ΠΑΤΡΑ: Μια σπουδή πάνω στη «Μητέρα του σκύλου» παρουσιάζει η Μαρία Καλλιαμβάκου – Στις 1 και 2 Νοεμβρίου

Δύο ξεχωριστές βραδιές με μια σπουδή πάνω στο σπουδαίο μυθιστόρημα του Παύλου Μάτεσι «Η μητέρα του σκύλου», διασκευασμένου ως μονόλογου, παρουσιάζει, σε δική της διασκευή και σκηνοθεσία, η Μαρία Καλλιαμβάκου το διήμερο Παρασκευή και Σάββατο 1 & 2 Νοεμβρίου 2019, ώρα 9.00 μ.μ, στον νέο χώρο των εκδόσεων – βιβλιοπωλείου «Το Δόντι» (Καραϊσκάκη 147, δίπλα στο θέατρο «Αγορά»).
Στο βιβλίο του Μάτεσι η Ραραού, μια συνταξιούχος ηθοποιός, διηγείται τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια λίγο πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Κατοχή. Η διήγησή της ξεδιπλώνει τις περιπέτειες της ελληνικής επαρχίας στην πιο ταραγμένη περίοδο του 20ού αιώνα και ταυτόχρονα αποτελεί μια διεισδυτική ματιά σε γεγονότα που έμειναν μακριά από την «επίσημη» καταγραφή της ελληνικής ιστορίας. Κι ενώ «η χώρα παραμένει θολή και ακίνητη στο περιθώριο του βιβλίου», όπως έχει γράψει ο Μάτεσις, εμείς παρακολουθούμε την ιστορία δύο γυναικών – καθημερινών ηρωίδων, στις ζωές των οποίων οι συνέπειες του πολέμου και ο κοινωνικός ρατσισμός βρίσκουν ιδανικά θύματα.
H ανάγνωση της Καλλιαμβάκου είναι μια προσπάθεια προσέγγισης του υπέροχου λόγου του Μάτεσι. Είναι ένα μικρό μέρος της διήγησης της Ραραού, αρκετό για να θυμηθούμε πολλές από τις τραγικές ελληνικές ιστορίες που δεν ήρθαν ποτέ στο φως και ικανό για να διαβάσουμε έπειτα ξανά το βιβλίο με μια διαφορετική ματιά που θα μας οδηγήσει σε οικείους δρόμους που δεν περιορίζονται στον εικοστό αιώνα, ούτε καν στο έδαφος της ελληνικής επικράτειας.
Το βραβευμένο μυθιστόρημα του Παύλου Μάτεσι «Η μητέρα του σκύλου» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.