Πύργος Γκρένφελ: «Σοβαρά ανεπαρκές» το σχέδιο της πυροσβεστικής, λέει η επίσημη έκθεση

Στη δημοσιότητα βγήκαν τα ευρήματα της πολυαναμενόμενης επίσημης έρευνας, που πραγματοποιήθηκε για τη φονική πυρκαγιά που ξέσπασε στο Πύργο Γκρένφελ στο δυτικό Λονδίνο, τον Ιούλιο του 2017, κοστίζοντας τη ζωή σε 72 ανθρώπους.

Η έκθεση που κυκλοφόρησε στέκεται, μεταξύ άλλων, στις σοβαρές ελλείψεις που είχε το σχέδιο της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα

– Ο σχεδιασμός και η προετοιμασία της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Λονδίνου για μια τέτοιου μεγέθους φωτιά ήταν «σοβαρά ανεπαρκής»

– Η πολιτική της πυροσβεστικής να κρατά ανθρώπους να περιμένουν μέσα στα διαμερίσματά τους, μέχρι τη διάσωσή τους από τα συνεργεία της πυροσβεστικής, δεν εγκαταλείφθηκε πριν το κτήριο τυλιχτεί στις φλόγες
– Αν το κτήριο είχε εκκενωθεί πιο γρήγορα, λιγότεροι άνθρωποι θα είχαν χάσει τη ζωή τους
– Η αξιωματούχος της πυροσβεστικής Dany Cotton κατηγορείται για «αξιοσημείωτη έλλειψη ευαισθησίας» κατά την κατάθεσή της, όταν σημείωσε πως δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό
– Η φωτιά ξεκίνησε από βραχυκύκλωμα σε ψυγείο διαμερίσματος, στον τέταρτο όροφο του κτηρίου

– Η νέα επένδυση από αλουμίνιο που είχε τοποθετηθεί στο κτήριο ήταν ο βασικός λόγος της ταχείας εξάπλωσης της πυρκαγιάς.

Παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν τα ευρήματα της έρευνας για τον όλεθρο στον Πύργο Γκρένφελ, η επικεφαλής της πυροσβεστικής του Λονδίνου Dany Cotton τοποθετήθηκε το πρωί της Τετάρτης, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα παραιτηθεί από τη θέση της, καθώς «είναι σημαντικό για εμένα να συνεχίσω να προστατεύω τους ανθρώπους του Λονδίνου. Αυτά που είπα κατά τη διεξαγωγή της έρευνας για το ότι δεν θα ήθελα να αλλάξω τίποτα στον σχεδιασμό της πυροσβεστικής βασίστηκαν στις ενέργειες των πυροσβεστών μου εκείνη τη νύχτα. Αυτό που θέλω να καταστήσω σαφές είναι πως, εάν προκάλεσα οποιαδήποτε πρόσθετη βλάβη ή αναστάτωση στους ανθρώπους του Πύργου, είναι κάτι που δεν ήθελα ποτέ να κάνω».