Στην Κίνα και πάλι ο Μητσοτάκης τον Απρίλιο -«Διευρύνουμε τις σχέσεις μας»

Νέα επίσκεψη στην Κίνα θα πραγματοποιήσει τον Απρίλιο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κίνα ο Έλληνας πρωθυπουργός γνωστοποίησε κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, ότι θα ξαναπάει στην Κίνα τον Απρίλιο, γεγονός που θα ενισχύσει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Την προσδοκία του ότι ο «δρόμος» της συνεργασίας της Ελλάδας με την Κίνα θα γίνει σύντομα «λεωφόρος» διατύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές του δηλώσεις με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «το γεγονός της ημέρας» την υπογραφή των 16 επενδυτικών και εμπορικών συμφωνιών προσθέτοντας ότι «πρόκειται για έναν δρόμο που ανοίγουμε και σύντομα θα γίνει λεωφόρος γιατί η συνεργασία μας θα ενισχυθεί σημαντικά».

Με αφορμή, δε, την επίσκεψή του στο λιμάνι του Πειραιά μαζί με τον Κινέζο πρόεδρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «στόχος μας είναι ο Πειραιάς να γίνει όχι μόνο το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου αλλά – γιατί όχι – και της Ευρώπης».

 

Τελετή ανταλλαγής διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας – Κίνας | Κοινές δηλώσεις με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας Κίνας Xi Jinping.

Δημοσιεύτηκε από Kyriakos Mitsotakis στις Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2019

«Η Ελλάδα γίνεται βασική πύλη, το σημείο εκκίνησης του σινοευρωπαϊκού οικονομικού και επενδυτικού διαλόγου» είπε ο κ. Μητσοτάκης και χαιρέτισε στον χρηματοπιστωτικό τομέα την δημιουργία στην Αθήνα γραφείου της China Development Bank, υποκαταστήματος της Bank of China και γραφείου αντιπροσωπείας της Industrial and Commercial Bank of China.

Όσον αφορά τον τουρισμό ο πρωθυπουργός είπε ότι «στόχος μας να φτάσουμε τους 500.000 Κινέζους επισκέπτες στην Ελλάδα» ενώ χαιρέτισε την προστασία έξι ελληνικών προϊόντων από την φέτα μέχρι την Μαστίχα Χίου στην τεράστια αγορά της Κίνας».

Από την πλευρά του ο Κινέζος πρόεδρος σημείωσε ότι η Ελλάδα «είναι κυρίαρχη ναυτιλιακή δύναμη και έχει αναπτυχθεί σε όλους τους τομείς της οικονομίας».

«Οι Έλληνες έδειξαν μεγάλη αντοχή και δούλεψαν σκληρά απέναντι σε μεγάλες δυσκολίες» είπε ο Σι Τζινπίνγκ σημειώνοντας ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κίνα είναι σε φάση φάση μεταρρύθμισης «και οι λαοί μας ζητούν πιο στενές ανταλλαγές συνεργασίας».

Ο πρόεδρος της Κίνας χαρακτήρισε παραγωγική τη συνάντηση στην οποία, όπως είπε, «καταλήξαμε ότι η σχέση μας θα προχωρήσει στο μέλλον καθώς
θέλουμε μια μακροχρόνια προοπτική».

«Όσον αφορά τα εθνικά και επενδυτικά συμφέροντα εκατέρωθεν οι δύο χώρες θα συνεχίζουν να δείχνουν κατανόηση για καλύτερους δεσμούς, η Ελλάδα και η Κίνα είναι εταίροι εκ φύσεως» είπε ο Σι Τζινπίνγκ σημειώνοντας ότι η Κίνα θέλει να συνεχιστεί το διεθνές εμπόριο και να υπάρξουν επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών.