. Να παραδώσει δηλαδή – όπως λένε χαρακτηριστικά τα ίδια στελέχη – τα πανεπιστήμια στους φοιτητές, τις γειτονιές στους κατοίκους τους και τις περιουσίες στους ιδιοκτήτες τους.

Παράλληλα, εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τη στάση του «επιστρέφει στο γνωστό κόμμα του 3% και στις προσφιλείς του πρακτικές που καθιερώθηκαν από το 2008, όταν το Δεκέμβριο καιγόταν η Αθήνα». Προς επίρρωση αυτού, στέκονται ιδιαίτερα στη δήλωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου (στον Σκάι) ότι η επέμβαση της ΕΛΑΣ απειλεί τη Δημοκρατία, αλλά και ότι οι αστυνομικοί, κατά τις έρευνες στο υπόγειο του ΟΠΑ, «δεν βρήκανε δα και καλάσνικοφ».

Ειδικά για την περίπτωση του ΟΠΑ, στην κυβέρνηση λένε ότι οι διαμαρτυρίες για την επέμβαση της ΕΛΑΣ στο πανεπιστήμιο ήταν ελάχιστες και προήλθαν από περιθωριακές ομάδες, οι οποίες στην πλειοψηφία τους δεν έχουν σχέση με το ακαδημαϊκό ίδρυμα. Τούτο αποδείχθηκε – σύμφωνα με τα ίδια στελέχη – και με τους δύο συλληφθέντες, οι οποίοι δεν έχουν σχέση με το ΟΠΑ, ενώ υπενθυμίζουν πως το πανεπιστήμιο έκλεισε όχι με απόφαση της κυβέρνησης, αλλά της Συγκλήτου, επειδή έκρινε ότι κινδυνεύουν οι φοιτητές και το προσωπικό.

Αυτό ακριβώς επισήμανε σε ομιλία του στη Βουλή και ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Χρήστος Ταραντίλης, ο οποίος είναι καθηγητής στο ΟΠΑ: «Τις τελευταίες μέρες, στους χώρους του ΟΠΑ, οι φοιτητές μας, οι καθηγητές του πανεπιστημίου και οι διοικητικοί υπάλληλοι κινδύνευαν σε καθημερινή βάση από τα επεισόδια που προκαλούσαν εντός και εκτός του του κεντρικού κτιρίου άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Εκεί ακριβώς είναι που αρχίζει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η ταύτιση των «μπαχαλάκηδων» με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως τονίζουν στελέχη, τα προηγούμενα 4,5 χρόνια, με την κάλυψη του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργήθηκε στα πανεπιστήμια ένας χώρος ανομίας και παραβατικότητας, ενώ τώρα, πάλι με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, θέλουν να κάμψουν την πολιτική βούληση της κυβέρνησης και να αναστείλουν τη δράση της Αστυνομίας. Προσθέτουν δε ότι αυτό επιβεβαιώθηκε από τα στελέχη και τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έσπευσαν να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις αυτών των περιθωριακών ομάδων.

Τούτων δοθέντων, το μήνυμα της κυβέρνησης είναι ότι οι επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ θα συνεχιστούν και πως σε κάθε περίπτωση θα εφαρμοστεί ο νόμος, ο οποίος ειδικά για τα πανεπιστήμια προβλέπει πως πλέον δεν υπάρχει άσυλο. Στην ίδια λογική εντάσσεται και η επιχείρηση εκκένωσης των υπό κατάληψη κτιρίων στα Εξάρχεια και σε άλλες περιοχές της Αθήνας, η οποία συνεχίστηκε χθες με την «απελευθέρωση» του 12ου κατά σειρά κτιρίου στο κέντρο της πόλης.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων και φυσικά των φοιτητών στηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας και την απόφασή της να δώσει τέλος στα άσυλα της ανομίας», σχολιάζουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, παραπέμποντας και στην ανακοίνωση της Συνόδου των Πρυτάνεων σχετικά με τα γεγονότα στο ΟΠΑ.