Το ΠΑΣΟΚ καταθέτει την κομματική του ταυτότητα στο ΚΙΝΑΛ

Πλήρης ενσωμάτωση του ΠΑΣΟΚ στο Κίνημα Αλλαγής, «επικράτηση» της Φώφης Γεννηματά στο εσωκομματικό πεδίο, αλλά και εκ νέου ανάδειξη των διαφωνιών στο εσωτερικό της παράταξης (αυτή τη φορά μάλιστα σε ελαφρώς πιο διευρυμένο επίπεδο). Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της έντονης εβδομάδας που πέρασε στο ΚΙΝΑΛ, με άξονα το επερχόμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Η κίνηση της ηγεσίας να δρομολογήσει το συνέδριο με ταχείες διαδικασίες, αλλά κυρίως το πλαίσιο που επελέγη, συνιστά σημαντικό βήμα για τη στρατηγική που χαράσσει η κ. Γεννηματά: το να απορροφήσει δηλαδή το ΠΑΣΟΚ ο ενιαίος φορέας, με κοινό σώμα συνέδρων, κοινά όργανα και αυτόματο ορισμό στην «πράσινη» ηγεσία του προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

Από τη Χαρ. Τρικούπη κάνουν λόγο για «μονόδρομο», μιας και όπως έχει διαμηνυθεί, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το Κίνημα Αλλαγής, προτάσσοντας και οικονομικούς λόγους.

Αντίθετα, οι επικριτές της ηγεσίας (κυρίως οι Νίκος Ανδρουλάκης και Παύλος Γερουλάνος) μιλούν για «μεγάλο λάθος» και «ενταφιασμό» ενός ιστορικού κόμματος που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του ενιαίου φορέα και μάλιστα σε λανθασμένη χρονική περίοδο, καθώς συμπίπτει με τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ. Δίνεται δηλαδή, όπως εκτιμούν, χώρος στον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να αυξήσει την επιρροή του στην παραδοσιακή «πράσινη» βάση.

Σε κάθε περίπτωση, ο κύβος για το συνέδριο ερρίφθη και η διαμορφούμενη εικόνα, σε εσωκομματικό επίπεδο, θα μπορούσε να συνοψιστεί στα εξής:

Πρώτον, η πλευρά Γεννηματά πέρασε έναν σημαντικό «σκόπελο», δημιουργώντας έδαφος εδραίωσης της κυριαρχίας της, με ορίζοντα διετίας (το 2021 το επόμενο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ). Εδαφος το οποίο μοιάζει καθαρό, με μοναδικούς –ορατούς– «αστερίσκους» τα ζητήματα του εκλογικού νόμου και του Προέδρου της Δημοκρατίας, στα οποία η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ καλείται να λάβει αποφάσεις που μπορεί να δοκιμάσουν τη συνοχή της παράταξης.

Δεύτερον, η επικράτηση της ηγεσίας στο μπρα ντε φερ του συνεδρίου, δεν επήλθε χωρίς… αμυχές. Για πρώτη φορά μετά τις εκλογές, η κριτική κατά της κ. Γεννηματά εκφράστηκε και από μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Γεγονός που δεν άλλαξε το αποτέλεσμα, αλλά δεν παύει να είναι αξιοσημείωτο.

Πηγή: kathimerini.gr