Ισπανία: Προς αναζήτηση συμμάχων ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ

Επιβεβαιώνοντας τις δημοσκοπήσεις, οι Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ αναδείχθηκαν πρώτη δύναμη στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές με την Ακροδεξιά να ενισχύει την δύναμή της κατακτώντας την τρίτη θέση και τη χώρα να βυθίζεται εκ νέου σε αβεβαιότητα.

Η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα την Καταλονία και η αδιαφορία των Ισπανών ψηφοφόρων έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα, όπως σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές.

Με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) να αποσπά ποσοστό 28% και 120 έδρες ,το Λαικό Κόμμα 21% και 88 έδρες, το ακροδεξιό «Vox» 15,1% και 52 έδρες, τους κεντροδεξιούς «Ciudadanos» μόλις 6,8% και 10 έδρες, τους αριστερούς «Unidas Podemos» 12,8% και 35 έδρες και το αριστερό καταλανικό «Sobiranistas» με 13%, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει εγκλωβισμένη σε πολιτικό τυφώνα.

Όπως σχολιάζουν οι «Financial Times», το ακροδεξιό κόμμα «Vox» ανακατεύει γερά την πολιτική τράπουλα με την ισχυροποίησή της να καθιστά «γρίφο» την σύσταση ενός κυβερνητικού συνασπισμού που θα έχει «δυνατή φωνή» στην ισπανική βουλή.

Στις χθεσινές εκλογές, τις τέταρτες την τελευταία τετραετία, ο μεγάλος ηττημένος είναι το κεντρώο κόμμα «Ciudadanos» (Πολίτες).

Ο αρχηγός του νεοφιλελεύθερου κόμματος Άλμπερτ Ριβέρα, τόνισε ότι θα δεν παραιτηθεί, παρά το γεγονός ότι το κόμμα του απώλεσε 2,5 εκατομμύρια ψήφους (από τις τελευταίες εκλογές) αποσπώντας μόλις 10 έδρες – 47 λιγότερες από τις εκλογές του Απριλίου.

Εφόσον ο Πέδρο Σάντσεθ έχει αποκλείσει την συνεργασία με την Ακροδεξιά, το πιθανότερο είναι να φλερτάρει με την αριστερή συμμαχία των Ποδέμος προκειμένου να κατακτήσει τις 176 έδρες που θα του εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στη βουλή.

Αν και προεκλογικά είχε κάνει στροφή προς τον κεντρώο χώρο, μετά την αποτυχία του κόμματος των Πολιτών, ο Συντηρητικός κοιτάζει πλέον προς όλες τις πλευρές. Ωστόσο , δεν αρκεί μόνο να συμμαχήσει με τους Ποδέμος για να κατακτήσει την πλειοψηφία στην βουλή.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του συντηρητικού Λαικού Κόμματος, Πάμπλο Κασάδο δηλώνει ότι η χώρα «δεν μπορεί πλέον να περιμένει» για να έχει μια κυβέρνηση, χωρίς όμως να διευκρινίζει εάν είναι ανοιχτός σε συνεργασία με τους Σοσιαλιστές, όπως αναφέρει το Reuters.

O ίδιος δήλωσε πάντως ότι, το κόμμα του, το οποίο κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις εκλογές, θα εκπλήρωνε αυτό που ο ίδιος ονομάζει «καθήκον του» κι ότι περίμενε την επόμενη κίνηση από τους Σοσιαλιστές, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

«H Iσπανία βυθίζεται ξανά στην αβεβαιότητα», όπως αναφέρει στον τίτλο της η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα στην ιβηρική χώρα αλλά και τις συμμαχίες που μπορούν να βγάλουν από τον πολιτικό λαβύρινθο τη χώρα.

Ο Πέδρο Σάντσεθ πάντως θα μπορούσε να δημιουργήσει μία κυβέρνηση μειοψηφίας με τους Ποδέμος , τους Βάσκους εθνικιστές και καταλανικά κόμματα που δεν πιέζουν για ανεξαρτησία. Αλλά θα χρειαστεί κι άλλα κόμματα για να κατακτήσει την πλειοψηφία στη Βουλή, όπως για παράδειγμα την κεντροδεξιά.

Σύμφωνα με τους« Financial Times», το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει ότι η χώρα είναι διχασμένη πιο πολύ απ΄ότι πριν από έξι μήνες: από τη μια οι αριστεροί και από την άλλη οι δεξιοί δίχως όμως να έχει κανείς το πάνω χέρι.

Ακόμα πάντως κι αν ο Σάντσεθ καταφέρει να δημιουργήσει έναν ισχυρό κυβερνητικό συνασπισμό ο πιο δυναμικός κεντροαριστερός ηγέτης στην Ευρώπη, φαίνεται τώρα πιο αδύναμος από ποτέ, όπως σχολιάζουν οι Financial Times.