Αυγενάκης: «Ξεπερασμένο μάνατζμεντ στην ΕΟΚ, δεν μπορεί να φτάσει χαμηλότερα το μπάσκετ»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «All Star Basket» ο Λευτέρης Αυγενάκης, αναφερόμενος στην πορεία της Εθνικής μας ομάδας μπάσκετ στο Παγκόσμιο Κύπελλο αλλά και στην κατάσταση που επικρατεί στην Basket League, έκανε λόγο για «ξεπερασμένο μάνατζμεντ» από την πλευρά της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει για το Προολυμπιακό τουρνουά, τον νέο αθλητικό νόμο και το ζήτημα του Ολυμπιακού.

«Γνωρίστηκα και μίλησα με τα παιδιά της Εθνικής. Είναι το δεύτερο καλύτερο έμψυχο δυναμικό που είχε η Εθνική από το 2004 μέχρι τώρα. Είναι η πρώτη φορά μετά το 2004 που έχουμε παίκτες τέτοιας ποιότητας και πραγματικά περιμέναμε περισσότερα στο Παγκόσμιο της Κίνας. Και αυτά δεν ήρθαν, όχι γιατί δεν είχαν οι παίκτες την δυνατότητα. Ίσα – ίσα.

Υπήρξαν άλλου είδους προβλήματα. Και βέβαια την διαπίστωση αυτή την ομολογεί όλη η πορεία της Α1 κατηγορίας. Όλα αυτά που έχουν συμβεί στα γήπεδα και η πορεία που έχει ακολουθηθεί. Αναρωτιέται κανείς, μπορούμε να φτάσουμε χαμηλότερα; Όλα είναι αποτέλεσμα ενός ξεπερασμένου μάνατζμεντ, μίας αθλητικά σύγχρονης και δυναμικής Ομοσπονδίας όπως είναι αυτή του μπάσκετ.

Νομίζω ότι για την Ελλάδα, μία κατά βάση μπασκετική χώρα, δεν της πρέπει αυτή η πορεία και το επίπεδο. Το ελληνικό μπάσκετ ήταν και μπορεί να ξαναγίνει κυρίαρχο σε διεθνές επίπεδο. Εμείς αυτό θέλουμε», αναφέρει ο υφυπουργός.

Για το νέο αθλητικό νόμο και την διάταξη που αφορά τις Ομοσπονδίες, τόνισε: «Δίνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλα τα σωματεία και τις Ομοσπονδίες να μην αλλάξουν τα καταστατικά τους, οι εκλογές θα γίνουν χωρίς απλή αναλογική και ποσοστώσεις.

Ακόμα μία διάταξη που προβλέπεται στην πρώτη νομοθετική μας παρέμβαση και για την οποία έχει γίνει πολύς λόγος, είναι οι θητείες των προέδρων των Διοικητικών Συμβουλίων και των μελών με εκτελεστική εξουσία των Ομοσπονδιών.

Ακολουθώντας το μοντέλο που έχει ζητήσει από τις Ελληνικές Ολυμπιακές Επιτροπές η ΔΟΕ, βάζουμε ηλικιακό όριο και ανώτατο όριο θητειών για τον πρόεδρο και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλιών με εκτελεστικό ρόλο».

Αναφερόμενος στο θέμα του Προολυμπιακού τουρνουά, επισήμανε: «Θέλουμε κάθε μας κίνηση να έχει τα περισσότερα δυνατά οφέλη για τους Έλληνες πολίτες.

Επίσης, να συγκρίνουμε τις δαπάνες με άλλες εξίσου σημαντικές διοργανώσεις. Δεν διαχειριζόμαστε τα χρήματα, τα λίγα που έχουμε στη διάθεσή μας, με προχειρότητα και ανευθυνότητα, όπως πιθανόν να είχε συμβεί σε άλλες περιόδους».

Τέλος για στο θέμα του Ολυμπιακού και την απόφασή του να μην συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Α1 μπάσκετ, είπε: «Εάν έκανα παραπάνω πράγματα από αυτά που έχω μονάχα πει, τότε θα ήταν ωμή παρέμβαση στον τρόπο λειτουργίας μίας αθλητικής Ομοσπονδίας.

Δεν έχω καμία τέτοια πρόθεση. Ο Ολυμπιακός αγωνίζεται πλέον στην Α2 και το πρωτάθλημα έχει ξεκινήσει. Εμείς το παρακολουθούμε και όπου μπορούμε να βοηθήσουμε, βοηθάμε στους τομείς της αρμοδιότητάς μας.

Σεβόμαστε όμως πάντα το αθλητικό αυτοδιοίκητο που πρέπει να υπάρχει και καλώς υπάρχει. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να παρέμβουμε, ούτε για αστείο τέτοια συμπεριφορά ή σκέψη», κατέληξε.