ΑΧΑΪΑ: Η Γιορτή Τσίπουρου στην Παρασκευή Αιγίου – Στις 3 Νοεμβρίου

Τελευταίες μέρες του Οκτώβρη και τα τσιπουράδικα στην Παρασκευή ανοίγουν το ένα μετά το άλλο. Τα καζανέματα είναι η τελική πράξη μιας διαδικασίας που ξεκίνησε την άνοιξη όταν το πρώτο σταφυλάκι πρόβαλε στον νεαρό βλαστό και τελειώνει στον λουλά του καζανιού. Είναι η αξιοποίηση των τελευταίων υπολλειμμάτων του σταφυλιού. Ο αμπελουργός βλέπει στο υγρό που τρέχει από τον λουλά να περιέχονται ο κόπος και η αγωνία, η διαρκής πάλη με τα στοιχεία της φύσης, οι χαρές και οι λύπες της χρονιάς που πέρασε. Κι αυτό θέλει να το μοιραστεί και με άλλους. Κάπως έτσι ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 90 την πρώτη του απόσταξη ο Δ. Παπαχριστοδουλόπουλος και τον ακολούθησαν ο Π. Νικολάου, ο Σ. Καρανικόλας και Ν. Χριστοδουλόπουλος. Και μετά από χρόνια, το 2015, ο Φιλοπροοδευτικός Μορφωτικός σύλλογος Παρασκευής έριξε την ιδέα: Να το γιορτάσουμε όλοι μαζί και να φωνάξουμε κι άλλους. Και φτάσαμε στην Γιορτή του Τσίπουρου, που κάθε χρόνο προσελκύει όλο και περισσότερο κόσμο, που έχει πλέον επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.
Κάθε χρόνο και καλύτερα, κάθε χρόνο και περισσότεροι. Για το ορεινό χωριουδάκι της Αιγιάλειας τούτες οι μέρες είναι κάτι παραπάνω από μία γιορτή. Οι κάτοικοι του, άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο βοηθάνε με κάθε τρόπο για την επιτυχία της γιορτής. Και η γιορτή είναι μια καλή ευκαιρία για να καλλωπιστεί το χωριό. Να καθαριστούν αρκετά χωράφια για να χρησιμοποιηθούν σαν πάρκινγκ, να καθαριστούν τα πρανή του δρόμου για μεγαλύτερη ασφάλεια στην κυκλοφορία, να καθαριστούν οι δρόμοι και τα αυλάκια. Παράλληλα, ευκαιρία μαζί με το τσίπουρο, να προβάλει και τα τοπικά προϊόντα. Ροδοζάχαρη, κρασί, τσάι του βουνού, ρίγανη, πετιμέζι συμπληρώνουν το αγροτικό εισόδημα. Κύριο εισόδημα η σταφίδα! Σ΄αυτή αφιερωμένη η 5η Γιορτή. Σε συνεργασία με την Παναιγιάλειο Ε.Σ. φέτος μαζί με το τσίπουρο θα κεραστούν σταφιδολιχουδιές, γλυκές και αλμυρές. Πρέπει σιγά-σιγά να μπει η σταφίδα στο διαιτολογιο του Έλληνα. Η διατροφική της αξία είναι τεράστια κι αυτό πρέπει πριν από όλους να το πιστέψουν οι παραγωγοί της.
Στην αυλή του σχολείου, λίγα μέτρα μακριά από τον χώρο εκδήλωσης, για τους μικρούς μας φίλους, διαδραστικά παιχνίδια με ανακυκλώσιμα υλικά με την συμμετοχή της ΔΗΚΕΠΑ. Γιατί μετά το δράμα του καλοκαιριού με τα σκουπίδια, η ανακύκλωση πρέπει να γίνει συνήθεια όλων των κατοίκων της Αιγιάλειας.
Κι όπως όλες τις χρονιές, στα τσιπουράδικα οι ιδιοκτήτες τους θα σας πουν πολλά για το τσίπουρο, ενώ στα ΑΛΩΝΙΑ τα χορευτικά συγκροτήματα θα ανοίξουν την Γιορτή στις 11.00 το πρωί και θα ακολουθήσει λαϊκό και δημοτικό γλέντι με άφθονους μεζέδες και φιλικές τιμές, μέχρι αργά το βράδυ.
Η είσοδος-λαχνός θα είναι όπως και πέρυσι 2 ευρώ για τους μεγάλους και δωρεάν για τα παιδιά.