ΠΑΤΡΑ: Η επίσκεψη του τ. υπουργού Ανδ. Ξανθού σε νοσοκομεία και μονάδες υγείας – Τι είπε για τα τοπικά προβλήματα

Με διάθεση έντονης κριτικής για τα κυβερνητικά πεπραγμένα στη δημόσια περίθαλψη, στο διάστημα των τεσσάρων μηνών που έχει μεσολαβήσει από την αλλαγή της διακυβέρνησης της χώρας αλλά και αυτοκριτικής, επισκέφτηκε χθες την Πάτρα ο πρώην υπουργός Υγείας και νυν τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.
Ο χειμαρρώδης κριτικός του λόγος σε σχέση με το έργο του νέου υπουργού Υγείας και ο απολογισμός των πεπραγμένων του που κυριάρχησαν στην εισαγωγή της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, μοιραία γέννησαν το πρώτο μας ερώτημα που αφορούσε την επαναλειτουργία της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής του ΠΓΝΠ.

Στο ερώτημα γιατί η υπόσχεση αυτή δεν υλοποιήθηκε, απάντησε:
«Είχαμε μία κλινική η οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό δεν έπαιζε το ρόλο της ως καρδιοχειρουργική κλινική, αλλά αντιμετώπιζε, κυρίως, περιστατικά θωρακοχειρουργικής φύσης και αυτή η οριακή λειτουργία επιδεινώθηκε πάρα πολύ μετά την αποχώρηση του διευθυντή. Εγινε μία πολύ σημαντική προσπάθεια αυτά τα χρόνια να ενισχυθεί με εξειδικευμένους και έμπειρους γιατρούς. Δώσαμε θέση στο πανεπιστήμιο, η οποία καλύφθηκε και θα έλθει να αναλάβει διευθυντής ένας αναπληρωτής καθηγητής. Προκηρύξαμε θέση μόνιμου γιατρού του ΕΣΥ η οποία καλύφθηκε με διευθυντή του ΕΣΥ. Εχει σταλεί για εκπαίδευση προσωπικό και γίνεται προσπάθεια ανάπτυξης των κλινών»
Πρόσθεσε:
«Δεν μπορούμε εύκολα και γρήγορα να αναπτύξουμε αυτές τις κλινικές παντού διότι λείπει το πολύ εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Αποδέχομαι την κριτική περί καθυστερήσεων. Δυστυχώς σε αυτή τη χώρα τα σημαντικά και κρίσιμα βήματα γίνονται με μεγάλη καθυστέρηση».

Επίσης απαντώντας σε ερώτημα  για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με δεδομένο ότι ο πρώτος του σταθμός στην Πάτρα ήταν το Κέντρο Υγείας Ανω πόλης, ανέφερε: «Το 2014 η Πρωτοβάθμια Φροντίδα υγείας είχε αποδομηθεί με την αποχώρηση περίπου 3.000 γιατρών. Ενισχύσαμε τα πρώην πολυιατρεία του ΙΚΑ και πριν ένα χρόνο βγάλαμε μία προκήρυξη με 460 μόνιμες θέσεις ειδικευμένων γιατρών για τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας. Ενισχύσαμε άμεσα με επικουρικό προσωπικό ειδικοτήτων. Για παράδειγμα στην Ανω πόλη δεν υπήρχε οφθαλμίατρος και σήμερα υπάρχει. Ιδρύθηκαν και λειτουργούν σήμερα 127 ΤΟΜΥ, 9 στην Πάτρα τις οποίες οι πολίτες έχουν αξιολογήσει θετικά καθώς παρέχουν πρόβληψη και ενημέρωση. Τα Κέντρα Υγείας έχουν ελλείψεις και προβλήματα. Δεν μπορούμε να έιμαστε ικανοποιημένοι. Πετύχαμε το 50% της ανάπτυξης».
ΜΕΘ
Σε σχέση με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπου επίσης στο ΠΓΝΠ δεν λειτούργησαν οι έξι επιπλέον κλίνες που είχε υποσχεθεί το περασμένο Φθινόπωρο, ανέφερε ότι έγιναν προσπάθειες. «Εγιναν προσπάθειες και από τις 200 κλειστές κλίνες που ήταν πανελλαδικά τώρα έχουμε λιγότερες από 100». Στο σημείο αυτό παρενέβη ο πρώην υποδιοικητής της 6ης ΥΠε Δημήτρης Κωστακιώτης ο οποίος ανέφερε ότι οι επιπλέον 6 κλίνες του ΠΓΝΠ ήταν αυτές της καρδιοθωρακοχειρουργικής όπου όμως «εκτός από το χώρο δεν υπήρχε τίποτε άλλο. Από πέρυσι δόθηκαν από το υπουργείο 300.000 και σχεδόν ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια του εξοπλισμού». Ο κ. Κωστακιώτης αναγνώρισε ότι οι ανάγκες της περιοχής είναι πολλές περισσότερες αλλά ο χωροταξιακός σχεδιασμός του ΠΓΝΠ και του «Αγίου Ανδρέα» δεν επιτρέπει την ανάπτυξη περισσοτέρων κλινών.
Της