Μερικές παρατηρήσεις

Δεν είχαμε διαφορετικές προσδοκίες από αυτή την Περιφερειακή Συνέλευση των Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων των Δήμων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Υπάρχουν ωστόσο ορισμένα πράγματα που οδηγούν σε συμπεράσματα. Τοπικά και ευρύτερα.
Πρώτο: Οι προειλημμένες αποφάσεις για την εκλογική διαδικασία, τα τόσο ακριβώς μετρημένα κουκιά, έκαναν τους συνέδρους να αισθάνονται την αγγαρεία και να φωνασκούν ζητώντας να ψηφίσουμε και να φύγουμε! Να μην γίνει καμία συζήτηση απολύτως. Ούτε καν στοιχειώδης παρουσίαση των θέσεων των εκλογικών συνδυασμών. Χρειάσθηκε ο προεδρεύων Δήμαρχος Πατρέων, «να διαπραγματευθεί» την 5λεπτη ομιλία των επικεφαλής των συνδυασμών.
Δεύτερο: Διαπιστώθηκε η απόλυτη ευθυγράμμιση μικρών και μεγάλων παρατάξεων με τα δύο κυρίαρχα «κυβερνητικά» ρεύματα που εν τέλει επικράτησαν στην εκλογική διαδικασία. Η «ανεξαρτησία» τους εξαερώθηκε πλήρως. Πολύ πιο σύντομα από το αναμενόμενο.
Πιο συγκεκριμένα: Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς καμία πολιτική δήλωση και αιτιολογία, στήριξαν την παράταξη του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Τζανάκος, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν υποψήφιος με την «μητρική» του παράταξη. Οι κύριοι Νικολόπουλος, Ψωμάς, Ντρίνιας, Χρυσανθακόπουλος δεν δήλωσαν τι ψηφίζουν. Εκ του αποτελέσματος συνάγεται ότι και αυτοί συντάχθηκαν με μία εκ των δύο κυβερνητικών παρατάξεων. (Σύνολο ψήφων 119, το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ 54, το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. 45,η Λαϊκή Συσπείρωση 17, Ανυπότακτη Πολιτεία 3, δεν υπήρξαν άκυρα ή λευκά).
Τρίτο: Η Ανυπότακτη Πολιτεία, έχοντας απόλυτη επίγνωση των συσχετισμών, κατέθεσε υποψηφιότητα και ο εκπρόσωπος μας έλαβε 3 ψήφους. Εννοείται, με την εφαρμογή της Απλής Αναλογικής διεκδικούσαμε μία έδρα στο Δ.Σ. της ΠΕΔ. Η Υπουργική εγκύκλιος φρόντισε να μας αποκλείσει. Ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Πολιτείας, έθεσε στην 5λεπτη παρέμβαση του, σε ώτα ελάχιστων ακουόντων, την άποψη μας για την οικονομική και πολιτική ανεξαρτησία της Αυτοδιοίκησης.
Η Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ, ένα πολιτικό σώμα 125 αιρετών των Δήμων της Περιφέρειας μας, θυσίασε την ευκαιρία να πιστοποιήσει τον ρόλο της. Συνοψίζοντας με πολιτικό διάλογο τα κύρια θέματα που απασχολούν τους Δήμους, την Αυτοδιοίκηση και την περιοχή. Να σημειωθεί, ότι το πιθανότατο είναι, αυτό το πολιτικό σώμα να μην ξανασυνέλθει στην διάρκεια της τετραετίας. Επιβεβαιώνοντας την κυρίαρχη άποψη, ότι όσο λιγότεροι και ημέτεροι, τόσο καλύτερα!
Το Συντονιστικό Γραφείο της Ανυπότακτης Πολιτείας