(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Ευρεία σύσκεψη φορέων για το ΚΕΘΕΑ – Απεξάρτηση, όχι με υποκατάστατα

Μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην Αγορά Αργύρη, ευρεία σύσκεψη φορέων, με θέμα το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και τον συντονισμό των δράσεων, ενάντια στην κατάργησή του αυτοδιοίκητου και στο «πέρασμά» του στους ιδιώτες.

Ανοίγοντας την συζήτηση ο Δήμαρχος, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, αναφέροντας τα εξής: «Πρέπει να γίνει ένας αγώνας που θα διασφαλίσει την χρηματοδότηση του ΚΕΘΕΑ, την διατήρηση των εργαζομένων στις θέσεις τους, αλλά και η πρόσληψη κι άλλων, για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και ο προσανατολισμός του να παραμείνει στην ίδια κατεύθυνση, η απεξάρτηση να γίνεται όχι με υποκατάστατα, αλλά με στεγνά προγράμματα. Να μην ξεχνάμε, ότι γύρω από τις εξαρτήσεις, κινείται ένας τεράστιος οικονομικός κύκλος. Για να κρατήσουμε τα παιδιά μας όρθια επιβάλλεται να αγωνιζόμαστε».

Η Αντιδήμαρχος Υγείας, Πρόνοιας, Βίβιαν Σαμούρη, ανέφερε τα εξής μεταξύ άλλων:
«Όπως ήδη γνωρίζετε, ο αρμόδιος υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, αγνόησε επιδεικτικά τις μαζικές αντιδράσεις από το ίδιο το ΚΕΘΕΑ, των συμμετεχόντων στα προγράμματά του, των οικογενειών τους, φορέων, κομμάτων, πολιτών, καθώς και του δημοτικού συμβουλίου της Πάτρας, και προχώρησε, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δηλαδή άνευ συζήτησης του θέματος στη Βουλή, στην κατάργηση του αυτοδιοίκητου του οργανισμού, ανακοινώνοντας την περασμένη Παρασκευή, τη σύνθεση του νέου διορισμένου και έμμισθου Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, χωρίς αυτό να σημαίνει όι θα δικαιωθεί κιόλας. Αυτή η δυσχερής εξέλιξη, είναι προφανές πως αλλάζει άρδην το χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ, μετά από σχεδόν 4 δεκαετίες εύρυθμης και αποτελεσματικής, σε πολλαπλά επίπεδα, λειτουργίας του, προβληματίζοντας εύλογα, αναφορικά με τις βαθύτερες προθέσεις της Κυβέρνησης και, κατ’ επέκταση, το μέλλον της συγκεκριμένης, σημαντικής δομής. Σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις μας, είναι ευρέως γνωστό πως, από τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, με τη συμμετοχή φορέων και συλλόγων της πόλης μας, η Πάτρα έχει ως κύρια αιτήματα τη δημιουργία κλειστού θεραπευτικού προγράμματος του ΚΕΘΕΑ και δυο συμβουλευτικών σταθμών για τις λοιπές εξαρτήσεις. Μάλιστα, τα προαναφερθέντα αιτήματα, έχουν τη μορφή του κατεπείγοντος, καθότι είναι αδιανόητο η τρίτη πληθυσμιακά πόλη της χώρας, να στερείται δομών για την κύρια φάση θεραπείας χρηστών ναρκωτικών ουσιών, δεδομένου ότι οι δυο υφιστάμενες θεραπευτικές κοινότητες της Πάτρας, το ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ και η Γέφυρα του ΟΚΑΝΑ, έχουν παύσει το τελευταίο διάστημα τη δράση τους, σ’ αυτόν τον τομέα. Αυτό το έλλειμμα, έχει ως αποτέλεσμα, οι συμπολίτες μας να παραπέμπονται σε θεραπευτικές κοινότητες άλλων πόλεων, για να ολοκληρώσουν τη θεραπεία τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται… Ως εκ τούτου, έλλειμμα συνιστά και το γεγονός της μη ύπαρξης υπηρεσιών, για υποστήριξη και θεραπεία από τις νόμιμες εξαρτήσεις, όπως το αλκοόλ, τα τυχερά παιχνίδια και το διαδίκτυο. Να σας υπενθυμίσω πως, τον περασμένο Μάρτιο, τα εν λόγω αιτήματα κατατέθηκαν από το δήμαρχο, Kώστα Πελετίδη, και αντιπροσωπεία 43 φορέων της αχαϊκής πρωτεύουσας, στον τότε Υπουργό Υγείας, κ. Ξανθό, υπό την επισήμανση ότι ο Δήμος διατίθεται να ενισχύσει την προσπάθεια αυτή, με την παραχώρηση κατάλληλου χώρου. Όλα τούτα φυσικά, οφείλουμε πλέον να τα μεταφέρουμε, με ποικίλους τρόπους, στη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Κλείνοντας, αποτελεί μονόδρομο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, με στόχο να ανατρέψουμε την υφιστάμενη κατάσταση, που απαξιώνει την ανθρώπινη ύπαρξη, που προκαλεί οικογενειακά και, κατά προέκταση, κοινωνικά αδιέξοδα».

Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ), Θόδωρος Τουλγαρίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Κάθε κίνηση που γίνεται πραξικοπηματικά, κάτι υποκρύπτει. Στην προκειμένη περίπτωση, έχουν πρόθεση να χτυπήσουν τον προσανατολισμό που έχει το ΚΕΘΕΑ, θέλουν να χτυπήσουν την λειτουργία του, τη συμμετοχή των εμπλεκομένων και τις γενικές συνελεύσεις. Θέλουν να χτυπήσουν τις ζωντανές διαδικασίες που έχει μέχρι τώρα. Τον Μάρτη του 2019, η προηγούμενη κυβέρνηση, το έκανε αυτό πιο συγκεκριμένο, χτυπώντας την εθελοντική προσφορά του ΚΕΘΕΑ ακόμα περισσότερο, με υποχρηματοδότηση και μείωση προσωπικού. Θέλουν να χτυπήσουν τον τριπλό ρόλο του ΚΕΘΕΑ: πρόληψη, θεραπεία με στεγνά προγράμματα και κοινωνική επανένταξη».

Κλείνοντας την σύσκεψη ο Δήμαρχος Πατρέων, τόνισε:
«Στόχος μας είναι να συντονίσουμε τη δράση μας για να μην περάσει η κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ, να μην προχωρήσει η αλλαγή του χαρακτήρα του, να υλοποιηθεί η πρόταση της πόλης, για δημιουργία Κλειστού Θεραπευτικού Προγράμματος και δύο Συμβουλευτικών Σταθμών, για τις άλλες εξαρτήσεις. Και τα τρία που ζητάμε είναι αλληλένδετα, το ένα κουμπώνει στο άλλο. Είναι ζωτικής σημασίας για την πόλη μας και τα παιδιά μας. Μιλάμε για τα ναρκωτικά, που καταστρέφουν τα παιδιά μας. Ζητάμε να μην αλλοιωθεί το θεραπευτικό μοντέλο του ΚΕΘΕΑ, με αρνητικό αντίκτυπο στο έργο της απεξάρτησης και της επανένταξης στην κοινωνία.
Πρέπει να οργανώσουμε τη δράση μας. Δεν είναι θέμα απλά του ΚΕΘΕΑ. Είναι η πάλη για την εξάρτηση, η πάλη για την πρόληψη, η πάλη να αλλάξουμε την κοινωνία μας σε μια άλλη κατεύθυνση. Όταν έρχονται να βάλουν χέρι στα ελάχιστα κοινωνικά που προσφέρει το κράτος, πρέπει να αντιδράσουμε. Η γνώμη μου είναι ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί αταλάντευτα. Είμαι στη διάθεσή σας για τη λήψη πρωτοβουλιών, έτσι ώστε όλοι μαζί ν’ αγωνιστούμε για ένα θετικό αποτέλεσμα».

Στην σύσκεψη πήραν μέρος οι εξής φορείς και σύλλογοι: ΕΣΥΝ ( Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών), Κίνηση ΠΡΟΤΑΣΗ, Σύλλογος Οικογένειας ΚΕΘΕΑ – Οξυγόνο, Σύλλογος Οκογενειών ΚΕΘΕΑ, ΚΕΘΕΑ -Οξυγόνο, ΕΣΚΟΠΑ (Σύλλογος κατά του Αλκοόλ), Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών, Κέντρο Πρόληψης «Καλλίπολις», Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Πατρέων, ΜΕΨΥ (Μονάδα Εντατικής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης), Δικηγορικός Σύλλογος, Οδοντιατρικός Σύλλογος, Ομοσπονδία Δυτικής Ελλάδος, Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών & Περιχώρων, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καστελλοκάμπου.