Κατάκολο: Άρχισε η διαβούλευση της «Energean» για το πετρελαϊκό κοίτασμα

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να αρχίσουν στα τέλη του 2020 ή στις αρχές του 2021, οι πιλοτικές γεωτρήσεις στο κοίτασμα πετρελαίου του Δυτικού Κατάκολου στην Ηλεία από την Energean Oil & Gas. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, το μέγεθος του κοιτάσματος ανέρχεται σε 10,5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Ουσιαστικά όμως τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων θα δείξουν την πραγματική δυναμική του κοιτάσματος καθώς και τον τρόπο εκμετάλλευσής του από την εταιρία.
Μέχρι τα τέλη του χρόνου η διαβούλευση

Η Energean Oil & Gas έχει ξεκινήσει ήδη τη διαβούλευση με παράγοντες της περιοχής προκειμένου να ληφθούν όλες οι αναγκαίες περιβαλλοντικές δικλείδες ασφαλείας για την έναρξη των προκαταρκτικών εργασιών. Εκπρόσωποι τις εταιρίας συναντήθηκαν ήδη με στελέχη της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της περιφερειακής ενότητας Ηλείας και του δήμου Πύργου. Σύμφωνα με πληροφορίες η διαβούλευση της εταιρίας με την τοπική κοινωνία θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του χρόνου. Το θέμα του όλου πρότζεκτ θα τεθεί και στο δημοτικό συμβούλιο Πύργου αλλά και σε ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, που δε θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της περιφέρειας στην Πάτρα αλλά στον Πύργο, όπως είπε στο ethnos.gr ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γιαννόπουλος.

Πάντως σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες είναι πολλές οι προκαταρκτικές εργασίες που θα πρέπει να γίνουν μέχρι να φτάσει η εταιρία στη θέση να αρχίσει να στήνει τον εξοπλισμό της για τις πιλοτικές γεωτρήσεις. Υπάρχει ακόμα και ζήτημα υποδομών και βελτιώσεων του οδικού δικτύου της περιοχής μέσα από το οποίο θα πρέπει να περάσουν ακόμα και βαριά οχήματα.
Εγγυήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος

«Εκείνο που αποτελεί γνώμονα για την τοπική κοινωνία είναι και η διαφύλαξη της τουριστικής οικονομίας της περιοχής, αφού το Κατάκολο είναι λιμάνι κρουαζιέρας» τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος, επισημαίνοντας πάντως πως έχουν δοθεί εγγυήσεις από την εταιρία. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα επισήμανε από την πλευρά του, στη διάρκεια των συναντήσεων ο τεχνικός σύμβουλος της «Energean Oil and Gas» δρ. Ντίνος Νικολάου. Όπως τόνισε στις 1.000.000 εργατοώρες της εταιρείας, σε αντίστοιχες εκμεταλλεύσεις, δεν έχει προκληθεί το παραμικρό ατύχημα και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Καβάλας – Θάσου όπου εκεί πρώτα λειτούργησε η εκμετάλλευση του κοιτάσματος και μετά αναπτύχθηκε η τουριστική δραστηριότητα.

«Η εκμετάλλευση του κοιτάσματος υδρογονανθράκων του Δυτικού Κατακόλου είναι μια τεράστια επένδυση, η οποία θα θέσει τα θεμέλια δημιουργίας ενός ισχυρού αναπτυξιακού πόλου γενικότερα για την περιοχή της Ηλείας. Ανεξάρτητα όμως από τα οικονομικά οφέλη, τα οποία δεν περιορίζονται μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά και σε περιφερειακό και σε εθνικό, αυτό που πραγματικά ενδιαφέρει όλους μας είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της θαλάσσιας βιοποικιλότητας» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Γιαννόπουλος