Brexit: Πτώση για το κόμμα του Φάρατζ μετά την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές

Γερά ανακατεύει την προεκλογική τράπουλα στη Βρετανία ο επικεφαλής του κόμματος «Brexit», Νάιτζελ Φάρατζ, με την απόφασή του να μην κατέβει υποψήφιος στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου στηρίζοντας όμως τους 600 υποψηφίους του κόμματός του κάνοντας προεκλογική εκστρατεία στη χώρα.

Η ανακοίνωση Φάρατζ έρχεται ως απάντηση στην απόρριψη του αιτήματός του από τον Μπόρις Τζόνσον να συμμαχήσουν ενόψει των εκλογών.

Στην απόφαση Φάρατζ ήταν άμεση η αντίδραση από την άλλη όχθη του Ατλαντικού με τον Ντόναλντ Τραμπ να καλεί εκ νέου τον Βρετανό πρωθυπουργό και τον ηγέτη του κόμματος Brexit να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να διασφαλίσουν τις προοπτικές για μια ευρεία εμπορική συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Ουάσιγκτον μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ δήλωσε ότι και οι δύο πολιτικοί είναι φίλοι του όμως ο Τζόνσον «είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για αυτήν την εποχή».

Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση της «British Εlects» που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Express δείχνει ότι το κόμμα του Τζόνσον, Συντηρητικοί, διατηρεί σαφές προβάδισμα με 39%. Ακολουθεί το κόμμα των Εργατικών, με 27%, το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών με 16% και το κόμμα του Brexit με μόλις 7%.

Ωστόσο, δημοσκόπηση της ORB για λογαριασμό των Sunday Times δείχνει προβάδισμα των Τόρις μόλος οκτώ μονάδων έναντι των Εργατικών (28%).

Κι ενώ ο Φάρατζ επικεντρώνεται σε μια εκστρατεία ενάντια στη συμφωνία διαζυγίου που πέτυχε ο Τζόνσον με την Ε.Ε., ο Αμερικανός πρόεδρος επισημαίνει ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. πρέπει να γίνει συντεταγμένα ώστε να διευκολυνθεί το εμπόριο μεταξύ Βρετανίας και ΗΠΑ.

«Είμαστε μακράν η πρώτη οικονομία στον κόσμο και αν γίνει το Brexit με έναν συγκεκριμένο τρόπο, θα είναι απαγορευτικό το εμπόριο με το Ηνωμένο Βασίλειο. Κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ κακό για το Ηνωμένο Βασίλειο Β. επειδή μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερες δουλειές απ’ ότι η Ε.Ε.», υποστήριξε.