Ουρές επενδυτών για το «Ελ. Βενιζέλος» -Τι θα αποφέρει ο διαγωνισμός

Στο σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων εξελίσσεται η εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών» (ΔΑΑ), δεδομένου πως το συνολικό όφελος για το Δημόσιο μέσω της αξιοποίησης της εταιρείας από το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να υπερβεί τα 2,5 δισ. ευρώ, όταν ολοκληρωθεί η πώληση ποσοστού 30% των μετοχών της ΔΑΑ.

Το τίμημα από την πώληση του 30% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας εκτιμάται πως θα ανέλθει σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Είχε προηγηθεί στις αρχές του έτους η καταβολή 1,131 δισ. ευρώ από τους μετόχους της ΔΑΑ για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου κατά 20 έτη, έως το 2046.

Ο διαγωνισμός για την πώληση του 30% της ΔΑΑ εισήλθε στην τελική του φάση με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από 10 επενδυτικά σχήματα όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ το απόγευμα της Τρίτης. Ποτέ στο παρελθόν από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων το 2011, δεν έχουν ενδιαφερθεί τόσοι πολλοί υποψήφιοι επενδυτές για περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου.

Τα ενδιαφερόμενα σχήματα

Μεταξύ των επενδυτών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι μεγάλοι διεθνείς όμιλοι και ορισμένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια στον κόσμο, τα οποία διαχειρίζονται χαρτοφυλάκια αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε όλα τα σχήματα συμμετέχουν εταιρείες που είτε έχουν εμπειρία στη διαχείριση και λειτουργία αεροδρομίων, είτε κατέχουν ποσοστά σε εταιρείες αεροδρομίων.

Πρόκειται για ομίλους και επενδυτικά κεφάλαια από τη Γαλλία, την Ισπανία, τον Καναδά, την Ολλανδία, ενώ σε μία από τις κοινοπραξίες συμμετέχει θυγατρική εταιρεία του δεύτερου μεγαλύτερου κρατικού fund στον κόσμο, της China Investment Corporation, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 940 δισ. δολαρίων.

Ανάμεσα στους υποψήφιους είναι και η AviAlliance που ελέγχει το 40% της ΔΑΑ και η οποία αποκτήθηκε το 2013 από έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές συνταξιοδοτικών περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως, την καναδική PSP Investments.

Οι επιδόσεις του ΔΑΑ τα τελευταία χρόνια

Το αεροδρόμιο της Αθήνας καταγράφει εντυπωσιακές επιδόσεις τα τελευταία έξι έτη και αναμένεται το 2019 να σημειώσει νέο ρεκόρ κερδοφορίας και κίνησης, με περίπου 26 εκατομμύρια επιβάτες.

Το 2018 το «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατέγραψε την καλύτερη ιστορική του επίδοση από πλευράς επιβατικής κίνησης με 24,14 εκατομμύρια επιβάτες και 217.094 πτήσεις. Όπως όλα δείχνουν το 2019 θα σημειωθεί νέο ιστορικό ρεκόρ, δεδομένου ότι τους πρώτους εννέα μήνες η επιβατική κίνηση έχει σημειώσει άνοδο ύψους 8,8% συγκριτικά με το 2018, φτάνοντας τα 20 εκατομμύρια έναντι 18,75 εκατομμυρίων πέρσι.

Εξίσου εντυπωσιακά είναι και τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΑΑ. Τα συνολικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν το 2018 κατά 41 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με το 2017 και ανήλθαν σε 325,5 εκατομμύρια ευρώ. Τα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 31 εκατομμύρια ευρώ το 2018, σε 171 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 140 εκατομμυρίων ευρώ το 2017.

Όταν ολοκληρωθεί η πώληση του 30% της ΔΑΑ, θα τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, το οποίο για τα δεδομένα της χώρας είναι άκρως εντυπωσιακό. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την κατασκευή νέου terminal, οι μέτοχοι της εταιρείας προγραμματίζουν και ένα φιλόδοξο σχέδιο real estate για την προσέλκυση εμπορικών και ξενοδοχειακών δραστηριοτήτων.

Πηγή: economistas.gr