Νίκος Ανδρουλάκης: Η Ελλάδα είναι υπό ομηρία στο προσφυγικό

Τη διαχείριση της δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας με καθαρά γεωπολιτικούς όρους, μετά την μεγάλη αύξηση μετακινήσεων προς τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, καταδίκασε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο γεωπολιτικός εκβιασμός του Ερντογάν

Οι εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία, σύμφωνα με τον Νίκο Ανδρουλάκη, δεν δικαιολογούν τους χιλιάδες ανθρώπους που έρχονται στα νησιά από το καλοκαίρι. Αυτό σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή αποτελεί έναν «γεωπολιτικό εκβιασμό του Ερντογάν», ο οποίος «θέλει σιωπηρή την Ευρώπη στις προκλήσεις του στην Ανατολική Μεσόγειο και στην παράνομη εισβολή που κάνει στη Σύρια».

Απαράδεκτες, ελαφροχρυσαυγίτικες δηλώσεις στελεχών ΝΔ

Σχετικά με το θέμα των ημερών με το κάλεσμα για μπάρμπεκιου με αλκοόλ έξω από τη δομή στα Διαβατά και τις αντιδράσεις, ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε για «απαράδεκτες, ελαφροχρυσαυγίτικες δηλώσεις που κάνουν κάποια στελέχη της ΝΔ δίνοντας άλλοθι». Εκτίμησε «ότι είναι ένα σοβαρό ζήτημα, το οποίο εκθέτει διεθνώς τη χώρα μας». Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, «το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα που έχει τους παγκόσμιους προβολείς ενημέρωσης στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και στην Ελλάδα και καλό θα ήταν κάποιοι να καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να εκθέτουν τη χώρα διεθνώς».

Ανάγκη για ευρωπαϊκή μετεγκατάσταση

Έχοντας αυτά τα νέα δεδομένα από τη μία, και μια Ευρώπη που παίρνει «άτολμες αποφάσεις» από την άλλη, χωρίς να ξεκαθαρίζει ούτε τι θα γίνει με την αναθεώρηση του Δουβλίνου αλλά ούτε να εξαγγέλει νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, ο κ. Ανδρουλάκης στέκεται στο δεύτερο στοιχείο που αποτελεί σημαντική συνθήκη και άμεση προτεραιότητα για να αποσυμφορηθεί η χώρα μας.

Αναφερόμενος στα μέτρα της κυβέρνησης, καλώς «έσπασε» τη Δήλωση ΕΕ –Τουρκίας προχωρώντας σε εσωτερική μετεγκατάσταση ώστε να πάψει ο εγκλωβισμός στα νησιά. «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η κατάσταση, τόσο λόγω γραφειοκρατίας όσο και λόγω αύξησης των πληθυσμών αλλά και της κατάστασης των υποδομών, να είναι τραγική,»

Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή προσπαθεί να επιταχύνει τις διαδικασίες κι αυτό είναι σωστό, αλλά αρκείται στην εσωτερική μετεγκατάσταση – relocation. «Θέλω να εξηγήσω σε αυτό το σημείο ότι ακόμη και εάν επιταχυνθεί το άσυλο η αξιολόγηση της αίτησης, δεν σημαίνει ότι αυτοί που που θα πάρουν άσυλο θα φύγουν προς την Ευρώπη αν δεν υπάρχει νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, αυτή είναι η αλήθεια», επισημαίνει ο ευρωβουλευτής.

«Άρα εάν δεν κάνουμε εξωτερικό πρόγραμμα Ευρωπαϊκής μετεγκατάστασης, η Ελλάδα κινδυνεύει τους επόμενους μήνες από ένα τεράστιο θέμα να αντιμετωπίσει με μόνο οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη. Αυτό δεν φτάνει, θα έχουμε μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις», αν όλοι αυτοί μείνουν στην Ελλάδα, ενώ, όπως επισήμανε, τόσο στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη κατά την ακρόασή του από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και στους συναδέλφους ευρωβουλευτές, ότι «είναι μείζον να πιέσουν τις κυβερνήσεις τους».

Η εθελοντική κατανομή προσφύγων δεν λύνει το πρόβλημα

Όσον αφορά την εθελοντική κατανομή προσφύγων που συμβαίνει με την περίπτωση της Ιταλίας, ο κ. Ανδρουλάκης επισημαίνει κατηγορηματικά: «Ας είμαστε ειλικρινείς, αυτό θα έχει κοντά ποδάρια, όποτε και να γίνει, θα είναι ένα πρόγραμμα μηνών, εμείς θέλουμε μια μόνιμη πίεση. Όσο μένει το Δουβλίνο όπως είναι σήμερα, το μεγάλο βάρος σηκώνουν οι χώρες υποδοχής όπως η Ελλάδα. Το καλύτερο σενάριο είναι να ανατραπεί το Δουβλίνο και να πάμε σε μια αναθεώρηση με ποσοστώσεις σε σχέση με τον πληθυσμό, με το ΑΕΠ, με τα ποσοστά ανεργίας για να έχουμε μια δίκαιη κατανομή και η αίτηση ασύλου να γίνεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ».

«Όσο δεν γίνεται αυτό, τα προγράμματα θα πρέπει να αφορούν όλες τις χώρες, και όποια χώρα τύπου Ουγγαρίας δεν δέχεται, ας έχει υψηλές κυρώσεις. Δεν μπορεί να είναι μια αλά καρτ Ευρώπη που όποτε θέλουμε χρήματα να παίρνουμε, αλλά όταν είναι να δείξουμε αλληλεγγύη, να γυρνάμε την πλάτη».

Ανάγκη για καλύτερη διαχείριση στα οικονομικά

Αναφερόμενος στα άμεσα μέτρα, ο ευρωβουλευτής υπενθύμισε την αδυναμία της προηγούμενης κυβέρνησης να διαχειριστεί τα 1.6 δισ. ευρώ της χρηματοδότησης, με τα αποτελέσματα να καταγγέλλονται από όλες τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που δρουν στη χώρα μας. Σημείωσε επίσης ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει πρώτον να κάνει καλύτερη διαχείριση καθώς από τα 680 εκατ. ευρώ από τα τακτικά κονδύλια της περιόδου 2014-2020 μόνο τα 230 έχουν αξιοποιηθεί με την Ελλάδα να κινδυνεύει να τα χάσει εάν δεν τα απορροφήσει μέχρι το τέλος του 2020.