Συνεχίζεται το σίριαλ του Brexit: Τέταρτη προσπάθεια Τζόνσον για πρόωρες εκλογές

Αποφασισμένος να οδηγήσει τη Βρετανία πάση θυσία στις κάλπες για να αρθεί το αδιέξοδο αναφορικά με το Brexit είναι ο Μπόρις Τζόνσον.

Παρά την τρίτη αποτυχία του χθες στη Βουλή να περάσει η πρότασή του για πρόωρες εκλογές -που χρειαζόταν τη στήριξη των 2/3 των βουλευτών- ο Τζόνσον δεν καταθέτει τα όπλα και σήμερα θα προσπαθήσει για άλλη μια φορά να πείσει τα απρόθυμα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων να ψηφίσουν υπέρ μιας εκλογικής αναμέτρησης στις 12 Δεκεμβρίου καταθέτοντας ένα διαφορετικό νομοσχέδιο, που θα απαιτεί απλή πλειοψηφία.

Η πλειοψηφία των Βρετανών είχε ταχθεί υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016, αλλά η χώρα παραμένει τρία και πλέον χρόνια μετά εγκλωβισμένη στην ΕΕ με δύο πρωθυπουργούς ως τώρα να έχουν συνάψει συμφωνίες με τις Βρυξέλλες, αλλά να αδυνατούν να ξεπεράσουν τα εμπόδια για την επικύρωσή τους στη Βουλή των Κοινοτήτων κι οι εκλογές φαντάζουν πλέον ως η μόνη λύση. «Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί άλλο αυτή η παράλυση. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πρέπει να προχωρήσουμε σε εκλογές», είπε χθες στους βουλευτές ο Τζόνσον.

Νέα προθεσμία για το Brexit

Νωρίτερα οι διπλωμάτες των κρατών-μελών της ΕΕ αποφάσισαν ότι η Βρετανία χρειάζεται πρόσθετο χρόνο για να άρει το αδιέξοδο και συναίνεσαν σε ευέλικτη παράταση του Brexit, που ήταν προγραμματισμένο για την Πέμπτη, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου. Έτσι δίνεται ο χρόνος στους Βρετανούς πολιτικούς να παρουσιάσουν στους ψηφοφόρους ενόψει εκλογών τα αντικρουόμενα σχέδιά τους για το Brexit, με τον Τζόνσον να επιμένει ότι η παρούσα Βουλή δεν μπορεί να δώσει τη λύση και πρέπει να διαλυθεί. Ο Τζόνσον και οι στενοί του συνεργάτες ενθαρρυμένοι από τις δημοσκοπήσεις που τους δίνουν μεγάλο προβάδισμα έναντι των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν πιέζουν για εκλογές που θα τους εξασφαλίσουν αυτοδυναμία, εξ’ ου και τα σχέδιά τους να καταθέσουν νομοσχέδιο για προκήρυξη εκλογών που θα χρειάζεται απλή πλειοψηφία.

Νομοσχέδιο για πρόωρες εκλογές
Από τα στρατόπεδα των αντιπολιτευόμενων Φιλελευθέρων και των Σκωτσέζων εθνικιστών έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι είναι πρόθυμοι να στηρίξουν ένα παρόμοιο νομοσχέδιο, αν και δεν είναι ακόμη εξασφαλισμένο ότι θα το κάνουν. Ο επικεφαλής της ΚΟ του SNP Ίαν Μπλάκφορντ ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του χρειάζεται ακλόνητες διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση δεν θα επιχειρήσει να ξαναφέρει τη συμφωνία για το Brexit στη Βουλή όσο συζητείται η προσφυγή στις κάλπες ή πριν τη διάλυση του Κοινοβουλίου για εκλογές. Από την πλευρά της η αρχηγός των Φιλελευθέρων Τζο Σουίνσον τόνισε ότι δεν εμπιστεύεται τον Τζόνσον, ακόμη κι αν δώσει τις σχετικές διαβεβαιώσεις και επιμένει να στηθούν οι κάλπες στις 9 Δεκεμβρίου, ώστε να μην έχουν επαρκή χρόνο στη διάθεσή τους οι θιασώτες του Brexit να περάσουν τη συμφωνία.

Στο στρατόπεδο του Τζόνσον φοβούνται μήπως από την αντιπολίτευση επιχειρήσουν να καταθέσουν τροποποιήσεις στο νομοσχέδιό του για τις εκλογές με όρους που δεν θα μπορεί ο πρωθυπουργός να αποδεχθεί. Ο Τζόνσον πάντως κατέστησε σαφές ότι εγκαταλείπει την προσπάθεια επικύρωσης της συμφωνίας για το Brexit πριν τη διεξαγωγή εκλογών, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει στήριξη από τους βουλευτές στον χρόνο που απομένει. Με τη Βρετανία να παραμένει προς το παρόν στην ΕΕ οι εκλογές όταν γίνουν θα λάβουν πιθανότατα χαρακτήρα άτυπου δημοψηφίσματος για το Brexit και ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για τους ψηφοφόρους να επιλέξουν μεταξύ κομμάτων που προτίθενται να σταματήσουν την έξοδο από την ΕΕ και εκείνων που θέλουν πάση θυσία να προχωρήσουν στο διαζύγιο.