(ΦΩΤΟ-ΗΧΗΤΙΚΟ)-ΠΑΤΡΑ: Η εξήγηση για τα λύματα του ΧΥΤΑ Ξερόλακκας – Ο Χρ.Κορδάς στον ΣΚΑΪ 89,4 για τον αγωγό και…το φελιζόλ!

Τι  ακριβώς συνέβη την περασμένη Παρασκευή στην Ξερόλακκα όπου σημειώθηκε διαρροή λυμάτων προκαλώντας δικαιολογημένη αναστάτωση και αναζήτηση υπεύθυνων απαντήσεων από τους αρμοδίους;

Και η απάντηση αυτή, δόθηκε τελικά χθες, μέσω του αναπληρωτή Δημάρχου και Αντιδημάρχου Εργων Υποδομής Χρήστου Κορδά, σε τηλεφωνική επικοινωνία του στη ραδιοφωνική εκπομπή του δημοσιογράφου Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλου, στον ΣΚΑΪ Πάτρας, όπου  κατ’ αρχάς αποσαφήνισε πως το σκούρο υγρό που έρρεε στον χείμαρρο Καραβά, ο οποίος με τη σειρά του συνδέεται με τον Μείλιχο που εκβάλλει στον Πατραϊκό κόλπο, δεν κατέληξε ποτέ στη θάλασσα ώστε να τεθεί ζήτημα κινδύνου για τους λουόμενους.

Συνεπώς, διαβεβαιώνει πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τους λουόμενους στην Πλαζ και της παραλίας δεξιά κι αριστερά των εκβολών του Μειλίχου. Αλλωστε, τόνισε, πως πραγματοποιήθηκε λεπτομερής έλεγχος της πορείας του υγρού και διαπιστώθηκε πως, όχι μόνο δεν κατέληξε στον Πατραϊκό Κόλπο, αλλά ούτε καν εισήλθε στον χείμαρρο Μείλιχο. Σημειωτέον πως ο θόρυβος που προκλήθηκε, και οι εικόνες των λυμάτων, έχουν επηρεάσει πολύ την κοινή γνώμη, καθώς επικρατεί μια χρόνια καχυποψία για την περιβαλλοντική ασφάλεια του σκουπιδότοπου, σε σχέση με το υδάτινο περιβάλλον.

Αναλύοντας την πηγή του προβλήματος, ο κ. Κορδάς εξήγησε ότι αιτία στάθηκε ρωγμή στον σωλήνα και ένα κομμάτι φελιζόλ που σφήνωσε σε αυτή, με αποτέλεσμα να γίνει απόφραξη και τελικά να σημειωθεί διαρροή. Τόνισε όμως πως δεν τίθεται θέμα συντήρησης, διαβεβαιώνοντας ότι ο σωλήνας είχε καθαριστεί το καλοκαίρι.
Το δεύτερο που επεσήμανε, ήταν ότι η διαρροή δεν σχετίζεται με τον ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας, γεγονός που παραπέμπει και στις προχθεσινές δηλώσεις του Αντιδημάρχου Καθαριότητας Νίκος Ασπράγκαθου, ότι η αιτία δεν αφορούσε τον υπερκορεσμό του ΧΥΤΑ, αλλά ένα μεμονωμένο πρόβλημα που παρουσιάστηκε