ΠΑΤΡΑ: Σήμερα, η παρουσίαση του βιβλίου του Ευαγγέλου Αυδίκου «Οδός Οφθαλμιατρείου

Παρουσίαση ενός ξεχωριστού βιβλίου του συγγραφέα Ευαγγέλου Αυδίκου, με τίτλο «Οδός Οφθαλμιατρείου», που θα λάβει χώρα στην Πάτρα, σήμερα Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2018, ώρα 7.30 μ.μ., στη Στέγη Γραμμάτων «Κωστής Παλαμάς»(Κορίνθου 241, Πάτρα). Η εν λόγω παρουσίαση είναι μια συνδιοργάνωση του βιβλιοπωλείου «Γωνιά του Βιβλίου- Παπαχρίστου», του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, της Στέγης Γραμμάτων «Κωστής Παλαμάς», των εκδόσεων βιβλιοπωλείον της Εστίας και του Συνδέσμου Συρρακιωτών Πάτρας & Δ.Ελλάδας «Ο Γ.Ζαλοκώστας».

Ομιλητές

Γιάννης Παππάς, φιλόλογος- ποιητής
Μίνα Πετροπούλου, φιλόλογος- δρ. κοινωνιολογίας

Συντονίζει
Αλέξανδρος Χάϊδας, φιλόλογος, πρόεδρος Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών

Διαβάζει
Αρτεμισία Κολοκυθά, ηθοποιός-θεατρολόγος
Τραγούδι από το μουσικό σχήμα του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών «Τα τραγούδια της παρέας»

Το μυθιστόρημα αναλαμβάνει να πραγματοποιηθεί η συνάντηση που ουδέποτε έγινε. Ο Κρυστάλλης επισκέπτεται την Πάτρα, την πόλη του Κωστή Παλαμά. Μεταβαίνει στο σπίτι του να βρεθεί κοντά στον άνθρωπο που στάθηκε κοντά του. Ο Παλαμάς ήταν γενναίος. Δεν δίστασε να υποστηρίξει τη λογοτεχνική ποιότητα του Κρυστάλλη σε μια δύσκολη στιγμή. Τότε που αρκετοί τον αμφισβητούσαν. Μίλησε στο φιλολογικό μνημόσυνο, λίγο μετά το θάνατό του Κρυστάλλη (1894) και η ομιλία του εκείνη χρησιμοποιείται ως οδηγός ακόμη και σήμερα. Έτσι, διαμορφώνεται μια σχέση που άντεξε στον χρόνο. Μερικές δεκαετίες αργότερα(1930) έγραψε το ποίημα που απαγγέλθηκε στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Κρυστάλλη στην Άρτα. Από την πέτρα ένας ανθός, άχρονος λές προβάλλει/ μέσα στο χρόνο, και είνα΄ο ανθός η εικόνα σου Κρυστάλλη.
Το μυθιστόρημα είναι μια προσπάθεια για συνομιλία με τον ποιητή και πεζογράφο Κώστα Κρυστάλλη, σε μια περίοδο που είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για τον ρόλο της λογοτεχνίας , ενώ ταυτόχρονα η εποχή μας παρουσιάζει αρκετά κοινά στοιχεία με τα τέλη του 19ου αιώνα. Είναι ο λογοτέχνης που κράτησε όρθιους τους ανθρώπους της υπαίθρου με όλο του το έργο, ιδίως με το ποίημά του «Στον Σταυραητό». Οδός οφθαλμιατρείου είναι ο δρόμος που άρχισε το δράμα του ποιητή και πεζογράφου Κώστα Κρυστάλλη στη συμβολή των οδών Εδουάρδου Λω (σημερινή ονομασία) και Σταδίου, στην Αθήνα.Το υπόγειο του τυπογραφείου του Παπαγεωργίου φιλοξένησε τις φιλοδοξίες του να ανεβεί τη σκάλα του ελληνικού ποιητικού Παρνασσού. Να γράψει και να γίνει αποδεκτός από το λογοτεχνικό σινάφι και την κοινωνία της Αθήνας. Μια μάχη άνιση. Έφτασε πρόσφυγας στην Αθήνα του 1889, κυνηγημένος από την Οθωμανική διοίκηση των Ιωαννίνων για την έκδοση της ποιητικής του συλλογής Αι Σκιαί του Άδου που χαρακτηρίστηκε εχθρική γι’ αυτούς. Αναζητεί την ηρεμία στην πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους και με την προσδοκία ότι θα βρει υποστήριξη στον αγώνα να επιβιώσει και να αναδειχθεί λογοτεχνικά. Έφτασε στην Αθήνα χωρίς πόρους, η οικογένεια του πατέρα του καταστράφηκε οικονομικά, και με τις ένθερμες υποσχέσεις να φυλλορροούν αφήνοντάς τον μόνο του. Η αγωνία για την επιβίωση αλλά και η υπέρβαση των δυσκολιών.Η πάλη με το αδύναμο σώμα και η φλόγα της δημιουργίας που του έκαιγε τα σωθικά.
Ενάμιση αιώνα μετά ο Κώστας Κρυστάλλης επιστρέφει στην Αθήνα, για να συνεχίσει τη συζήτηση που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει. Να γνωρίσει τους νέους δημιουργούς. Μια πορεία στους δρόμους που σημάδεψαν την ύπαρξή του και μια ευκαιρία να συναντηθεί με τον Κριστ / Χρήστο, τον νεαρό πατριώτη του που αναζητεί τον εαυτό του. Εγκαταλείπει την Αμερική αναζητώντας τα δικά του όνειρα. Ο Χρήστος δανείζει το στόμα του και τη σκέψη του στον ποιητή. Γίνεται ο καθρέφτης του αλλά και μέσο να σκάψει μέσα του ξετυλίγοντας και ξεδιαλύνοντας σκέψεις και συναισθήματα. Η ιστορία γίνεται οδός ωρίμανσης για τον Χρήστο. Για τον Κρυστάλλη είναι η δεύτερη ευκαιρία του. Να πει όσα δεν μπόρεσε όσο ζούσε. Είναι ένα μυθιστόρημα σπονδή στην τρυφερότητα και στην αγωνία του δημιουργού. Μια ιστορία που έχει στραμμένο το βλέμμα της στο παρόν.
Ο Κώστας Κρυστάλλης επισκέπτεται την Πάτρα σε μια συνάντηση με τον Κωστή Παλαμά που τόσο τον υποστήριξε.