Οι αυξήσεις δημοτικών τελών, ύδρευσης και άρδευσης να μείνουν στα χαρτιά

Μεγάλες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, αλλά και σε κάθε πεδίο οικονομικής αρμοδιότητας του Δήμου και σκληρή τιμολογιακή πολιτική της Δ.Ε.Υ.Α. ψήφισε με οριακή πλειοψηφία η συμπαράταξη Καλογερόπουλου– Ψυχράμη- Τριανταφυλλόπουλου στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 30/10.

H συμπόρευση των παρατάξεων “Αιγιάλεια Τώρα” – “Ποιοτική Αιγιάλεια” – “Αιγιαλέων Πόλις” κατάφερε -με ελάχιστες αποστρατεύσεις από την κομματική πειθαρχία- να επιβάλει νέα αντιλαϊκά μέτρα που περιλαμβάνουν:

Αυξήσεις στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού από 5% έως 20%.
Αυξήσεις στα τέλη χρήσεως πεζοδρομίων, πλατειών και λοιπών κοινοχρήστων χώρων έως 10%.
Αυξήσεις στο δικαίωμα χρήσης υπηρεσίας νεκροταφείων από 5% έως 20%.
Αύξηση στη χρήση βυτιοφόρου οχήματος από 5% έως 12%.
Νέα τιμολογιακή πολιτική της Δ.Ε.Υ.Α. με αυξήσεις που στην ύδρευση κυμαίνονται από 5% έως 38% και στην άρδευση, η οποία πρόσφατα ενσωματώθηκε στην Δ.Ε.Υ.Α, αυξήσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 350%!
Εν δυνάμει αύξηση έως 20% του φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων.
Τέλος 0,5% έως 5% επί των ακαθάριστων εσόδων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Ζητήθηκε επίσης η έγκριση από την Περιφέρεια για την επιβολή τέλους για τους πάγκους των λαϊκών αγορών.
Διατήρηση του συντελεστή τέλους ακίνητης περιουσίας.

Η νέα δημοτική αρχή σε λιγότερο από δύο μήνες μετά την επίσημη ανάληψη καθηκόντων δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο στους δημότες/-ισσες. Αφού ζήτησε συναίνεση άνευ όρων και σχεδίου από τις πολιτικές δυνάμεις, αφού εξοστράκισε με παράτυπες και αντιδημοκρατικές διαδικασίες από όλα τα όργανα νομικών προσώπων και σημαντικών επιτροπών του Δήμου εκείνες τις δυνάμεις που δεν συστρατεύτηκαν μαζί της, επιχειρεί να θέσει σε εφαρμογή το καταστρεπτικό της σχέδιο για την Αιγιάλεια που περιλαμβάνει λιτότητα στις δημοτικές παροχές, κωλυσιεργία στα δημοτικά έργα και υπηρεσίες, προχειρότητα στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων και ριζικές αυξήσεις στα δημοτικά τέλη και το νερό.

Προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να καλύψει την κοστοβόρα μεταφορά των απορριμάτων στη Κοζάνη, τις άστοχες εκτιμήσεις για την καταβολή έκτακτης κρατικής επιχορήγησης, αλλά και τα στενά οικονομικά όρια που επιβάλουν τα μνημόνια, ο Καλλικράτης και οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Ενώ τα δημοτικά τέλη πρέπει να είναι ανταποδοτικά, με τις χθεσινές τροποποιήσεις ο δημότης/-ισσα καλείται να πληρώσει χωρίς να έχει δει ουσιαστικές αλλαγές στην καθημερινότητά του. Οι υπηρεσίες του Δήμου χαρακτηρίζονται από αγκυλώσεις, τα διαθέσιμα μέσα είναι ελάχιστα και τις περισσότερες φορές ασυντήρητα, η κρατική χρηματοδότηση συνεχώς μειώνεται και οι λιγοστοί δημοτικοί υπάλληλοι αφήνονται στην τύχη τους. Το πραγματικό αίτημα των δημοτών για ανακύκλωση των απορριμάτων και διαλογή στην πηγή σε πέντε βασικά ρεύματα μέσα από ένα ολοκληρωμένο δημόσιο δίκτυο διαχείρισης και αποκομιδής είναι όνειρο θερινής νυκτός, αφού η όποια αποκομιδή πραγματοποιείται, γίνεται στα πλαίσια των σύμμεικτων ανακυκλώσιμων με “ραντεβού”, αποκαλύπτοντας προχειρότητες και έλλειψη οράματος. Οι μεγάλες δαπάνες της ολιγόμηνης μεταφοράς των απορριμάτων χιλιόμετρα μακριά δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά το μεταθέτουν στο μέλλον όπου πρόκειται να το αντιμετωπίσουμε διογκωμένο.

Αντισταθήκαμε με κάθε τρόπο στην ψήφιση αυτών των βαθιά αντιλαϊκών μέτρων και καταδείξαμε τις συνέπειες που θα φέρουν στην τοπική οικονομία, στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες και συνολικά τον τοπικό πληθυσμό. Θεωρούμε ότι οι παρατάξεις που επικύρωσαν τις παραπάνω αλλαγές βρίσκονται σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτά που υποσχέθηκαν στην προεκλογική περίοδο. Εξαγγελίες και δεσμεύσεις που μένουν για να μας θυμίσουν, ότι στα χρόνια της κρίσης, όσοι ανέλαβαν να διαχειριστούν την κατάσταση χωρίς να προβούν σε αναγκαίες ρήξεις και τομές είναι καταδικασμένοι να αθετούν κάθε γράμμα των υποσχέσεών τους.

Δεν μένουμε όμως μόνο στην καταδίκη και καταψήφιση των νέων μέτρων. Θα διοχετεύσουμε τις δυνάμεις μας το επόμενο διάστημα προκειμένου να μάθει ο κάθε δημότης/ισσα τις αλλαγές που προωθούνται και να ενωθούμε μαζί του μέσα σε ένα ενιαίο δημοτικό μέτωπο αντίστασης, διεκδικητικότητας και δημιουργίας ώστε να ανατραπεί αυτή η πολιτική λιτότητας και αυξήσεων.

Συνέλευση μελών και φίλων της Μαχητικής ΠΡΟοδευτικής Συνεργασίας Της Αιγιάλειας