Πέτσας για μπάρμπεκιου: Άστοχο ό,τι ρίχνει λάδι στη φωτιά

«Άστοχο ό,τι ρίχνει λάδι στη φωτιά» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δηλώσεις που αφορούν το ζήτημα για το μπάρμπεκιου που διοργανώνεται έξω από το ΚΥΤ Διαβατών.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Πέτσας διευκρίνισε ότι η αναφορά του «αφορά και τις δύο πλευρές» και έκανε έκκληση να αντιμετωπιστεί «με νηφαλιότητα το πρόβλημα». Όσον αφορά την ίδια την εκδήλωση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε πως «οποιοσδήποτε Έλληνας μπορεί να κάνει αυτό που θέλει στα πλαίσια του Συντάγματος και της νομιμότητας».

Εξηγώντας το σχέδιο της κυβέρνησης για μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα προκειμένου να επιτευχθεί η αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι μεταφέρονται άνθρωποι και κυρίως οικογένειες με παιδιά. Τόνισε, επίσης, ότι στόχος του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι η μετακίνηση 4000 ανθρώπων μέχρι το τέλος του μήνα, σε περιοχές που ο προσφυγικός – μεταναστευτικός πληθυσμός δεν θα υπερβαίνει το 1% των κατοίκων. «Λαμβάνεται υπόψη ότι κάποιες περιοχές, όπως η Μακεδονία και η Ήπειρος είναι ήδη επιβαρυμένες», διευκρίνισε ο κ. Πέτσας.

Παράλληλα, κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι καθυστερούσε την εξέταση των αιτήσεων ασύλου με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα δεκάδες χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου, που είχαν ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα μας. «Θέλουμε λίγους μήνες για να αρχίσει να αποδίδει η επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και οι επιστροφές», είπε αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα.

Εθνικής σημασίας το προσφυγικό, λέει ο Πέτσας
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε το μεταναστευτικό – προσφυγικό «πρόβλημα εθνικής σημασίας» και εκτίμησε ότι η πληροφόρηση των τοπικών κοινωνιών που δέχονται τους μετανάστες έχει αρχίσει να γίνεται σε καλύτερο επίπεδο. Αναφορικά με τις αντιδράσεις που προβάλλονται από ορισμένες τοπικές κοινωνίες, ο κ. Πέτσας υποστήριξε ότι αυτές αφορούν τις ελλείψεις υποδομών. «Κάνουμε τα πάντα ώστε οι ελλείψεις σε υποδομές να αντιμετωπιστούν. Δηλαδή σχολείο, νοσοκομείο και προσωπικό», διαβεβαίωσε, κάνοντας λόγο και για υποκινούμενες αντιδράσεις ενώ υπογράμμισε ότι δεν είναι αποδεκτό από την κυβέρνηση να σηκώνουν τα νησιά όλο το βάρος.

Η ενσωμάτωση είναι μαραθώνιος
«Η Ελλάδα έχει δεχτεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από την Αλβανία, την Πολωνία και αυτοί οι άνθρωποι έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνία», σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας αναφορικά με το ζήτημα της ενσωμάτωσης των πληθυσμών, προσθέτοντας ότι δεν είναι ζήτημα μιας ημέρας. «Είναι μαραθώνιος το πώς αυτοί οι άνθρωποι να ενσωματωθούν στην κοινωνία μας» και τόνισε ότι «το ζήτημα είναι να σταματήσουν οι ροές».