ΠΑΤΡΑ: Ξεμπλοκάρουν οι σκάλες που συνδέουν την Άνω με την Κάτω πόλη – Τι ετοιμάζει η Περιφέρεια

Η ανακατασκευή των σκαλών που συνδέουν την Ανω με την Κάτω Πάτρα είναι ένα ακόμα έργο που ξεμπλοκάρεται μετά από την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος βάσει της οποίας αίρεται η προϋπόθεση για τη διενέργεια αρχιτεκτονικών διαγωνισμών.
Η ένταξη της πράξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» υπογράφτηκε από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη και το έργο παίρνει το δρόμο του.
Οι σκάλες που θα ανακατασκευαστούν είναι των οδών Αγίου Νικολάου, Γεροκωστοπούλου, Πατρέως και Τριών Ναυάρχων, οι οποίες θα δοθούν λειτουργικές και ασφαλείς προς χρήση στους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης, εξυπηρετώντας με τον καλύτερο τρόπο την λειτουργική σύνδεση της Ανω με την Κάτω Πόλη της Πάτρας.
Το βασικό επιχείρημα για το έργο είναι ότι με την ανακατασκευή οι σκάλες θα γίνουν χώροι πολιτισμικών δρώμενων και σημεία συνάντησης πολυπληθών ομάδων. Ημερομηνία έναρξης της πράξης ορίστηκε η 30η Σεπτεμβρίου 2020 και λήξης η 30η Σεπτεμβρίου 2022.
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ
>Η δράση αποβλέπει στην υλοποίηση των απαιτουμένων εργασιών ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε σκάλας, δηλαδή τα αρχικά υλικά επίστρωσης (βαθμίδες και πλατύσκαλα), τις φθορές που έχουν υποστεί τα σκαλοπάτια, ο ηλεκτροφωτισμός κ.λπ., προκειμένου αφενός να αρθούν κατά το δυνατό τα προβλήματα που
παρουσιάζουν αφετέρου δε να καταστούν λειτουργικές και ασφαλείς για τους πολίτες, παρουσιάζοντας ομοιόμορφο και ενιαίο αρχιτεκτονικά αποτέλεσμα.
>Θα γίνει, μεταξύ άλλων, καθαρισμός των σκαλοπατιών με υδροβολή, θα αποξηλωθούν οι φθαρμένες σιδηρογωνιές προστασίας των ακμών και θα αντικατασταθούν από νέες, θα γίνουν αντιγραφιστικές επαλείψεις στις επιφάνειές τους κ.ά.
>Επιπλέον στις σκάλες της Τριών Ναυάρχων θα ξηλωθούν οι παλιές υδρορροές για την απορροή των ομβρίων, θα επισκευαστούν τα φθαρμένα κιγκλιδώματα (όπου έχουν καταστραφεί ή λείπουν τμήματά τους), θα βαφτούν τα κάγκελα και οι φανοστάτες κ.ά.
>Στις σκάλες της Γεροκωστοπούλου εκτός των άλλων θα γίνει επεξεργασία της επιφάνειας των πέτρινων σκαλοπατιών για την βελτίωση της αντιολισθηρότητας, θα αποξηλωθούν οι πλακοστρώσεις των πλατύσκαλων και θα επιστρωθούν με μαρμάρινες πλάκες ίδιες με τις αρχικές, θα καθαιρεθούν τα υπάρχοντα βάθρα που είναι εγκατεστημένα τα φωτιστικά και θα κατασκευαστούν νέες βάσεις στήριξης κ.ά.
>Στις σκάλες της Πατρέως θα καθαριστούν σκαλοπάτια και οι εκατέρωθεν επιφάνειες, θα καθαιρεθούν οι βάσεις των κουπαστών και των φωτιστικών (και θα επανακατασκευαστούν).
Στα πλατύσκαλα της σκάλας θα γίνει προσεκτική αποξήλωση των πλακών (μαλτεζόπλακες) όπου έχουν υποστεί καθιζήσεις ιδιαίτερα στο κέντρο τους και επεξεργασία της επιφάνειας των μαρμάρινων σκαλοπατιών για να μην γλιστράνε.
>Στη στοά της Ηφαίστου θα καθαριστούν τα πέτρινα δομικά στοιχεία και οι επιφάνειες. Επίσης, θα επισκευαστούν και θα βαφτούν τα κάγκελα ενώ θα γίνουν και αντιγραφιστικές επαλείψεις στις επιφάνειες.
Οι εργασίες που θα γίνουν στις εμβληματικές σκάλες της πόλης θα έχουν στόχο, εκτός από την αισθητική βελτίωση, να τις κάνουν ασφαλέστερες για τους πολίτες και τους επισκέπτες, καθώς έχουν παρατηρηθεί μικροατυχήματα, κυρίως ανάμεσα σε ηλικιωμένους.
>Οι σκάλες που συνδέουν την Ανω με την Κάτω Πάτρα αποτελούν ένα από τα χαρακτηριστικά πολεοδομικά γνωρίσματα της πόλης. Εχασαν μια ευκαιρία να επισκευαστούν το 2006 (αν και υπήρχε κωδικός για το έργο, αλλά αυτό δεν υλοποιήθηκε τελικά).