Δυσφορία του Ερντογάν για Ουάσιγκτον

Ανικανοποίητος από τις εξελίξεις στη βόρεια Συρία, μετά την πρόσφατη εισβολή του τουρκικού στρατού, εμφανίσθηκε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι, παρά τις συμφωνίες του με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG εξακολουθούν να βρίσκονται εντός της λεγόμενης «ασφαλούς ζώνης», κατά μήκος των τουρκικών συνόρων.

Στη διάρκεια ομιλίας του κατά την εβδομαδιαία συνάντησή του με την κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι δυνάμεις της YPG εξακολουθούν να βρίσκονται στο Τελ Ριφάατ, το Μάνμπιτζ και το ανατολικό τμήμα της πόλης Ρας αλ Αϊν, όπου ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε χθες από την ενεργοποίηση αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού. Τα πυρά του Ερντογάν στράφηκαν κυρίως εναντίον των Αμερικανών και των ισχυρότερων Ευρωπαίων συμμάχων τους. Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι, σε πείσμα των συμφωνηθέντων με τον Τραμπ, Αμερικανοί στρατιώτες συνεχίζουν να περιπολούν μαζί με μαχητές του YPG στην περιοχή, ενώ επανέφερε το αίτημά του για την έκδοση του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ στην Τουρκία. «Ο επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης, Φετουλάχ Γκιουλέν, είναι τόσο σημαντικός για την Τουρκία όσο ήταν ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους, αλ Μπαγκντάντι, για τις ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με ανοιχτή όλη την γκάμα των διαφορών στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, η προγραμματισμένη για τις 13 Νοεμβρίου συνάντηση του Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο είναι αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθεί. Χθες, ο Τούρκος πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ματαίωσης της επίσκεψής του, δηλώνοντας ότι θα λάβει τις τελικές αποφάσεις του έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του. Παράλληλα, ο Τούρκος πρεσβευτής στη Μόσχα, Μεχμέτ Σαμσάρ, δήλωσε ότι είναι πιθανό ο Ερντογάν να επισκεφθεί τη Ρωσία για τα εγκαίνια του αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου Turkish Stream, γύρω στις αρχές Δεκεμβρίου. Χθες, ξεκίνησε στα περίχωρα της κουρδικής πόλης Κομπάνι, στη βόρεια Συρία, η δεύτερη κοινή περιπολία τουρκικών και ρωσικών στρατευμάτων, στο πλαίσιο της συμφωνίας Πούτιν – Ερντογάν για κατάπαυση του πυρός. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Metropoll, η δημοτικότητα του Ερντογάν αυξήθηκε κατά τέσσερις μονάδες από την έναρξη των επιχειρήσεων εναντίον των Κούρδων, φθάνοντας σήμερα το 48%. Την ίδια περίοδο, το ποσοστό όσων αποδοκιμάζουν τον Τούρκο πρόεδρο συρρικνώθηκε σε 34%, έχοντας μειωθεί κατά εννέα μονάδες.