(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Συγκέντρωση ομάδας στόχου στο Επιμελητήριο Αχαΐας

Την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2019 το επιμελητήριο Αχαΐας διοργάνωσε ομάδα εστίασης – focus group στα πλαίσια του έργου Network of Theatres for the valorization of Cultural and Natural Heritage to develop a Sustainable Tourism με to ακρωνύμιο NeTT, του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG Ελλάδα Ιταλία 2014-2020.

Σκοπός του έργου είναι να αποκαλύψει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα Θεατρικά Ιδρύματα στην αξιοποίηση της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς και στην βιωσιμότητα του Τουρισμού. Η επίτευξη του στόχου πρόκειται να γίνει με την τοποθέτηση του θεσμού των θεάτρων στο κέντρο ενός οικοσυστήματος που θα συνδέει: τους φορείς Διαχείρισης της Πολιτιστικής και της Φυσικής Κληρονομιάς (ΔΠΦΚ), την Πολιτιστική και Δημιουργική Βιομηχανία (ΠΔΒ), τους τουριστικούς πράκτορες καθώς και τις ΜμΕ επιχειρήσεις παραγωγής τοπικών προϊόντων χειροτεχνίας και αγροδιατροφής. Τα θέατρα δύνανται να ενώσουν τους κύριους φορείς του τοπικού οικονομικού ιστού διαδραματίζοντας κεντρικό ρόλο, καθώς αναμένεται να συντονίσουν συγκλίνοντα ενδιαφέροντα και στόχους, όπως: η εξασφάλιση ποιοτικών καλλιτεχνικών δρώμενων, η υποστήριξη της προβολής των τοπικών προϊόντων και της τοπικής οικονομίας, βελτιώνοντας την ελκυστικότητα της περιοχής σε μια προοπτική βιώσιμου τουρισμού και, τέλος, ενισχύοντας την αξιοποίηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.

Στην συνάντηση πήραν μέρος φορείς της Πολιτιστικής Βιομηχανίας της Πάτρας με σκοπό αφενός να ενημερωθούν για το έργο NeTT, αφετέρου να διατυπώσουν τις απόψεις τους σχετικά με την εύρεση και αποτύπωση καλών πρακτικών για τη δημιουργία τουριστικών πακέτων σε συνδυασμό κατά βάση των προσφερόμενων θεατρικών παραστάσεων με άλλους κλάδους της οικονομίας. Από τον τομέα του θεάτρου εκπροσωπήθηκαν οι θεατρικές σκηνές: «ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΩΝ» «ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΕΙΟ», «Λιθογραφείον», «ACT», «ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ» «ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΕΧΝΗΣ», από τον τομέα της εκπαίδευσης η «ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ» του Πανεπιστημίου Πατρών, από τον τομέα του πολιτισμού και των γραμμάτων το βιβλιοπωλείο «ΠΟΛΥΕΔΡΟ», από τον χώρο εστίασης ο «ΣΚΕΑΝΑ», από τον χώρο του τουρισμού το «ENALIA GROUP», οι θεατρικές ομάδες «ΤΡΑΜΠΑΛΑ» και «ΘΕΑΣΤΡΟ», καθώς επίσης ηθοποιοί, ενδυματολόγοι, εικαστικοί, σπουδαστές.

Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί το δυναμικό της Πολιτιστικής Βιομηχανίας της περιοχής και ότι η άντληση νέων πόρων είναι εξαιρετικής σημασίας για την βιωσιμότητα της. Η συνάντηση έκλεισε με ενημέρωση για το επόμενο στάδιο του έργου που είναι η διεξαγωγή των κάτωθι εργαστηρίων, ήτοι: 1. εργαστήριο για την εύρεση χρηματοδοτικών κεφαλαίων, 2. εργαστήριο για την κοινή προώθηση δράσεων, 3. εργαστήριο για συνέργειες μεταξύ ομάδων, τα οποία θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο του έτους 2019.
Το έργο ΝeTT είναι ένα από τα 41 έργα που εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση κατά την πρώτη πρόσκληση του προγράμματος Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020. Πρόκειται για ένα διμερές πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και με εθνική συμμετοχή των δύο κρατών μελών (Ιταλία και Ελλάδα). Το πρόγραμμα αποσκοπεί στον καθορισμό μιας στρατηγικής διασυνοριακής ανάπτυξης μεταξύ της Απουλίας και της Ελλάδας για την προώθηση μιας δυναμικής οικονομίας βασισμένης σε έξυπνα, βιώσιμα και χωρίς αποκλεισμούς συστήματα, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών των περιοχών αυτών.