Οι «53» του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν μάζωξη -Θέλουν «μαχητική και κινηματική αντιπολίτευση»

Σε εγρήγορση φαίνεται να μπαίνουν οι εσωκομματικές τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει και του 3ου Συνεδρίου του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του νέου έτους.

Το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, η Πανελλαδική Συνάντηση της Πρωτουβουλίας Μελών «53+», όπου συζητήθηκαν πολιτικά και ταυτοτικά ζητήματα ενόψει του προσυνεδριακού διαλόγου.

Το κείμενο συμπερασμάτων της Πανελλαδικής Συνάντησης θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, σε αυτό θα περιλαμβάνονται οι θέσεις της τάσης για το τι είδους αντιπολίτευση πρέπει να ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει το κόμμα στην νέα πολιτική περίοδο. Παράλληλα, στο κείμενο θα αποτυπώνονται οι απόψεις των «53+» για τις προτάσεις αλλαγής του ονόματος αλλά και για τις συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Το διήμερο παρακολούθησαν διακόσια περίπου μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αριθμός που κρίνεται ικανοποιητικός από τους επικεφαλής της τάσης. Την εισαγωγική τοποθέτηση έκανε ο πρώην Γενικός Γραμματέας της Βουλής, Κώστας Αθανασίου ενώ οι τοποθετήσεις ξεπέρασαν τις εξήντα. Ανάμεσά τους ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Λάμπρου αλλά και νυν και πρώην μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Η σκανδαλολογία δεν είναι προνομιακό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ

Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων ήταν η άποψη ότι εντολή των ψηφοφόρων και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ είναι η άσκηση προγραμματικής, μαχητικής και κινηματικής αντιπολίτευσης και η εκτίμηση ότι, μέχρι στιγμής, ο ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύεται να βρει τον μετεκλογικό του βηματισμό ασκώντας υποτονική και αμήχανη αντιπολίτευση. Στο κείμενο οι 53+ θα υπογραμμίζουν ότι δεν δέχονται την λογική του «ώριμου φρούτου» καθώς η κυβέρνηση θα πέσει μόνο μέσα από κοινωνικούς αγώνες.

Παράλληλα, εκφράστηκε η άποψη ότι η σκανδαλολογία δεν αποτελεί προνομιακό πεδίο για τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι το μείζον που απασχολεί την κοινωνία ενώ δεν μπορεί να είναι το θέμα που δίνει το αντιπολιτευτικό στίγμα του κόμματος. Πρόκειται, προφανώς, για διαφοροποίηση των 53+ στην τακτική που ακολουθεί το κόμμα στο ζήτημα της Novartis, χωρίς, όμως, να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι υπάρχει σκάνδαλο που πρέπει να διερευνηθεί μέχρι τέλους.

«Όχι» στην αλλαγή ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ
Αναφορικά με το ζήτημα του απολογισμού της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ, η πλειονότητα των τοποθετήσεων κινήθηκε ότι είναι αναγκαία η διεξαγωγή οργανωμένου διαλόγου ο οποίος θα αποτελέσει και τη βάση για τη συγκρότηση του νέου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά τα ζητήματα της διεύρυνσης, των συμμαχιών και της αλλαγής ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ, στο κείμενο των 53+ θα επισημαίνεται ότι το κρίσιμο δεν είναι μόνο ο αριθμός των μελών του κόμματος αλλά ο τρόπος ένταξης και η συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, ζητώντας, έτσι την αυτοπρόσωπη παρουσία των νέων μελών στις προσυνεδριακές συνελεύσεις των οργανώσεων. Παράλληλα, τάσσονται κατά της αλλαγής του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι πρέπει να παραμείνει κόμμα και να μην μετεξελιχθεί σε παράταξη.

Τέλος, αναφορικά με την ταυτότητα του κόμματος, οι 53+ επιμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει κόμμα της ριζοσπαστική Αριστεράς, να υπερασπιστεί κινήσεις όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, ο νόμος Παρασκευόπουλου και το σύμφωνο συμβίωσης και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει φαινόμενα παραγοντισμού, προσωπικών στρατηγικών και λογικές λήψης αποφάσεων σε κλειστά γραφεία.